woensdag 1 mei

Over Apenheul
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Presentatie over de Apenheul bij de Vrouwen van Nu in Herwijnen. De inloop start vanaf 19:30 uur, de avond begint om 20:00 uur.

donderdag 2 mei

Inleveren goederen kerkmarkt
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. Laatste inzamelavond voor de kerkmarkt die op zaterdag 15 juni plaatsvindt. Alles wat nog bruikbaar is en te goed om weg te gooien is welkom. Alleen geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed. Oud ijzer is wel welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

vrijdag 3 mei

LingeFilm: 'Roma'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Roma' te zien, de kijker volgt een jaar uit het leven van een welgesteld gezin in Mexico-stad, begin jaren '70, door de ogen van het kindermeisje Cleo. Geluk, drama en geschiedenis worden subtiel vertoond. 'Roma' is pure cinema, vol wonderschone bewegende zwart-wit beelden waarin alles te ontdekken valt. Geproduceerd door Netflix, maar onmiskenbaar bedoeld voor het witte doek. Roma won drie Oscars. Ook te zien op woensdag 8 mei.

zaterdag 4 mei

Excursie in De Zouwe
09:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie in natuurgebied De Zouwe, tussen Meerkerk en Ameide. Deelnemers kijken vooral naar de vogels die in het rietlandschap voorkomen. De gids is Bart de Groot, hij hoopt de rietzanger en kleine karekiet te zien. Ook de purperreiger en blauwborst broedt in het gebied. Regelmatig is hier ook de bruine kiekendief en de torenvalk te zien. Deelnemers vertrekken om 09:00 uur vanuit het verenigingsgebouw van de natuur- en vogelwacht in Schoonrewoerd. Meer informatie is te verkrijgen bij Bart de Groot via 06-40339872 of bdegroot4@kpnmail.nl.

Lentetocht
09:00-12:00, Geldermalsen, Laageinde 15a. De gereformeerde gemeente van Tricht en Geldermalsen organiseert haar jaarlijkse lentetocht. Evenals voorgaande jaren zijn er afwisselende fietsroutes uitgezet van circa 30, 40 en 60 kilometer. Ook is er een auto-, of motorroute van 100 kilometer. Langs de routes zijn er allerlei tussenstops met interessante bezienswaardigheden of activiteiten. Vertrek- en eindpunt is bij Van Doorn bv aan Laageinde 15a in Geldermalsen. De starttijd is tussen 09:00 en 12:00 uur. Deelname kost 5 euro, voor kinderen tot en met 12 jaar 2,50 euro. Gezinnen betalen voor deelname maximaal 17,50 euro.
www.betuwselentetocht.nl

Muzikale cursus
11:15, Leerdam, gebouw De Hoeksteen. Bij muziekvereniging De Bazuin start een gratis muziekcursus voor kinderen van 7 tot 14 jaar. De lessen starten steeds op zaterdag om 11:15 uur, er zijn acht bijeenkomsten. De deelnemers maken kennis met allerlei instrumenten, inschrijven voor het project is mogelijk via e-mail: jeugdzaken@debazuinleerdam.nl of zaterdagochtend 4 mei om 11:00 uur in De Hoeksteen (Koningin Emmalaan in Leerdam).

Kledingfair
12:00-17:00, Rumpt, Middenstraat 1. Aan de Middenstraat 1 in Rumpt wordt een kledingfair georganiseerd, de opbrengst naar het schoolfonds van de Sapana School in Nepal. Deze school is opgericht om kinderen uit de allerarmste families, die zelfs geen ouderbijdrage voor openbaar onderwijs kunnen betalen, goed onderwijs te bieden en zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers. Op de fair zijn naast kledingstukken ook sjaals en sieraden uit Nepal te koop. Bezoekers zijn welkom van 12:00 tot 17:00 uur. De fair is ook op zondag 5 mei.
www.stichting-sapana-school.com

Bezoek de eendenkooi
14:00, Buurmalsen, Rijksstraatweg 63a. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een wandeling en een bezoek aan de eendenkooi in de Regulieren. Onderweg vertellen ze meer over de weidevogels en de zomerplanten langs de route. Ook de waterhuishouding en waterplanten krijgen aandacht. Een bezoek aan de eendenkooi maakt onderdeel uit van deze wandeling. De eendenkooi in de Regulieren is gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek. Rust in de kooi is namelijk van groot belang. De boswachters nemen de deelnemers mee rond de kooiplas en vertellen over de historie en de werking van de eendenkooi en het werk van de kooiker. De excursie duurt 2 uur, deelname kost 2 euro per persoon. Reserveren kan via onderstaande website. www.glk.nl/activiteiten

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
www.leerdamglasstad.nl

'Mijn pop huilt 's nachts'
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Voor kinderen van 10 tot 15 jaar (bij voorkeur onder begeleiding). Eric Borrias vertelt het waargebeurde verhaal van George en Urula Levi, twee joodse kinderen uit Duitsland, die vlak voor WOII door hun moeder naar Nederland worden gestuurd. Ze komen terecht in Kamp Vught, ze hebben niemand meer, alleen elkaar en de pop van Ursula. Aansluitend piano-improvisaties door Tomás van Emden en nagesprek. Entree: 7,50 euro, kinderen tot 15 jaar: 5 euro.

