• Donderdag werd het lustrum gevierd.
• Donderdag werd het lustrum gevierd. Foto: aangeleverd

Duizend dekens gehaakt in vijf jaar

leerdam • Wat begon met een paar gehaakte lapjes, is uitgegroeid tot een groot project. Donderdag werd het eerste lustrum gevierd, waarbij de duizendste deken werd ingeleverd.

Ruim vijftig belangstellenden kwamen donderdag naar Maranatha voor het vijfjarig bestaan van 'Haak aan brei mee voor Servië'. Er werden herinneringen opgehaald en Adrie Middelkoop liet foto's zien van het werk van Vrienden van Servië. Deze Leerdamse stichting helpt met name Roma, die in armoede en onderdrukking leven.

Christina Boogaard-de Ruiter startte vijf jaar geleden met het haakproject. "We begonnen met nog geen tien dames met het haken van lapjes van 15 bij 15 centimeter om daar dekens van te maken. In oktober 2014 gingen de eerste 39 dekens naar Servië, inmiddels waren er toen al tachtig dames actief aan het meehaken. Binnen een jaar hadden we al honderd dekens gehaakt", vertelt ze enthousiast. In juli 2018 is het laatste transport tot nu toe naar Servië geweest en inmiddels zijn er 696 eenpersoonsdekens onder de bevolking uitgedeeld.

Eén van de hoogtepunten van het haakproject was dat Christina afgelopen oktober 148 dekens mocht ophalen in Leeuwarden van 'de grootste gehaakte deken van de wereld'.

De dames in Leerdam en omstreken haken vol enthousiasme door; donderdag werd de duizendste deken ingeleverd. "Ook haken en breien we sjaals, mutsen en omslagdoeken. Dat doen we thuis en één keer in de maand gezellig samen in gebouw Maranatha." Wie 'aan wil haken' of het project op een andere manier wil steunen, kan contact opnemen met Christina Boogaard-de Ruiter (06-30284545, na 19:00 uur).