Overleg over aanleg zonneparken

west betuwe • Het college van de gemeente West Betuwe streeft tot het jaar 2023 naar de aanleg van ongeveer 120 hectare aan zonneparken. Dat staat te lezen in een startnotitie die dinsdagavond is besproken met de politiek en maatschappelijke organisaties.

Voor het jaar 2030 zullen echter nog veel meer zonneparken nodig zijn. Volgens eerste berekeningen wordt zelfs uitgegaan van meer dan 600 hectare.

De aanleg van de zonneparken wordt een fikse ingreep in het Betuwse cultuurlandschap. Van de 12.974 hectare wordt ongeveer 0,9 procent afgesnoept. Het college lijkt zich daar terdege van bewust. "Zonneparken hebben vanwege hun omvang en het monotone karakter van de materialen een forse impact op het landschap."

Er zal de komende periode dan ook worden gewerkt aan een beleid om ruimtelijke en landschappelijke randvoorwaarden te geven waarbinnen dergelijke zonneparken kunnen worden aangelegd. "Tevens zal hierbij worden onderzocht of er concrete zoekgebieden moeten worden aangewezen en of er moet worden gewerkt met objectieve en toetsbare randvoorwaarden waaronder een park kan worden ontwikkeld", schrijft het college in de startnotitie. "De landbouwgrond in Nederland maar ook in West Betuwe is schaars. De druk op de landbouwgrond is dan ook groot", schrijft het college. "Het onttrekken van deze grond ten behoeve van de zonneparken stuit daardoor bij de landbouworganisaties op weerstand. Behoud van het land- en tuinbouwareaal ís ook belangrijk. In het op te stellen beleid zal hier aandacht aan worden besteed, waarbij enerzijds zal worden gezocht naar andere typen grondgebonden locaties, en anderzijds nadrukkelijk wordt bekeken hoe meervoudig grondgebruik een oplossing kan bieden, waarbij een agrarische functie behouden kan blijven."