zondag 5 mei

Bevrijdingsconcert
20:00, Lexmond, Lux Mundi. De protestantse kerkelijke gemeente Lux Mundi organiseert een bevrijdingsconcert met als thema: 'In vrijheid kiezen'. Deze bijzondere muziekavond bestaat uit een mix van optreden door solisten, koor en samenzang met ondermeer fraaie klassiekers uit de meidagen van 1945. Medewerking wordt verleend door het trio Levani met zang van sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal en pianiste Lineke Lever alsmede het Zederiks christelijk mannenkoor Vijfheerenlanden met dirigent Willem Nijhof. Iedereen is hartelijk welkom in Lux Mundi aan de Zuidernes 45, aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

maandag 6 mei

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

dinsdag 7 mei

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Lezing over langsdammen
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Bioloog Frank Collas geeft presentatie over het effect van langsdammen in de Waal. In zijn promotieonderzoek heeft hij zich verdiept en de effecten van de langsdammen op het dierenleven onder water. Dit onderzoek is onderdeel van het RiverCare project. Collas is verbonden aan de Radboud Universiteit en promoveert op dit onderwerp. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 8 mei

Wandelen met senioren
10:00, Waardenburg, Dorpsstraat. De volgende wandeling met senioren gaat door de Waardenburgse en Neerijnense uiterwaarden. De start is om 10:00 uur vanaf het eind van de Dorpsstraat in Waardenburg (tegenover het witte kerkje). De wandeling gaat van daar door de uiterwaarden naar Neerijnen. De koffiestop is in Stroomhuis Neerijnen. Vandaar gaan de deelnemers door het kasteelpark en over de dijk terug naar het startpunt. Verwachtte retourtijd omstreeks 13:00 uur. Consumpties zijn voor eigen rekening. Verder zijn er geen kosten aan deelname verbonden. Meer informatie is te verkrijgen bij Arie de Bruijn (06-21278061) Ineke blom (06-43915192) of Aart Romeijn (06-10263339).

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

zaterdag 11 mei

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een lentefeest. Er zijn verschillende activiteiten, zoals excursies. Ook is er een kinderboerderij. Meer informatie is er te vinden op de website.
www.natuurcentrum.nl

Molen bezoeken
10:00-17:00, Waardenburg, Waalbandijk. De molen van Waardenburg is tijdens de 47ste Nationale Molendagen voor publiek. Er worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind wordt het malen gedemonstreerd. Verder is er koffie en thee met iets lekkers te proeven. De korenmolen van Waardenburg is een van de weinige zeskantmolens in Nederland. Het bouwjaar van deze molen is 1780. Voor 1780 stond op de plaats van deze molen een standerdmolen. Deze is verwoest door een brand en daarna weer opnieuw gebouwd. De tweede standerdmolen is vervolgens met een storm volledig ingestort. Rond 1780 werd de molen definitief afgebroken en vervangen door de huidige zeskantmolen. In de huidige molen zijn nog onderdelen van de oude standerdmolen terug te vinden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is de molen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit door molenaar A. van Ielen. De molen aan de Waalbandijk is geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen te vinden.
www.glk.nl/evenementen

Wildplukwandelingen
13:00, Beesd, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In samenwerking met De Kruidenbrouwerij uit Asperen organiseert landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt twee wildplukwandelingen. Tijdens de wandeling gaan deelnemers onder leiding van expert Renate Kleijn-Brouwer op zoek naar eetbare bloemen en planten. Het landgoed staat er namelijk vol mee. Kleijn-Brouwer legt de deelnemers ook uit wat ze kunnen doen met al die brandnetels, madeliefjes en vlieren die in het wild zijn te vinden. Ook komt de geneeskrachtige werking van bepaalde kruiden aan bod. Tijdens de wandeling zijn er ook verschillende kruidenhapjes en zelfs een kruidendrank te proeven. Renate Kleijn-Brouwer van De Kruidenbrouwerij laat mensen met onder meer workshops en excursies kennismaken met de eetbare natuur en de geneeskrachtige werking van 'wilde' planten. De eerste kruidenwandeling in Beesd is van 10:00 tot 13:00 uur, de tweede is van 13:30 tot 15:00 uur Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is op de website van het landgoed te vinden. Aanmelden kan via info@dekruidenbrouwerij.nl. www.marienwaerdt.nl

Workshop vanwege Moederdag
15:00, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een workshop in het kader van Moederdag. Kinderen kunnen aan de Middenstraat een mooi cadeau in elkaar knutselen. Vaders mogen eventueel helpen. We starten om 15.00 en duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via info@kindercrea.net of via de website.
www.kindercrea.net

zondag 12 mei

'WOMAN - the making of...'
15:00-16:00, Geldermalsen, Uiterdijk 1. Sopraan Lilian Farahani en pianist Maurice Lammerts van Bueren geven een try-out van hun debuutalbum 'Woman - the making of...'. Met deze unieke cd en fotoserie willen ze voor de Amerikaanse componist Jake Heggie meer bekendheid creëren in Europa. Hiervoor hebben ze gekozen voor de werken 'Eve-Song' en 'At the statue of Venus' met als leidraad de vrouw, van het allereerste begin tot de moderne vrouw van heden. Het concert begint om 15:00 uur, na 16:00 uur staan er een aantal culinaire verrassingen klaar voor de gasten. De concerten vinden plaats in een intieme huiselijke sfeer in een landelijke omgeving aan de rand van Geldermalsen. Tickets kosten 24,95 euro en zijn te bestellen via de website.
www.uiterdijkklassiek.nl

dinsdag 14 mei

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Ariena Ruwaard te gast
10:30-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Ariena Ruwaard is te gast in de Leerdamse bieb, ze bracht recentelijk de bundel 'Burgeluk' uit. Ruwaard bracht al eerder een bundel uit, maar is ook bekend om haar kunstwerken die ze maakt van drijfhout. De toegang is gratis.