Betuwse 11 Dorpentocht weer voor de deur

regio • De Betuwse 11 Dorpentocht beleeft zaterdag 25 mei haar zesde editie. Het evenement trok vorig jaar achthonderd deelnemers.

Fietsers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 50, 100 en 130 kilometer. De kortste route gaat door de elf karakteristieke dorpen van de oude gemeente Geldermalsen. De tocht gaat langs rivier de Linge, en allerlei boerenerven en fruitboomgaarden, weilanden, grienden en diverse landgoederen, waaronder landgoed heerlijkheid Mariënwaerdt en Noordenhoek. Deze tocht is ook uitermate geschikt voor de 'gewone' fietsers.

De route van 100 kilometer gaat niet alleen langs de elf Betuwse dorpen, maar maakt bovendien een extra lus door de plaatsen Zoelmond, Asch en Buren, langs rivier de Korne. En na het rustpunt gaan fietsers ook nog door de plaatsen Wadenoijen, Ophemert, Varik, Heesselt en Est. Grotendeels langs rivier de Waal op.

De langste afstand van het evenement - de 130 kilometer - maakt een extra uitstapje in het begin van de fietstocht. Deze lus gaat grotendeels over de Diefdijk langs de Hollandse Waterlinie, helemaal richting het Fort Everdingen, maar ook langs rivier de Lek op en dwars door het historische Culemborg. Ook wordt er ter hoogte van Tricht een extra lus gemaakt door het veld.

De drie routes zijn allen uitgezet middels dezelfde routepijltjes, fietsers moeten deze gele bordjes (met oranje punt) volgen om op het juiste spoor te blijven. Bij terugkomst in Rhenoy is er een feestelijk onthaal voor iedereen bij dorpshuis De Betuwe Poort. Deelnemers die de tocht goed volbrengen ontvangen bij de finish een fraaie medaille. De sluitingstijd van de officiële finish voor de fietstochten is 14:45 uur in verband met het verdere programma, de Dikke Banden Race voor de jonge wielrenners in spe. Bij de finishlocatie is er voor iedereen wat te doen: muzikaal entertainment, hapjes, drankjes, een kermis en nog veel meer. Alle attracties zijn open vanaf 11:30 uur. Inschrijven voor de Betuwse 11 Dorpentocht kan via de website.


q www.11dorpentocht.nl