donderdag 9 mei

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

vrijdag 10 mei

Pubquiz in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In stadspodium GO vindt weer een pubquiz plaats. Deelnemers kunnen meedoen in teams van minimaal drie tot maximaal zes personen. Uitdaging: leuke teamnaam verzinnen. Entree is 2,50 euro. De quiz begint om 20:30 uur.
www.go-leerdam.nl

'If Beale Streat Could Talk'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'If Beale Street Could Talk' te zien, dit ontroerende verhaal gaat over een verliefd jong Afro-Amerikaans stel begin jaren '70: Tish en Fonny. Als Tish ontdekt dat ze zwanger is geraakt, is dat op zich niet een groot probleem. Echter, als Fonny onschuldig in de bak belandt wegens een valse beschuldiging van verkrachting, valt er een zwarte schaduw over hun liefde. Ook te zien op woensdag 15 mei.

zaterdag 11 mei

Vroege vogelexcursie
5:53, Neerijnen, Het Stroomhuis. Vertrek vanaf het Stroomhuis bij zonsopgang om 05:53 uur, want dan zijn de vogels het meest actief. Samen met ervaren gidsen van natuurorganisatie IVN op Landgoed Waardenburg en Neerijnen op zoek naar groene specht, boomklever, wulp, ijsvogels en nog veel meer vogelsoorten. Na afloop, rond 08:30 uur, staat er een ontbijtje klaar. Deelname kost 10 euro (inclusief ontbijt).
www.stroomhuisneerijnen.nl

Rommelmarkt
09:00, Hei- en Boeicop. Achter de kerk is tot 13:00 uur de jaarlijkse rommelmarkt. Te koop zijn onder meer antiek en curiosa, boeken en langspeelplaten, kleding, Moederdag-artikelen, speelgoed, eigengemaakte wenskaarten en een ruime keuze aan perkplanten. De verkoop bij opbod start om 10:00 uur. De sponsorwedstrijd vormt het einde van de markt.

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer geopend. Er is volop voorjaars- en zomerkleding aanwezig. Ook voor huis en tuin zijn er allerlei spullen te vinden.

Wildplukwandelingen
13:00, Beesd, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In samenwerking met De Kruidenbrouwerij uit Asperen organiseert landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt twee wildplukwandelingen. Tijdens de wandeling gaan deelnemers onder leiding van expert Renate Kleijn-Brouwer op zoek naar eetbare bloemen en planten. Het landgoed staat er namelijk vol mee. Kleijn-Brouwer legt de deelnemers ook uit wat ze kunnen doen met al die brandnetels, madeliefjes en vlieren die in het wild zijn te vinden. Ook komt de geneeskrachtige werking van bepaalde kruiden aan bod. Tijdens de wandeling zijn er ook verschillende kruidenhapjes en zelfs een kruidendrank te proeven. Renate Kleijn-Brouwer van De Kruidenbrouwerij laat mensen met onder meer workshops en excursies kennismaken met de eetbare natuur en de geneeskrachtige werking van 'wilde' planten. De eerste kruidenwandeling in Beesd is van 10:00 tot 13:00 uur, de tweede is van 13:30 tot 15:00 uur Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is op de website van het landgoed te vinden. Aanmelden kan via info@dekruidenbrouwerij.nl. www.marienwaerdt.nl

Molen bezoeken
10:00-17:00, Waardenburg, Waalbandijk. De molen van Waardenburg is tijdens de 47ste Nationale Molendagen voor publiek. Er worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt het malen gedemonstreerd. Verder is er koffie en thee met iets lekkers te proeven. De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige zeskantmolens in Nederland. Het bouwjaar van deze molen is 1780. Voor 1780 stond op de plaats van deze molen een standerdmolen. Deze is verwoest door een brand en daarna weer opnieuw gebouwd. De tweede standerdmolen is vervolgens met een storm volledig ingestort. Rond 1780 werd de molen definitief afgebroken en vervangen door de huidige zeskantmolen. In de huidige molen zijn nog onderdelen van de oude standerdmolen terug te vinden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is de molen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit door molenaar A. van Ielen. De molen aan de Waalbandijk is geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen te vinden.
www.glk.nl/evenementen

Barbecuefeest
10:00-16:00, Est, Molenstraat 4. Bij Westrienen in Est strijden acht teams om de titel 'Beste Burger van 2019'. Het eerste team begint om 12:30 uur, het laatste team om 13:40 uur. De jury beoordeelt de burgers op smaak, uiterlijk, presentatie en originaliteit. De burgerstrijd vindt plaats tijdens een groots barbecuespektakel bij Westrienen, het evenement begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Bezoekers kunnen de beste grillers aan het werk zien en natuurlijk ook volop proeven.

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een lentefeest. Er zijn verschillende activiteiten, zoals excursies. Met de wat oudere kinderen gaan de vrijwilligers op zoek naar planten, bloemen en insecten en vlinders. De kleinere kinderen kunnen het natuurterrein ontdekken via het kabouterpad, voor hen zijn er korte programma's over insecten, bijen en vlinders. Met de binoculair zijn allerlei insecten te ontdekken. Natuurlijk wordt de lente ook opgefleurd met de jonge lammetjes en geitjes van de zorgboerderij. Ook is er een kinderboerderij. Meer informatie is er te vinden op de website.
www.natuurcentrum.nl

Kledingfair
12:00-17:00, Rumpt, Middenstraat 1. De kledingfair voor de Sapana School in Nepal was vorig weekend een succes, dus de organisatie houdt gewoon nóg een verkoopmiddag. Tussen 12:00 en 17:00 uur zijn belangstellenden welkom. Er is tweedehands kleding te koop, maar ook sjaals en sieraden uit Nepal. www.stichting-sapana-school.com

Veteranen Café in Leerdam
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranen Café Leerdam houdt weer een bijeenkomst in Het Dak. Veteranen zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur.

