Bibliotheek organiseert taalontbijt

leerdam • Bibliotheek Leerdam houdt op maandag 13 mei voor bedrijven en ondernemers een taalontbijt. Vanaf 8:30 tot 9:30 uur krijgen de deelnemers een korte workshop over het herkennen van laaggeletterdheid bij hun werknemers en over het aanbod van de bibliotheek op het gebied van taal en andere basisvaardigheden.

Bibliotheek Leerdam verzorgt hiervoor speciale cursussen en werkt daarbij samen met het Da Vinci College, stichting Lezen en Schrijven en het Sociaal Lokaal Leerdam. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon. Op de werkvloer hebben ze moeite bij het invullen van formulieren, het kunnen lezen en/of uitvoeren van werkopdrachten, het schriftelijk rapporteren, het lezen van veiligheidsinstructies en klachtenbrieven. Ook in de thuissituatie krijgen ze er volop mee te maken. Bijvoorbeeld bij het lezen van recepten en/of bijsluiters, het e-mailen, het lezen van memo's, het invullen van formulieren bij aanvragen van toeslagen, het lezen van vertrek/aankomsttijden van het openbaar vervoer, het lezen van patiënten-folders en formulieren van school of kinderopvang. "Al met al kan dit knap lastig zijn wanneer je de taal niet goed beheerst. Soms kan dit zorgen voor een sociaal isolement", aldus de bibliotheek. Omdat laaggeletterdheid grote gevolgen heeft voor de samenleving, steunt de gemeente Vijfheerenlanden de taalbevordering bij de bibliotheek met een subsidie. Taalambassadeurs kunnen bij de bedrijven langskomen om met de mensen zelf te praten over de mogelijkheden. Zij kunnen over het aanbod vertellen (eventueel met een tolk) en spreken uit eigen ervaring.


Meer informatie over het taalontbijt via taal.leerdam@debibliotheekaanzet.nl of neem contact op met taalcoördinator Nicole Tak: 06-14607924.