• De meerderheid van politiek Vijfheerenlanden is voor een verbod op het grootschalig gebruik van confetti.
• De meerderheid van politiek Vijfheerenlanden is voor een verbod op het grootschalig gebruik van confetti. Foto: nl.123rf.com

Verbod op wensballonnen en confetti

vijfheerenlanden • De raad van Vijfheerenlanden wil dat het college een verbod instelt op het massaal oplaten van wensballonnen en het grootschalig gebruik van plastic confetti.

Dit verbod wordt vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening (APV) en de vergunningen voor evenementen. D66, Groen Links, PvdA en VVD dienden de motie donderdag in tijdens de raadsvergadering. "Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is de hoogste tijd on in actie te komen en onze verantwoordelijkheid te nemen", zei D66-voorman Klaas de Zwaan. "De toename van plastic afval past niet, zeker niet in een groene gemeente als Vijfheerenlanden." De andere fracties vonden het op zich een sympathiek voorstel, maar vroegen zich wel af of zoiets nu verboden moet worden of dat er gewerkt moet worden aan een mentaliteitsverandering bij de inwoners. "We hebben geworsteld met deze motie', zei CDA-er Kees Bel. "Natuurlijk zijn we bezorgd over al dat zwerfafval, maar we hebben toch wat moeite om dit soort zaken te verbieden. De praktijk wijst inmiddels uit dat mensen best zelf zo'n afweging kunnen maken. Bovendien is het lastig om zo'n besluit te handhaven. Voor je het weet, staan politie en goedwillende vrijwilligers tegenover elkaar. We zijn het eens met het doel van de motie, maar aarzelen erover hoe je dat moet bereiken." Bovendien vond een flink deel van de raad dat dit een prachtig onderwerp was om in de APV-werkgroep te bespreken. Maar de voorstanders lieten het daar niet bij zitten. "Door deze motie hebben we straks een handvat om zonodig te kunnen handhaven", zei PvdA-er Joop van Montfoort. En ook Erik van Doorn van Groen Links probeerde de weifelaars over te halen. "Denk aan het rentmeesterschap, die ballonnen worden door de dieren opgegeten." Burgemeester Jan Pieter Lokker stond vierkant achter de motie. "Het effect van dat materiaal op het milieu en de dieren is desastreus. Het is onvoorstelbaar wat er in de zee terecht komt. Dit is onwenselijk." Dat trok de meeste weifelaars over de streep, alleen SGP en Lokaal Alert stemden tegen.

André Bijl