Workshop vanwege Moederdag
15:00, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een workshop in het kader van Moederdag. Kinderen kunnen aan de Middenstraat een mooi cadeau in elkaar knutselen. Vaders mogen eventueel helpen. We starten om 15.00 en duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via info@kindercrea.net of via de website.
www.kindercrea.net

Bingo
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging DES organiseert een bingoavond in het clubgebouw. De zaal is open om 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. De hoofdprijs is dit keer 125 euro.

Bingo
19:30, Leerdam, Pauluskerk. De Leerdamse jeugdvereniging Ichtus organiseert een bingo in de Rehobothzaal van de Pauluskerk om geld in te zamelen voor de geplande werkvakantie. Er worden zes bingorondes gespeeld, waarbij verschillende prijzen te winnen. Een bingokaart kost 2,50 euro per stuk of 10 euro voor een bingoboekje. De zaal is open om 19:30 uur, de bingo begint om 20:00 uur.

Voorjaarsconcert
19:30, Vuren, dorpshuis De Koels. Muziekvereniging Harp en Luit uit Vuren geeft haar jaarlijkse voorjaarsconcert. Deze keer staat het concert in het teken van Brexit en Groot-Brittannië. Immers: Groot-Brittannië is de bakermat van de brassbandmuziek. Omdat het land veel in het nieuws is vanwege de Brexit, besloot Harp en Luit de Britten eens op een positieve manier onder de aandacht te brengen. En wel met een avondje afwisselende muziek. Zowel de brassband en het jeugdorkest onder leiding van Maarten van der Kolk als slagwerkgroep StiX laten bezoekers in een avondvullend programma genieten van muziek met het thema Brexit of Groot-Brittannië. Het concert vindt plaats in dorpshuis De Koels in Vuren. Het optreden begint om 20:00 uur. De zaal is open om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Theatrale wandeling
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Frédérique Arnold, Pip Alblas en Maarten van Praag verlenen hun medewerking aan een theaterwandeling in Leerdam. Deelnemers starten in stadspodium GO en komen onderweg verschillende optredens tegen. De theaterwandeling begint om 20:30 uur, tickets kosten 12,50 euro. Reserveren kan via de website.
www.go-leerdam.nl

zondag 12 mei

Vogelexcursie
08:00, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een tweede excursie in natuurgebied De Zouwe, gelegen tussen Meerkerk en Ameide. Gids Bart de Groot verwacht sowieso de rietzanger en de kleine karekiet te kunnen zien. Ook de purperreiger en blauwborst broedt in het gebied. Deelnemers vertrekken om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen of om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam. De excursie is tussen 12:00 en 13:00 uur afgelopen. De excursie start bij het tunneltje onder de A27, aan het einde van de Driemolensweg bij de Zederik. Meer informatie is te verkrijgen bij Bart de Groot via 06-40339872 of bdegroot4@kpnmail.nl.

maandag 13 mei

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje. Deze keer is er iemand van gemeente West Betuwe te gast.

Lezing
20:00, Beesd, Sint Pieterskerk. Tv-presentator Leo Fijen geeft een lezing in de Sint Pieterskerk in Beesd. Juist in een tijd dat kerken moeten bezuinigen en afslanken, ziet Fijen kansen voor de lokale kerk. Hij schrijft er een boek over met de bekende monnik Anselm Grün, het schrijven moet in de zomer verschijnen onder de titel 'Toekomst zien in de kerk'. Tijdens de avond in Beesd geeft hij alvast een voorproefje. De lezing begint om 20:00 uur.

dinsdag 14 mei

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

PCOB-middag
14:30, Leerdam, zorgcentrum Huis ter Leede. PCOB organiseert haar laatste contactmiddag van dit seizoen in Leerdam. Tijdens deze jaarvergadering komen eerst de officiële stukken aan de orde. Na de pauze is er een presentatie van over de Brabantse Wal en Zuid-Holland-Zuid. De Brabantse Wal, ook wel aangeduid als Zoom, is een opvallende verhoging in het landschap in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant, op de grens met Zeeland en de Belgische provincie Antwerpen. Daar gaat de lezing eerst op in, in het tweede deel van de presentatie komt Zuid-Holland aan bod. Onder meer de Maasvlakte 2 en de molens van Kinderdijk komen aan bod. Ook niet-leden van de PCOB zijn welkom. Het programma begint om 14:30 uur, de koffie staat klaar vanaf 14:00 uur.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Paranormale avond met Eleonora Gabriëls, zij komt vertellen over nieuwe aartsengelen. Ook geeft ze een korte reading. Entree is 8 euro.

woensdag 15 mei

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Iedereen is weer welkom bij de Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen voor een kop koffie of thee of een spelletje. Ook de sjoelcompetitie wordt weer voortgezet.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

vrijdag 17 mei

Filmavond in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de film 'The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society' te zien. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog besluit de vrijgevochten journaliste Juliet Ashton (Lily James) een boek te schrijven over de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, een boekenclub die tijdens de oorlog werd opgericht op het Kanaaleiland Guernsey. De band die Juliet krijgt met de leden van de excentrieke club verandert haar leven. Entree is 7,50 euro, aanvang is 20:30 uur.

LingeFilm: 'Eighth Grade'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het komische drama 'Eighth Grade' te zien. Hierin wordt de 13-jarige Kayla (Elsie Fisher) gevolgd in haar laatste schooljaar voor ze naar high school gaat. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden adviezen over volwassen worden en hoe je dat een beetje zelfverzekerd kunt doen. In het echte leven staat ze echter aan de zijlijn en vindt maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdgenoten, laat staan de jongen op wie ze verliefd is.