Tourschema van dichterstour bekend

neerijnen • Het tourschema van de PoëzieTourdeWaal (PTdW) is bekend. De inmiddels traditionele dichterstour maakt ook in zijn eerste lustrumeditie op zondag 5 mei deel uit van het vrijheidsevenement Tour de Waal. Dit interactieve evenement wordt gehouden aan beide oevers van de Waal.

De deelnemende dichters doen tijdens hun tour een vijftal locaties aan. Ze starten om 13:15 uur en eindigen rond 17:00 uur aan de Waalkade in Zaltbommel met een poëziefinale. De dichters houden in duokoppels voordrachten op de locaties. Per locatie zijn er twee of drie voordrachten. Het tourschema ziet er als volgt uit: tussen 13:15 en 14:00 uur bij Slot Loevestein en Bellevue aan de Waal in Tiel, tussen 14:30 en 15:15 uur bij het kerkje in Heesselt, tussen 15:30 en 16:15 uur bij Stroomhuis Neerijnen en aan de Zaltbommelse Waalkade vanaf 15:00 uur doorlopend met om 17:00 uur de poëziefinale. Bij de finale dragen ook scholieren een gedicht voor, zoals Cambium-leerling Carmen Waale. Zij was finalist bij de jaarlijkse dichtwedstrijd van Stroomhuis Neerijnen.

Initiatiefnemer en organisator van de PTdW is dichter Thom Ummels. "De PTdW is inmiddels een vaste traditie geworden. De dichtersgroep is weer gemotiveerd om met haar poëzie een waardevolle bijdrage te leveren aan dit unieke evenement", aldus Ummels. "Deze lustrumeditie van de poëzietour vormt de opmaat naar 2020. Dan is er de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Ook de PoëzieTourdeWaal krijgt dan een bijzondere invulling."


Dichters

De kerngroep van dichters bestaat naast Thom Ummels dit jaar uit Marcel Vaandrager, Inge van Wijgerden en André van Zwieten. Vaandrager is dorpsdichter in Werkendam en omliggende dorpen en oprichter van het Nederlands Dichters Podium. Van Wijgerden verzorgt cursussen en workshops op het gebied van schrijven, waarin ontdekken, ervaren en plezier in het schrijven centraal staan. André van Zwieten is de stadsdichter van Wijk bij Duurstede. Ummels was in het verleden onder meer actief als dorpsdichter van Nederhemert en organiseerde poëziewandelingen.