Onbegrepen gedrag van dementerenden

leerdam • Onbegrepen gedrag van mensen met dementie, daar gaat het dinsdag 30 april over bij het Alzheimer Café in Leerdam. Als iemand lijdt aan dementie, kan er veel veranderen, zowel voor de betrokkene zelf als voor zijn of haar omgeving. Niet zelden treden er veranderingen op in gedrag en emoties, waarmee de naasten zich vaak geen raad weten. Tijdens de avond gaat Laura Joossen, specialist ouderengeneeskunde bij Rivas, in op vragen als: hoe ga je om met boosheid of achterdocht van iemand met dementie. Of met iemand die niets wil. Joossen vertelt aan de hand van vele voorbeelden hoe zij daar als behandelaar mee omgaat. Het programma begint om 19:30 uur, de inloop is vanaf 19:00 uur. Locatie is het verpleeghuis Lingesteyn. De entree is gratis. Het Alzheimer Café in Leerdam is een initiatief van Alzheimer Nederland, in samenwerking met stichting SamenDoen.


Vervuild water bij Spijk weggepompt

spijk • Waterschap Rivierenland is onlangs gestart met het wegpompen van het vervuilde water uit de sloten in het afgedamde gebied bij Spijk. Daarmee wordt voorkomen dat dammen overstromen bij regenval. Het wegpompen gebeurt via buizen over de Zuiderlingedijk naar de Linge bij de verkeersbrug bij Gorinchem. Op de rivier is de verdunning groot, waardoor het risico voor ecologie en natuur klein is. De vervuiling werd eind maart vastgesteld. De gemeente werkt sindsdien aan oplossingen voor de lange termijn. Dat gebeurt in samenwerking met Omgevingsdienst Rivierenland, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland, Sent One en The Dutch. Het waterschap heeft de waterkwaliteit binnen en buiten het afgedamde gebied onderzocht. Het adviesbureau van Sent One heeft metingen gedaan naar het grondwater. De resultaten van dit onderzoek zullen nog worden beoordeeld door de Omgevingsdienst. De provincie is verantwoordelijk voor het grondwater en hun toezichthouder kijkt dan ook mee. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Gorinchem zijn op de hoogte van de vervuiling. Nadat uit metingen bleek dat er metalen in het oppervlaktewater zaten, hebben Sent One en het Waterschap gezorgd dat deze vervuiling binnen het afgedamde gebied bleef. Enkele sloten zijn weer vrijgegeven, ten zuiden van het Lingebos. Voorlopig geldt nog het advies het water in het afgedamde gebied niet te gebruiken.


Nieuwe routegids verschenen

leerdam • Er is een nieuwe routegids met wandel- en fietsroutes tussen Lek en Waal verschenen. Er komen tien fiets- en wandelroutes aan bod. De gids is onder meer verkrijgbaar bij het toeristische informatiepunt aan de Kerkstraat in Leerdam. De gids is gemaakt door Stichting Liniebreed Ondernemen in opdracht van het Pact van Loevestein, Pact van Ruigenhoek en de gemeenten Vijfheerenlanden, West Betuwe, Gorinchem en Culemborg.


Collecte Hartstichting

rhenoy/acquoy • Tijdens de recente landelijke collecteweek voor de Nederlandse Hartstichting hebben collectanten in Rhenoy en Acquoy 457,73 euro opgehaald, in Rumpt werd 413,30 euro opgehaald. De Hartstichting wil hart- en vaatziekten eerder opsporen en behandelen.