B&W tegen overdracht wegen Waterschap

vijfheerenlanden • Het college B&W van gemeente Vijfheerenlanden voelt niets voor de plannen van Waterschap Rivierenland om de wegen van het schap over te dragen aan de gemeente. "Dit zorgt voor een OZB-verhoging van zo'n 30 procent", zegt wethouder Huib Zevenhuizen.

Waterschappen willen zich toeleggen op hun belangrijkste taak: het regelen van de waterhuishouding. Vandaar dat ze wegen en alles wat daarbij hoort over willen dragen aan de gemeenten. Waterschap Rivierenland wil ruim 200 kilometer wegen en fietspaden, meer dan 23.000 bomen, ruim 200 bruggen en duikers, ongeveer 280 kilometer aan wegsloten en kanten, 150 hectare wegbermen, 10 hectare bosschages, ruim 1.700 verkeersborden en 1.300 flespalen kwijt. Als die overdracht doorgaat, betekent het onderhoud daarvan een forse kostenpost voor de gemeente. B&W schatten dat het gaat om een bedrag van tussen de vier en zes miljoen euro per jaar. Ongeveer een kwart daarvan komt binnen via het gemeentefonds, de rest wordt via de Onroerende zaakbelasting (OZB) gedekt. Uitgaande van een bedrag van ruim drie miljoen zou dat - na een overgangsperiode van vijf tot tien jaar - een OZB-verhoging van ongeveer 30% betekenen. Weliswaar vervalt voor de inwoners de wegenheffing die nu aan het schap wordt betaald, maar de Vijfheerenlanders schieten er toch fors bij in. Nu legt het waterschap wegenheffing op aan de inwoners van het hele gebied, zodat iedereen evenveel betaalt, ongeacht of er veel of weinig wegen in de gemeente liggen. Straks komen de kosten van wegen die in de gemeente liggen ten laste van de inwoners van die gemeente. Omdat er in Vijfheerenlanden - en ook Molenlanden - veel buitengebied aanwezig is en er dus ook veel wegen liggen, zijn de inwoners straks de 'pineut'. Daarom hebben beide 'nadeelgemeenten' het waterschap laten weten onder de huidige voorwaarden niets voor een overdracht te voelen. "We gaan hierover verder praten met het waterschapsbestuur. Men heeft eerder laten weten de wegen alleen over te willen dragen als alle partijen bereid zijn die vrijwillig over te nemen", aldus wethouder Zevenhuizen.

VHL Lokaal diende donderdag een motie van afkeuring in, omdat men het niet eens is met de procedure. Zo zouden B&W de raad onvoldoende bij de kwestie hebben betrokken en zich niet houden aan toezeggingen. De andere fracties waren het daar niet mee eens. Wel wordt de wegenoverdracht later in de commissie besproken.