'Haal oud papier niet weg bij verenigingen'

west betuwe • Raadsfracties in de gemeente West Betuwe hebben vorige week dinsdag hun zorgen geuit over het voornemen van afvalverwerker Avri om het oud papier op termijn weg te halen bij de verenigingen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de overeenkomsten met de verenigingen al eind dit jaar zouden aflopen. Maar na protesten van de verenigingen is besloten om de contracten nog met een jaar te verlengen en in die tijd naar een passende alternatieven te zoeken. Binnen de gemeente West Betuwe zijn 20 verenigingen actief bij het ophalen van oud papier. "Naast de zorg voor een beperking van de lasten voor burgers hebben wij als gemeente ook de zorg over het voortbestaan van het verenigingsleven", zo heeft de gemeente West Betuwe al in een zienswijze aan de Avri laten weten.

Het onderwerp stond dinsdag op de agenda nadat Petra van Kuilenburg (LLBWB) over het onderwerp vragen had gesteld. Ook andere raadsleden uitten hun grote zorgen. Volgens Ashley Karsemeijer (D66) halen verenigingen al sinds de jaren tachtig oud papier op. "Deze verenigingen hebben behoefte aan erkenning." Lourens van Bruchem (SGP) deed een oproep aan wethouder Govert van Bezooijen om in het AB van de Avri te pleiten voor alternatieven die echt wezenlijk zijn. Fred Temminck (CU): "Het gaat om forse bedragen. Ik denk dat wij ook als raad moeten laten zien dat wij achter de verenigingen staan."

Saamhorigheid

Volgens Adriaan Hakkert (CDA) gaat het om meer dan alleen maar om geld. "Het gaat ook om saamhorigheid, nuttige activiteiten die je samen doet. Papier ophalen zorgt voor verbinding." Hans Daudeij (Dorpsbelangen): "De verenigingen hebben in 1999 hun rechten overgedragen aan de Avri, maar niet met de bedoeling dat hen dit 20 jaar later weer uit handen zou worden geslagen."

Wethouder Govert van Bezooijen beloofde dat hij de zorgen van de raad tijdens de AB-vergadering op 4 juli zal verwoorden. "Er zullen op die datum nog geen onomkeerbare besluiten worden genomen."