• HSSC'61 gaat tegen Vuren op jacht naar een prijs.
• HSSC'61 gaat tegen Vuren op jacht naar een prijs. Foto: Jeroen de Bruin

Nog volop kansen en risico's voor regio-clubs

Het einde is nu echt in zicht

regio • Komend weekend staat de laatste speelronde van de reguliere competitie op het programma. In vrijwel alle klassen met clubs uit de Leerdamse regio moet de kampioen nog bekend worden. Ook in de strijd om het behalen van de promotie nacompetitie zit de nodige spanning, terwijl andere clubs weer proberen zich rechtstreeks te handhaven.

De ontknoping in de 3e klasse D springt verreweg het meest in het oog. De directe degradant is inmiddels bekend. Na de nederlaag bij Vuren en het gelijkspel van Asperen zal SSC'55 komend seizoen in de vierde klasse uitkomen. Asperen moet nacompetitie gaan spelen om te zorgen dat het komend seizoen opnieuw derdeklasser is. sv Capelle is juist verzekerd van het toetje om promotie naar de 2e klasse. Alle andere prijzen moeten nog verdeeld worden.

Koploper Sleeuwijk heeft weliswaar een periodetitel op zak, maar zal deelname aan de nacompetitie toch niet als een prijs zien. Ondanks een uiterst moeizame serie in de tweede seizoenshelft heeft de ploeg op de laatste speeldag het behalen van de titel in eigen hand. Als het bij Sparta'30 wint, kan Sleeuwijk eindelijk feest vieren. HSSC'61 en in mindere mate GDC zitten nog op het vinkentouw om het kampioenschap te pakken. GDC kan hooguit naast Sleeuwijk komen. Met een veel minder doelsaldo, lijkt een titel voor de Eethenaren onwaarschijnlijk, maar een periodetitel zou voor GDC ook een prima prestatie zijn.

Dat geldt ook voor HSSC'61, maar die ploeg aast nog op het kampioenschap. Eén punt achter Sleeuwijk heeft Heicop nog alle kans. Bij winst tegen Vuren is de ploeg van Gerrit Molenaar vrijwel zeker van deelname aan de nacompetitie. Dat zal Vuren echter niet zomaar willen laten gebeuren, want de mannen van Ron Vlot zijn nog niet helemaal veilig. Het gat met de twaalfde plek van - nu nog - BLC is twee punten, maar op een achtste plek is Vuren met een goed doelsaldo wel redelijk safe. Haaften heeft net als Vuren dertig punten en moet tegen sv Capelle dus ook aan de bak. sc Everstein heeft nog een kansje op de nacompetitie, maar moet dan zelf ruim winnen bij Asperen en hopen dat HSSC'61 verliest.

1e klasse C

In de 1e klasse C is Sportlust'46 kampioen en GJS gedegradeerd. Geinoord moet in de nacompetitie een afzink naar de tweede klasse voorkomen, terwijl Sliedrecht een toetje om promotie naar de hoofdklasse wacht. De race om de derde periode gaat tussen WNC, LRC en GRC'14. De Waardenburgers hebben duidelijk de beste papieren. Winst op Nieuw Lekkerland volstaat. Als WNC daarin niet slaagt, maken LRC en GRC'14 met twee punten achterstand en op papier ook nog Oranje Wit en Montfoort (drie punten achter WNC) kans. LRC en GRC'14 spelen tegen elkaar, waarbij GRC'14 met SVL en met name VVGZ ook nog in de slag is om zich veilig te spelen.

2e klasse F

Heukelum is in de 2e klasse F al weken klaar en is blij dat het seizoen er na de thuiswedstrijd tegen Altena op zit. De belangrijkste beslissing valt hier bovenin. Nivo Sparta is bij thuiswinst op Zwaluwe kampioen. Papendrecht en Pelikaan, allebei al zeker van de nacompetitie, zijn bij een misstap nog kansrijk. Woudrichem, Roda Boys, Wilhelmina'26 en Altena maken ook nog kans op een toetje. Zwaluwe is samen met Brederodes voor behoud veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. NOAD'32 is gedegradeerd.

4e klasse D

In de 4e klasse D heeft MVV'58 het kampioenschap in eigen hand. Op eigen veld is de ploeg uit Meteren bij winst tegen Kerkwijk zeker van de titel. Bij een misstap kan Brakel roet in het eten gooien. Het gat met de nummer twee is twee punten. De ploeg die geen kampioen wordt, gaat met Groot-Ammers en Herovina de nacompetitie in. Leerdam Sport, ASH, SVS'65 en Rhelico zijn uitgespeeld.

Beesd maakte tot afgelopen weekend nog kans op verlenging van het seizoen, maar na de nederlaag bij SCR is die verkeken. DSC en Maliskamp maken samen uit wie er kampioen wordt in de zondagse 4e klasse E. Beesd neemt thuis tegen RKTVC afscheid van het zondagvoetbal.