Burgemeester Keereweer geeft toelichting op besluit

'Sluiting Club Rodenburg als signaal'

west betuwe • Dat vertelde hij vorige week dinsdagavond aan de leden van de gemeenteraad.

Hij vond het nodig om een stevig signaal af te geven. "Wat als uw dochter of buurjongen iets zou overkomen? Wat zou u dan zeggen? Dan had ik moeten zeggen: 'ja, ik wist het. Maar ik heb er niet aan gedaan, omdat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren.' Dat antwoord kon en wilde ik niet geven. Daarom heb ik besloten om op te treden."

Belangen

Keereweer vertelde dat hij wel degelijk ook de belangen van de medewerkers en de bezoekers in zijn belangenafweging heeft meegenomen. Hij heeft er echter niet voor gekozen om voorafgaande aan zijn beslissing met de eigenaar van Club Rodenburg in gesprek te gaan, omdat de club zelf al op 20 augustus het zeswekelijks overleg met gemeente en politie had opgezegd. "Men gaf te kennen geen enkele meerwaarde te zien in verder overleg met alle partijen."

'Vreemd'

Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe vond het vreemd dat de burgemeester niet met de eigenaar van de discotheek om tafel was gaan zitten. "Ze waren wel degelijk bereid tot overleg", zo wist zij te melden na bestudering van diverse e-mails en na gesprekken met de gedupeerden van de discotheek in Beesd. "Waarom heeft u gelijk gegrepen naar het zwaarste middel?", vroeg ze aan de burgemeester. Volgens het raadslid had Keereweer ook eerst kunnen dreigen met een dwangsom en eventueel kunnen kiezen voor tijdelijke sluiting.

Van Kuilenburg had zich terdege in de materie verdiept. Na bestudering van de dossiers was ze tot de conclusie gekomen dat bepaalde zaken in het opgebouwde dossier niet klopten. Dat was onder andere het geval bij een vermeend geval van mishandeling in 2017. De beslissing over deze zaak is teruggenomen nadat de discotheek bezwaar had gemaakt. "In het dossier werd ook een geval van aanranding bij Club Rodenburg gemeld. Maar uit nadere informatie is gebleken dat deze gebeurtenis heeft plaatsgevonden op een andere locatie."

Demonstratie

Tijdens de raadsvergadering werd buiten het gemeentehuis gedemonstreerd door pakweg 150 sympathisanten van Club Rodenburg. De betoging verliep vreedzaam. De groep mocht niet naar binnen om de raadsvergadering bij te wonen. Voor de ingang van het gemeentehuis stonden twee stevige bewakers. Onder de demonstranten begaven zich ook enkele politie-agenten. Ook zij hoefden niet in actie te komen.

"Wat heeft iedereen zich netjes gedragen", reageerde Daan Akkerman op Facebook. Hij had sympathisanten een paar dagen eerder opgeroepen om te komen demonstreren. "Wij hebben met zijn allen laten zien aan de burgemeester dat we het niet eens zijn met de sluiting van club Rodenburg. Nou moeten we met zijn allen hopen dat het effect heeft gehad. Dat de burgemeester eens bij zichzelf na gaat denken van wat hij heeft aangericht, en is niet aan zichzelf moet denken maar eens aan de burgers. Een goede gemeente praat met de burgers. maar bij gemeente West Betuwe blijkt dat andersom te zijn: ze doen eerst iets voordat ze er over nadenken. Met zijn allen hopen we dat we genoeg hebben laten zien dat we tegen de sluiting zijn en dat club Rodenburg over een paar weekjes weer draait."