• Wethouder Marcel Verweij en vrijwilliger Loes Horstman nemen de fiets in gebruik.
• Wethouder Marcel Verweij en vrijwilliger Loes Horstman nemen de fiets in gebruik. Foto: André Bijl

Meer maatjes, meer gasten en meer sponsors zijn van harte welkom

Fietsmaatjes gaat nu écht op pad

leerdam • "Dit is het begin van Fietsmaatjes Leerdam", zei Van Heeswijk namens de plaatselijke organisatie tijdens de overhandiging van de fiets. Wethouder Marcel Verweij verrichtte de starthandeling door het lint door te knippen en de fiets even uit te proberen. Ruim een jaar geleden ging het project in Leerdam van start met een subsidie van 5.000 euro van de gemeente. Na veel voorbereidingen staan de vrijwilligers klaar om nu echt aan de slag te gaan. "Hier hebben we als Fietsmaatjes Leerdam lang naar uitgekeken. We hebben ons het afgelopen jaar enorm ingezet om dit mooie project vorm te geven", benadrukte Anja van Heeswijk.

Fietsmaatjes is een project waarbij vrijwilligers op een duofiets met elektrische trapondersteuning een fietstocht maken met iemand met een beperking, of iemand die vaker er op uit wil dan tot nu toe het geval is. De aanschaf van de duofiets werd mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds, Menzis, het Rivierenlandfonds, fonds RCOAK en veel lokale fondsen en sponsoren, waaronder tweewielercentrum Den Breejen waar Fietsmaatjes zich dinsdagmiddag presenteerde. "Wij willen het mogelijk maken dat mensen met een beperking - in bewegen, zien of horen – die niet zelfstandig meer op pad gaan regelmatig kunnen fietsen met een vrijwilliger, hun maatje. Het is de bedoeling dat het maatje en de gast eens per week of een keer per twee weken samen gaan fietsen. Voor elk ritje trekken we een tot drie uur uit, zodat er lekker de tijd is om 'kilometers te maken'. Als de gast zin heeft om even een terrasje te 'pikken', is dat natuurlijk ook mogelijk." Omdat het maatje en de gast naast elkaar zitten en er in vaste 'koppels' wordt gereden, hebben ze automatisch contact met elkaar. "Zo ontstaan er mooie gesprekken, terwijl ze genieten van de natuur en de mooie omgeving van Leerdam." Inmiddels hebben zich tien tot twaalf vrijwilligers en zes tot acht gasten bij Fietsmaatjes Leerdam aangemeld. "Maar nu we echt van start gaan, kijken we uit naar meer vrijwilligers en gasten, terwijl we ook op zoek zijn naar extra sponsors. Ook kleinere bedragen zijn welkom. We willen op termijn meer fietsen aanschaffen en ook het onderhoud vergt straks geld." Gasten en vrijwilligers die zich aanmelden, krijgen eerst een intakegesprek. Na dat gesprek wordt gekeken naar een goede 'match' tussen gasten en vrijwilligers, daarna kunnen de koppels op pad. "Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen en te zorgen voor mooie tochtjes kiezen we voorlopig voor vaste routes", aldus Van Heeswijk die dolblij is met de eerste duofiets. "We hebben hier hard voor gewerkt. We hopen dat gasten en vrijwilligers veel gebruik gaan maken van deze prachtige fiets. Samen lekker fietsen en genieten."

Nadere informatie over het project is te vinden op www.fietsmaatjesleerdam.nl; gasten en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via fietsmaatjesleerdam@gmail.com.