donderdag 25 april

Open dag Pand 18
13:30-16:00, Leerdam, Kerkstraat 18. Syndion organiseert een open dag in Pand 18. Dit is een dagbestedingslocatie, in het bijbehorende winkeltje in hartje Leerdam worden leuke producten verkocht die cliënten met een beperking gemaakt hebben. Geïnteresseerden zijn op de open dag welkom om een kijkje te nemen in het naaiatelier boven de winkel om te zien waar cliënten en begeleiders met passie werken aan de producten. De koffie, thee en wat lekkers staan klaar voor bezoekers. Belangstellenden kunnen een rondleiding krijgen. De open dag is van 13:30 tot 16:00 uur.

Rondleiding
19:00, Geldermalsen, Heemtuin. IVN verzorgt een rondleiding door het Lingepark en de Heemtuin in Geldermalsen, met uitleg over de bomen. Iedereen is welkom. In het Lingepark staan Nederlandse bomen als de els en es, parkbomen zoals de plataan, maar ook de exotische ginkgo. De Heemtuin kenmerkt zich door Betuwse landschapselementen: knotwilgen, hoogstamfruit, griend en elzenbroekbos, meidoornhagen, notenbomen en Italiaanse populieren. De wandeling vertrekt vanaf de toegangspoort tot het Lingepark. Bij de parkeerplaats 'Achter het Veer' schuin tegenover de Lidl in Geldermalsen. Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. In de Heemtuin kan het nat en glad zijn. Advies: goede wandelschoenen.

Film 'Genesis'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. natuurdocumentaire 'Genisis' van de Franse biologen Claude Nuridsany en Marie Pérennou. De Afrikaanse verteller Sotigui Kouyaté doet in deze film uit 2005 het ontstaan van het heelal uit de doeken. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

vrijdag 26 april

Inzamelavond
19:00-20:00, Opijnen, Pastoriestraat 6. Inzamelavond voor de jaarlijkse rommelmarkt rond de hervormde kerk in Opijnen, deze markt is op zaterdag 15 juni. Inleveren kan aan de Pastoriestraat 6. Kleding en kleine meubels zijn ook welkom, computer, bankstellen en orgels niet. Meer informatie is te verkrijgen bij Gea Klip via 0418-651922.

LingeFilm: 'Buddy'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de documentaire 'Buddy' te zien, over zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaren. Zo helpt hulphond Kaika haar baasje Erna met uitkleden en keert ze haar 's nachts, omdat Erna daar zelf de kracht niet voor heeft. Utah is de onvoorwaardelijke vriend voor de autistische Zeb. Makker is al met pensioen. Jarenlang bracht hij de blinde, koppige Edith overal naartoe. Nu zijn ze allebei oud, maar nog steeds onafscheidelijk. 'Buddy' is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond. Voorafgaand aan de vertoning is Jessica van Schaik aanwezig met haar hulphond Noemie, zij vertelt haar persoonlijke verhaal en laat ook zien hoe Noemie haar helpt bij dagelijkse werkzaamheden.

zaterdag 27 april

Koningsdag in Heukelum
10:00, Heukelum. De Koningsdag in Heukelum begint om 10:00 uur met een muzikale optocht begeleid door fanfarekorps Door Eensgezindheid. De optocht begint in de speeltuin en gaat richting de muziektent waar om 10:15 uur de traditionele aubade begint. De aubade zal vocaal ondersteund worden door het Heukelumse Mannenkoor. Dit gezelschap geeft als toegift ook nog een mini-concert. Om 11:00 uur worden alle kinderen van Heukelum verwacht in de speeltuin bij de feesttent, voor de Heukelumse jeugdspelen met een stormbaan, springslangen en nog veel meer. Na de jeugdspelen is er om 14:00 uur de zeskamp. Teams kunnen zich hier voor aanmelden via de website van de oranjevereniging. In de feesttent word er gezellige muziek gedraaid, de plaatselijke voetbalvereniging zorgt voor wat lekkers te snacken. www.oranjeverenigingheukelum.nl

