donderdag 16 mei

Bingo voor Roparun
19:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Team Hope4Life Roparun organiseert een bingo in dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Meer informatie is te verkrijgen via teamhope4life@outlook.com. Of op de website. De bingo begint om 19:30 uur, de deuren zijn om 19:00 uur open.
www.teamhope4life.nl

Vertel mij wat
19:30-22:00, Heukelum, proeflokaal Het Kuipertje. Vertelavond 'Vertel mij wat' in Heukelum. Er zijn zes verhalen te beluisteren, daarnaast is er livemuziek. Inloop is vanaf 19:30 uur, entree is gratis en na afloop kan er gezellig nagepraat worden.

vrijdag 17 mei

Filmavond in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de film 'The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society' te zien. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog besluit de vrijgevochten journaliste Juliet Ashton (Lily James) een boek te schrijven over de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, een boekenclub die tijdens de oorlog werd opgericht op het Kanaaleiland Guernsey. De band die Juliet krijgt met de leden van de excentrieke club verandert haar leven. Entree is 7,50 euro, aanvang is 20:30 uur.

zaterdag 18 mei

Voorjaarsmarkt
10:00-15:00, Leerdam, Eiland 1. Wilma Looijen-Sonnema van Huis ter Leede organiseert samen met de Wijkraad Leerdam Noord een voorjaarsmarkt bij de woonzorgorganisatie in Leerdam. Er is ook een kleedjesmarkt voor kinderen. Iedereen is welkom tussen 10:00 uur en 15:00 uur. Er zijn rond de 25 kramen, waaronder een enveloppenkraam. Er worden verder onder meer hobbyspullen, zelfgemaakte kaarten, schilderijtjes en haakwerk verkocht. Er is ook een ritje met de huifkar te maken. Nikky's Dance treedt op om 12:30 en 14:00 uur, de Bolderband van ASVZ-locatie Lingebolder laat om 13:15 uur van zich horen. Voor de eerste tachtig bezoekers ligt er een tas klaar met een presentje.

Open dag en reünie
10:00-13:00, Heukelum, De Hummeltjeshoeve. Kinderopvang De Hummeltjeshoeve in Heukelum bestaat 10 jaar en viert dit met een open dag en een reünie. Tussen 10:00 en 13:00 uur zijn belangstellenden welkom.

Orgelconcert
19:30, Asperen, hervormde kerk. Reinier Korver verzorgt een orgelconcert in de hervormde kerk in Asperen. Hij laat een afwisselend repertoire horen. Op het programma staan prachtige werken van heel veel componisten. Kaarten zijn te bestellen via onderstaande website.
www.mauritstenhoor.nl

LingeFilm: 'On the Basis of Sex'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'On the Basis of Sex' te zien, een film over het waargebeurde en inspirerende verhaal van juriste Ruth Bader Ginsburg, die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans hooggerechtshof heeft bevochten. De film speelt zich af in 1971, als Bader Ginsburg aan het begin van haar carrière staat en worstelt met discriminatie op basis van geslacht. Samen met haar man Martin Ginsburg (Armie Hammer) stuit zij op een zaak die haar carrière én het rechtssysteem voorgoed zou kunnen veranderen. Met de onvoorwaardelijke steun van haar gezin probeert zij de zaak in hoger beroep te winnen om een eeuw aan seksisme te veranderen. Ook te zien op woensdag 22 mei.

zondag 19 mei

Tentsamenkomst
10:00, Tuil, Haarstraat. De hervormde gemeente van Tuil organiseert een feestelijke samenkomst in de tent van Oranjevereniging Beatrix in Tuil. De dienst begint om 10:00 uur, koor Soli Deo Gloria uit Herwijnen verleent haar medewerking. Na de dienst is er gelegenheid om na te praten onder genot van een kop koffie, thee of een glaasje fris. De feesttent is te vinden aan de Haarstraat.

maandag 20 mei

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

dinsdag 21 mei

Over de gebiedsmakelaar
09:00, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Barry Ganzeman van de gemeente West Betuwe komt in het Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil vertellen over de nieuwe functie gebiedsmakelaar en wat dat voor Deil betekent. Inloop in vanaf 09:30 uur.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

vrijdag 24 mei

Boeken- en speelgoedmarkt
15:00-16:30, Leerdam, Floris Radewijnszschool. De Floris Radewijnszschool in Leerdam organiseert een tweedehands speelgoed- en boekenmarkt. Ook mensen die geen kinderen op de Floris Radewijnszschool hebben zitten, zijn welkom.

LingeFilm: 'Vice'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Vice' is te zien bij LingeFilm, een biografisch drama over Dick Cheney (Christian Bale), één van de belangrijkste vicepresidenten in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Vice vertelt het verhaal over hoe een bureaucratische insider uit Washington stilletjes de machtigste man ter wereld werd als vicepresident van George W. Bush (Sam Rockwell). Hij gaf het land en de wereld opnieuw vorm op een manier die vandaag de dag nog steeds gevoeld wordt. Ook te zien op woensdag 29 mei.

zaterdag 25 mei

Psalmzangavond
19:30, Geldermalsen, Bethelkerk. De Bethelkerk in Geldermalsen vormt het decor van een psalmzangavond. Bovenstemgroep Ouderkerk aan den IJssel verleent haar medewerking, dit gezelschap staat onder leiding van Arie van der Vlist. Ook gemengd koor De Lofstem uit Geldermalsen onder leiding van Marien Stouten is van de partij. De algemene leiding is in handen van dominee P. Mulder. De entree is gratis. Er is wel een collecte voor de zending in Cambodja. Aanvang is 19:30 uur.

