woensdag 17 april

Interkerkelijke bejaardenzorg
19:30, Leerdam, Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg organiseert haar laatste avond van dit seizoen. Hierbij wordt het paasfeest gevierd. G. Heesters is te gast, hij vertelt over het thema: 'Van Pesach naar Pasen'.

vrijdag 19 april

'Darkest hour'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Bij stadspodium GO is de film 'Darkest hour' te zien, een film over Churchill (vertolkt door Gary Oldman) die slecht een paar dagen nadat hij premier is geworden, meteen één van zijn zwaarste beproevingen moet doorstaan. Moet hij een akkoord sluiten met het naziregime in Duitsland, of moet hij voor zijn natie vechten? Terwijl de niet te stoppen Duitse troepen West-Europa binnenvallen en de dreiging van een invasie voelbaar is, heeft Churchill te maken met een onvoorbereid volk en een sceptische koning. En dan is ook nog zijn eigen politieke partij tegen hem aan het samenspannen. Churchill moet het dieptepunt overwinnen en een land achter zich zien te krijgen in een poging de wereldgeschiedenis te veranderen. De filmavond begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren kan via de onderstaande website. www.go-leerdam.nl

zaterdag 20 april

Verrassingsmiddag
13:30, Leerdam, bezoekboerderij Het Achterhuis. Bezoekboerderij Het Achterhuis organiseert een verrassingsmiddag op de boerderij, thema is 'Kraamfeest op de boerderij'. De middag is geheel verzorgd - er zijn hapjes en drankjes - en begint om 13:30 uur, de activiteiten duren tot ongeveer 16:30 uur. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk, in verband met de voorbereidingen, maar dit opgeven kan nog op de dag zelf tot 12:00 uur via 0345-619887 of info@bezoekboerderij.nl.

Jaarfeest
14:00-19:00, Spijk, Spijkse Kweldijk 53. Indische vereniging OWTS organiseert haar 41ste jaarfeest in dorpshuis De Lindehof in Spijk. De band The Evergreens zorgt voor muziek. Er zijn ook Indische snacks. De entree is 10 euro op de dag zelf en 8 euro als er vooraf wordt gereserveerd, dit kan via 06-28758347 of owts@live.nl. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Bingo
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging DES organiseert weer een bingoavond in haar clubgebouw. De zaal is open om 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. De hoofdprijs is 100 euro.

zondag 21 april

Paassamenzang in Haaften
07:50, Haaften, zorgcentrum De Wittenberg. Het is alweer 20 jaar geleden dat bewoners van zorgcentrum De Wittenberg in Haaften voor het eerst werden getrakteerd op een zangochtend tijdens Pasen en Kerst. Mensen die willen aansluiten op deze Eerste Paasdag zijn van harte welkom, er worden paasliederen gezongen met begeleiding van Anja de Bruin-Bok op dwarsfluit. Deelnemers moeten om 07:50 uur aanwezig zijn, na het zingen is er koffie of thee met wat lekkers erbij. Er wordt rekening gehouden met kerkdiensten.

Paasbrunch
11:30-13:30, Acquoy, Fort bij Asperen. In de Taveerne staat een paasbrunch klaar, bestaande uit onder meer pannenkoekjes, wraps met carpaccio en gevulde eieren. Ook krijgt iedereen verse jus d'orange als welkomstdrankje. Deelname kost 22,50 euro per persoon. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar: 15 euro. Reserveren kan via fortasperen.annemieke@gmail.com of 06-12119403.

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Gulmira Issabekova uit Kazachstan op piano en Alona Kluchka uit Oekraïne op cello. Zij spelen Edward Elgar, Franz Liszt, Philip Glass, Edvard Grieg en Bohuslav Martinu. Entree: 10 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

dinsdag 23 april

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Medium Simon Bakker is te gast bij de paranormale avond van PASO in Leerdam. Hij is een bekend paragnost. Deze keer staan foto's en voorwerpen centraal. De avond begint om 20:00 uur.

Over het erfrecht
20:00, Tricht, De Leidsche Hoeven. Notaris Sander van den Berg verzorgt op uitnodiging van Lions Club Rivierenland een presentatie over het Nederlandse erfrecht. Ingewikkelde materie, waarmee iedereen echter vroeg of laat een keer mee te maken krijgt. De avond begint om 20:00 uur, locatie is De Leidsche Hoeven in Tricht.

woensdag 24 april

Lentewandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een flinke lentewandeling voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar. Deelnemers lopen een route van zo'n 4 kilometer, door het natuurgebied achter het natuurcentrum. De kinderen gaan op zoek naar alle dingen die wijzen op de lente. Ook wordt er gekeken of de hommels al actief zijn. Als afsluiting is er limonade en koek. Deelname kost 2,50 euro per kind. Aanmelden is noodzakelijk, dit kan bij S. van Baren via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

donderdag 25 april

Open dag Pand 18
13:30-16:00, Leerdam, Kerkstraat 18. Syndion organiseert een open dag in Pand 18. Dit is een dagbestedingslocatie, in het bijbehorende winkeltje in hartje Leerdam worden leuke producten verkocht die cliënten met een beperking gemaakt hebben. Geïnteresseerden zijn op de open dag welkom om een kijkje te nemen in het naaiatelier boven de winkel om te zien waar cliënten en begeleiders met passie werken aan de producten. De koffie, thee en wat lekkers staan klaar voor bezoekers. Belangstellenden kunnen een rondleiding krijgen. De open dag is van 13:30 tot 16:00 uur.