Koningsdag Geldermalsen
10:00, Geldermalsen, verschillende locatie. De Koningsdag in Geldermalsen start om 10:00 uur op de Markt met de officiële opening, scoutinggroep Graaf van Gelre hijst de vlag, orkest Just-M! speelt de aubade. Verder zijn er gedurende de hele dag allerlei activiteiten. In het plantsoen kunnen kinderen de hele ochtend pony rijden. De kinderspelen beginnen daar om 10:10 uur, bedoeld voor groep 1 tot en met 8. Rondom de Nederlands hervormde kerk zijn er vanaf 11:00 uur activiteiten van de scoutinggroep. 's Middags zijn er op de Markt nog allerlei optredens. De lampionnenoptocht begint om 21:15 uur vanaf het Lingeplein, het afsluitende vuurwerk is om 22:00 uur aan de overzijde van de Linge. Het specifieke programma is op de website te vinden. www.oranjevereniginggeldermalsen.nl

Koningsmarkt Tuil
13:00-18:00, Tuil, St. Antoniestraat. Om geld in te zamelen voor het onderhoud van de Tuilse kerk wordt er op Koningsdag een markt georganiseerd in de St. Antoniestraat. Er is van alles te koop: van kleding tot bloemen en van speelgoed tot sieraden. Ook zijn er verschillende workshops, waarbij deelnemers onder meer een bloemstuk maken. Voor kinderen is er een springkussen, maar zijn er ook nog andere activiteiten. Er is ook aan wat lekkers gedacht: er zijn wafels te koop met verse aardbeien, ook is er friet met een snack te koop. Opgeven voor de workshop kan bij Joke Cardol (06-12757791) of Wilma Kaasjager (06-15136823). Deelname kost 10 euro.

Bingo
18:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het wijkgebouw. De hoofdprijs is 200 euro, het wijkcentrum is vanaf 18:30 uur open. De avond begint om 18:30 uur. Iedereen is welkom.

Vaderlandse liederen
19:00-20:00, Geldermalsen, Centrumkerk. Stichting Woord & Daad organiseert een zangavond in de Centrumkerk, vaderlandse liederen staan centraal. Er is een collecte voor project AgriJob van de stichting. Marinus van Mourik neemt plaats achter het orgel.

zondag 28 april

Excursie in de Kennemerduinen
07:40, verschillende opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert zondag 28 april een excursie in de Kennemerduinen, ten westen van Haarlem. Deelnemers maken een wandeling in de duinen en gaan op zoek naar voor het gebied specifieke planten en dieren. Deelnemers kunnen om 07:40 uur aanhaken vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam of om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen. Gids is Jules Klees, meer informatie via 0347-351499 of fam-klees@hetnet.nl.

LingeFilm: 'Corgi'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Corgi' te zien, hoofdrolspeler in deze animatiefilm is Corgi Rex, de meest geliefde hond van het Britse koningshuis. Ondanks dat hij zich niet altijd aan de regels houdt, is hij lievelingetje van de koningin. Wanneer Rex door de andere, jaloerse corgi's het paleis uit wordt gejaagd en niet terugkomt, is de paniek groot. Iedereen denkt dat hij de koude winter buiten de paleismuren niet zal overleven. Rex zet alles op alles om thuis te komen, maar onderweg wordt hij aangezien voor een zwerfhond en naar een hondenkennel gebracht. Hier gelooft niemand dat Rex een koninklijk hondje is en hij moet zich zien te redden tussen nieuwe vrienden en vijanden met wie hij spannende avonturen beleeft. Er is om 11:00 uur een autismevriendelijke vertoning, de reguliere film is om 14:30 uur.

maandag 29 april

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje. Deze ochtend wordt er ook nog aandacht besteed aan Koningsdag.

Voedingssupplementen
20:00, Leerdam, Vogelvereniging De Vogelvriend organiseert een lezing over vloeibare voedingssupplementen voor vogels. Coen Molenschot van firma Vita Vogel komt hierover vertellen. De avond vindt plaats in verenigingsgebouw De Vogelvriend in Leerdam, aanvang is 20:00 uur. De toegang is gratis, voor zowel leden als niet-leden. Er is gratis koffie en thee.

dinsdag 30 april

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 1 mei

Over Schoonrewoerd
10:00-12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Geuf Middelkoop uit Schoonrewoerd is te gast in Zijderveld, hij komt foto's laten zien van Schoonrewoerd in de naoorlogse jaren. De ochtend begint om 10:00 uur.