Zomerconcert
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Zijderveldse koor Laudate Dominum weer haar jaarlijkse zomeravondconcert in dorpshuis De Krooshof. Met dirigent Reijco Roseboom heeft het koor een aantrekkelijk programma ingestudeerd, waaronder een aantal eigentijdse liederen. Er is ook deze keer weer een gastkoor aanwezig: het christelijk gemengd koor Zout uit Schoonrewoerd. Dit koor staat onder leiding van Alexander Prins. De koren worden op de piano begeleid door Bastiaen Boekelo en/of Reijco Roseboom. Verder zijn er enkele muzikale intermezzo's, verzorgd door Anne Holster-van Lagen op dwarsfluit en Geertje van den Dool op de piano. De avond begint om 20:00 uur, toegang is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar is 2,50 euro.

vrijdag 31 mei

Jaarmarkt
08:000-21:00, Schoonrewoerd. In Schoonrewoerd is het weer tijd voor de traditionele jaarmarkt na Hemelvaartsdag. De markt is open vanaf 08:00 uur. Kinderen kunnen vanaf 09:00 uur in de draaimolen. De kop van jut-finale is om 13:00 uur. De jaarmarkt is om 21:00 uur afgelopen.

zaterdag 1 juni

Rommelmarkt in Asperen
09:00, Asperen. De rommelmarkt in Asperen vindt dit jaar voor het eerst niet plaats aan de Voorstraat, maar rondom het gemeentehuis. De markt begint op het Raadhuisplein, gaat door in het park en sluit via de Vrouwe van Elburgstraat weer aan op het plein. Ad Astra is te vinden bij de muziektent in het park. De kindermarkt krijgt een plekje pal voor het gemeentehuis. Kinderen zich kunnen aanmelden bij Coraline Koppert via 06-30762559. Overigens is het organiserende comité ook nog op zoek naar inwoners van Asperen die een bijzondere gave of talent hebben en dat op de markt willen laten zien. Opgeven kan via jaarmarkt@adastra-asperen.eu.

Sing-in
11:30, Asperen, hervormde kerk. De evangelisatiecommissie van de hervormde kerk van Asperen verzorgt tijdens de jaarmarkt weer een sing-in in de hervormde kerk. Iedereen is vanaf 11:30 uur welkom om mee te zingen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. Mederwerking wordt verleend door het Asperense mannenkoortje, onder leiding van Henk van de Plassche. Nico Vos op de trompet en Jan van Dijk op het orgel laten ook weer een intermezzo horen. Bezoekers kunnen meteen de oude kerk bezichtigen. Na afloop is er koffie en limonade.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

zondag 2 juni

Openluchtdienst
14:30, Leerdam, Dr. Reilinghplein. Leerdam Praise organiseert weer een openluchtdienst in op het Dr. Reilinghplein in Leerdam. Thema is: 'Onderweg met God'.

maandag 3 juni

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

vrijdag 7 juni

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via onderstaande website. www.kindercrea.net

Koor- en samenzang
19:30, Schoonrewoerd, hersteld hervormde kerk. In de hersteld hervormde kerk in Schoonrewoerd wordt een koor- en samenzangavond georganiseerd. De avond begint om 19:30 uur, de entree is gratis. Wel is er een collecte voor kinderevangelisatiewerk in Peru. Algehele leiding is in handen van dominee J. van Walsem.

zaterdag 8 juni

Planten- en boekenmarkt
10:00-16:00, Neerijnen, Kasteel Neerijnen. Zevende editie van de jaarlijkse Planten- en Boekenmarkt van Lions Rivierenland. Diverse kwekers met specialiteiten zoals geurende rozen, biologische kruiden, hosta's, hoogstamfruit en kuipplanten. Boeken op het gebied van literatuur, thrillers, kunst, koken en tuinen. Koffie, thee en huisgemaakte taarten. De opbrengst is voor het project, 'Dat Smaakt, een voedingsvoorlichtingsprogramma dat is opgezet met Welzijn West Betuwe.

zondag 9 juni

Folk in de kerk
14:30-15:45, Rumpt, Rumpts kerkje. In het kerkje in Rumpt geeft folktrio Dahne een optreden. Virtuoos akoestisch gitaarspel en krachtige driestemmige samenzang, die de poëtische, verhalende teksten perfect ondersteunen: dit is de formule van folktrio Daphne in een notendop. Voorafgaand aan het concert is er ook nog een aanschuifbrunch, dit begint om 12:30 uur. Deelname kost 12 euro. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op de website. Kaarten bestellen kan via info@rumptskerkje.nl of bvdgoorbergh@gmail.com. Bellen kan ook: 06-55544418.
www.rumptskerkje.nl

donderdag 13 juni

Schilderworkshop
10:00-16:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Geïnspireerd door de kunstwerken in de zomertentoonstelling 'Een schitterende afzondering' biedt het Fort bij Asperen een schilderworkshop in de buitenlucht aan. Tom van Campenhout verzorgt de lesdag die 's ochtends om 10:00 uur begint en om 16:00 uur weer is afgelopen. Deelnemers verzamelen zich 's ochtends in het fort om na een kop koffie de expositie te bezoeken. Daar zijn werken van twee hedendaagse Nederlandse landschapsschilders te bewonderen: te weten Erik Odijk en Jacco Olivier. Na een eerste schildersessie is er een lunch in de Taveerne, in de middag wordt er nog even doorgewerkt. Als afsluiting is er een borrel. Aan deelname zitten kosten verbonden. Het Fort bij Asperen en de tentoonstellingen voor seizoen 2019 worden ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Gelderland.
www.fortbijasperen.nl