LRC JO 19 promoveert naar vierde divisie

leerdam • LRC Leerdam JO19 is met overmacht kampioen geworden van de hoofdklasse. Vier ronden voor het einde van de competitie was het team al kampioen. Het feestje werd zaterdag gevierd tegen Alblasserdam. LRC trok ook in de 'kampioenswedstrijd' aan het langste eind: 4-2.

Vooraf was behoud van het hoofdklasserschap en in het beste geval 'meedraaien' in het linkerrijtje het doel van de paars-witten. Maar het team van trainer-coach Joost van der Weiden toonde zich op afstand de sterkste van de hoofdklasse. Na zaterdag heeft men een voorsprong van dertien punten op de naaste belagers, zestien van de negentien wedstrijden werden gewonnen, twee keer werd gelijk gespeeld en slechts een keer gingen de LRC-ers zonder punten van het veld. In negentien wedstrijden werd 77 keer gescoord, een indrukwekkend gemiddelde van vier doelpunten per wedstrijd. Door een overtuigende 1-4 overwinning uit tegen Drechtstreek - en door verlies van de 'concurrenten' - werd onlangs het kampioenschap al in de wacht gesleept. Zaterdag stond het duel tegen Alblasserdam op het programma dat lang gold als de grootste concurrent van LRC. Omdat de wedstrijd alleen nog om de eer werd gespeeld, zetten bestuur, ouders, sponsors en supportersvereniging de spelers en begeleiders vooraf in het zonnetje. Na de brunch werd begonnen met de voorbereiding op het duel, want staf en spelers wilden voor veel publiek per se de 'kampioenswedstrijd' winnen. Voor de thuisclub waren er geen belangen meer, voor Alblasserdam des te meer: ze hebben nog een redelijke kans op de nacompetitie. Op het duel waren veel toeschouwers afgekomen die een matig duel kregen voorgeschoteld. Aan de goede wil van beide elftallen lag het niet, wel aan de harde wind. LRC had in de eerste helft de wind tegen, waardoor Alblasserdam een veldoverwicht kon opbouwen. De gasten profiteerde al snel van de chaos in de verdediging van LRC. Binnen vijf minuten passeerden de gasten doelman Levi 't Lam: 0-1. Alblasserdam speelde beter, zocht de combinatie, terwijl LRC te veel de lange bal speelde. In de 36e minuut kwamen de gasten zelfs op 0-2. Door een eigen doelpunt van een Alblasserdamse verdediger kwam LRC pal voor rust terug tot 1-2. In de tweede helft liet LRC zien waarom de ploeg de terechte kampioen is. De achterstand deerde het team niet en met de wind mee stelde men orde op zaken. Binnen de kortste keren stond de 2-2 op het scorebord, waarna LRC doordrukte. Via doelpunten uit een vrije trap en een corner pakten de Leerdammers toch de volle winst: 4-2. En daarmee bekroonde de thuisclub een toch al sterk seizoen en werd het beleid van de paars-witten om meer te investeren in de eigen jeugd al snel beloond. "Kampioen in de hoofdklasse, volgend seizoen naar de landelijke vierde divisie. Een unieke prestatie", jubelde Yme van Gent van de afdeling technische zaken jeugd.