Over molens
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Cees de Jong is te gast bij Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen, hij geeft een presentatie over molens. Cees de jong beheert de molens in Gorinchem, Beesd en Buren. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje.

Bloesemtocht
10:00, Opijnen, gebouw Maranatha. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen, organiseert een bloesemtocht met de bus. Deelnemers stappen om 10:00 uur op in Opijnen (vertrekpunt is gebouw Maranatha) en maken een bustochtje door de regio. Er is een pannenkoekenlunch op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. De terugkomst is rond 15:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584.

Open eettafel in Zijderveld
12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. De zaal in het dorpshuis is vanaf 12:00 uur open voor de open eettafel. De maaltijd begint om 12:30 uur. Aanmelden kan bij Van Nifterik via 0345-641965, dit kan tot uiterlijk 12:00 uur op de maandag voorafgaande aan de open eettafel.

Chocolade
14:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een workshop werken met chocolade, bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Deelname kost 10 euro, de workshop begint om 14:00 uur. Opgeven kan tot en met zondag 28 april via 0345-619622 of info@wijkverenigingwestend.nl ter attentie van Lenie de Pender.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

LingeFilm: 'Circus Noël'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm vertoont de film 'Circus Noël', hierin loopt Karo weg van huis omdat haar ruziënde ouders willen scheiden. Ze reist mee met haar circusvrienden Victor en Tonie van Circus Noël, dat onverwachts mee mag doen aan Cultura Nova, een belangrijk circusfestival. Als er onderweg mysterieuze dingen gebeuren komt hun deelname aan het festival in gevaar en dreigt Karo haar nieuwe circusfamilie te verliezen. Karo, Victor en Tonie moeten alles op alles zetten om het circus te redden, ook al komt hierdoor hun vriendschap zwaar onder druk te staan. Zal het ze lukken om het circus en hun vriendschap te redden?

Glasverf
15:00, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea geeft een workshop over glasverf. Deelnemers maken een raamsticker, als deze 24 uur heeft gedroogd kan deze op een spiegel of raam geplakt worden. De workshop begint om 15:00 uur. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via info@kindercrea.net of via de website. www.kindercrea.net

Over Apenheul
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Presentatie over de Apenheul bij de Vrouwen van Nu in Herwijnen. De inloop start vanaf 19:30 uur, de avond begint om 20:00 uur.

donderdag 2 mei

Inleveren goederen kerkmarkt
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. Laatste inzamelavond voor de kerkmarkt die op zaterdag 15 juni plaatsvindt. Alles wat nog bruikbaar is en te goed om weg te gooien is welkom. Alleen geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed. Oud ijzer is wel welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

zaterdag 4 mei

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Bezoek de eendenkooi
14:00, Buurmalsen, Rijksstraatweg 63a. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren een wandeling en een bezoek aan de eendenkooi in de Regulieren. Onderweg vertellen ze meer over de weidevogels en de zomerplanten langs de route. Ook de waterhuishouding en waterplanten krijgen aandacht. Een bezoek aan de eendenkooi maakt onderdeel uit van deze wandeling. De eendenkooi in de Regulieren is gewoonlijk niet toegankelijk voor het publiek. Rust in de kooi is namelijk van groot belang. De boswachters nemen de deelnemers mee rond de kooiplas en vertellen over de historie en de werking van de eendenkooi en het werk van de kooiker. De excursie duurt 2 uur, deelname kost 2 euro per persoon. Reserveren kan via onderstaande website. www.glk.nl/activiteiten

maandag 6 mei

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

dinsdag 7 mei

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Taalcafé in oranje sfeer
19:00-20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Het Taalcafé van Bibliotheek Leerdam is in oranje sferen. Deelnemers worden uitgenodigd om oranje outfits aan te trekken. Er is een oranjequiz, ook komen er Hollandse liedjes voorbij en zijn er allerlei oranje lekkernijen. De toegang is gratis. Het Taalcafé is bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen.

woensdag 8 mei

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

zaterdag 11 mei

Lentefeest
10:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een lentefeest. Er zijn verschillende activiteiten, zoals excursies. Ook is er een kinderboerderij. Meer informatie is er te vinden op de website.
www.natuurcentrum.nl