D66 bezorgd over vaccinatiegraad

west betuwe • De D66-fractie in West Betuwe maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in de gemeente. De democraten noemen de situatie "ronduit zorgelijk".

Van de in 2015 geboren kinderen heeft volgens onderzoek over 2017 in voormalig Neerijnen 18,7 procent geen enkele vaccinatie ondergaan. In voormalig Geldermalsen is dit 14,5 procent. De voormalige gemeente Lingewaal valt nog mee met slechts' 2,9 procent niet-gevaccineerden. Volgens D66 is het vaccineren van kleine kinderen niet alleen een verantwoordelijkheid van de landelijke overheid. "Ook gemeenten zelf hebben de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om een actieve, eigenstandige rol hierin te spelen."

Schriftelijke vragen

De fractie heeft vorige week een hele reeks schriftelijke vragen gesteld aan het college: zijn de cijfers over 2018 al bekend en ziet het college een daling van de vaccinatiegraad in West Betuwe? Maar ook wil D66 weten waarom er zulke grote verschillen zijn tussen de kernen en wijken in de gemeente. De fractie is enthousiast over het door staatssecretaris Paul Blokhuis gelanceerde idee van een vaccinatie-alliantie. Maakt de gemeente West Betuwe daar ook al deel vanuit, wil D66 weten. En: zijn er misschien mogelijkheden om ouders die overwegen hun kind(eren) niet te laten vaccineren, uit te nodigen voor een extra gesprek (met een arts) waarin hun zorgen besproken kunnen worden?

D66 is ook benieuwd hoe de gemeente op dit moment samenwerkt met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Ouders waarvan de kinderen naar zo'n kinderdagverblijf en/of peuterspeelzalen gaan maken zich namelijk zorgen over de mogelijke aanwezigheid van niet-ingeënte kinderen, zo zegt de partij.