Rondleiding
19:00, Geldermalsen, Heemtuin. IVN verzorgt een rondleiding door het Lingepark en de Heemtuin in Geldermalsen, met uitleg over de bomen. Iedereen is welkom. In het Lingepark staan Nederlandse bomen als de els en es, parkbomen zoals de plataan, maar ook de exotische ginkgo. De Heemtuin kenmerkt zich door Betuwse landschapselementen: knotwilgen, hoogstamfruit, griend en elzenbroekbos, meidoornhagen, notenbomen en Italiaanse populieren. De wandeling vertrekt vanaf de toegangspoort tot het Lingepark. Bij de parkeerplaats 'Achter het Veer' schuin tegenover de Lidl in Geldermalsen. Aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis. In de Heemtuin kan het nat en glad zijn. Advies: goede wandelschoenen.

Film 'Genesis'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. natuurdocumentaire 'Genisis' van de Franse biologen Claude Nuridsany en Marie Pérennou. De Afrikaanse verteller Sotigui Kouyaté doet in deze film uit 2005 het ontstaan van het heelal uit de doeken. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

Feestweek Schoonrewoerd
20:30, Schoonrewoerd. Oranjevereniging Schoonrewoerd organiseert weer haar feestweek. De opening is om 20:30 uur, de vuurwerkshow begint om 21:45 uur. Verder staan er tal van activiteiten op het programma. Artiesten als dj Paul Elstak, De Snollebollekes en de dj's van Q Music reizen af naar het dorp. Er zijn ook volop activiteiten voor de jeugd, zoals een kinderbingo, levend tafelvoetbal en een bouwfestijn. Ook staat er nog een potje lasergamen op het programma. Zie voor alle activiteiten de website van de vereniging. www.oranjeverenigingschoonrewoerd.nl

vrijdag 26 april

LingeFilm: 'Buddy'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de documentaire 'Buddy' te zien, over zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaren. Zo helpt hulphond Kaika haar baasje Erna met uitkleden en keert ze haar 's nachts, omdat Erna daar zelf de kracht niet voor heeft. Utah is de onvoorwaardelijke vriend voor de autistische Zeb. Makker is al met pensioen. Jarenlang bracht hij de blinde, koppige Edith overal naartoe. Nu zijn ze allebei oud, maar nog steeds onafscheidelijk. 'Buddy' is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond. Voorafgaand aan de vertoning is Jessica van Schaik aanwezig met haar hulphond Noemie, zij vertelt haar persoonlijke verhaal en laat ook zien hoe Noemie haar helpt bij dagelijkse werkzaamheden.

zaterdag 27 april

Koningsdag in Heukelum
10:00, Heukelum. De Koningsdag in Heukelum begint om 10:00 uur met een muzikale optocht begeleid door fanfarekorps Door Eensgezindheid. De optocht begint in de speeltuin en gaat richting de muziektent waar om 10:15 uur de traditionele aubade begint. De aubade zal vocaal ondersteund worden door het Heukelumse Mannenkoor. Dit gezelschap geeft als toegift ook nog een mini-concert. Om 11:00 uur worden alle kinderen van Heukelum verwacht in de speeltuin bij de feesttent, voor de Heukelumse jeugdspelen met een stormbaan, springslangen en nog veel meer. Na de jeugdspelen is er om 14:00 uur de zeskamp. Teams kunnen zich hier voor aanmelden via de website van de oranjevereniging. In de feesttent word er gezellige muziek gedraaid, de plaatselijke voetbalvereniging zorgt voor wat lekkers te snacken. www.oranjeverenigingheukelum.nl

Bingo
18:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het wijkgebouw. De hoofdprijs is 200 euro, het wijkcentrum is vanaf 18:30 uur open. De avond begint om 18:30 uur. Iedereen is welkom.

Vaderlandse liederen
19:00-20:00, Geldermalsen, Centrumkerk. Stichting Woord & Daad organiseert een zangavond in de Centrumkerk, vaderlandse liederen staan centraal. Er is een collecte voor project AgriJob van de stichting. Marinus van Mourik neemt plaats achter het orgel.

zondag 28 april

LingeFilm: 'Corgi'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Corgi' te zien, hoofdrolspeler in deze animatiefilm is Corgi Rex, de meest geliefde hond van het Britse koningshuis. Ondanks dat hij zich niet altijd aan de regels houdt, is hij lievelingetje van de koningin. Wanneer Rex door de andere, jaloerse corgi's het paleis uit wordt gejaagd en niet terugkomt, is de paniek groot. Rex zet alles op alles om thuis te komen, maar onderweg wordt hij aangezien voor een zwerfhond en naar een hondenkennel gebracht. Er is om 11:00 uur een autismevriendelijke vertoning, de reguliere film is om 14:30 uur.

maandag 29 april

Voedingssupplementen
20:00, Leerdam, Vogelvereniging De Vogelvriend organiseert een lezing over vloeibare voedingssupplementen voor vogels. Coen Molenschot van firma Vita Vogel komt hierover vertellen. De avond vindt plaats in verenigingsgebouw De Vogelvriend in Leerdam, aanvang is 20:00 uur. De toegang is gratis, voor zowel leden als niet-leden. Er is gratis koffie en thee.