Afvalstoffenheffing omhoog

regio • Afvalverzamelaar Avri stelt voor 2020 een verhoging van de afvalstoffenheffing van gemiddeld 16 euro voor. Afval verwerken wordt steeds duurder, papier en kunststof levert minder op en het verbranden van restafval wordt zwaarder belast. Het dagelijks bestuur van Avri heeft maandag de begroting voor 2020 voorgelegd aan de gemeenteraden van de acht deelnemende gemeenten. Voor komend jaar stelt zij een gemiddelde afvalstoffenheffing van 235 euro per huishouden voor. Dat is een verhoging van 16 euro ten opzichte van 2019.

Het variabele deel van de afvalstoffenheffing is het deel dat inwoners betalen voor de keren dat zij restafval aanbieden. Verschillende gemeenten gaven vorig jaar aan om het variabele deel te vergroten, zodat afval scheiden extra beloond wordt. Voor de verdeling tussen een basistarief (voor ieder huishouden gelijk) en variabel tarief zijn verschillende scenario's in de begroting opgenomen. De gemeenten wordt gevraagd hier een reactie op te geven. In alle gevallen leiden de scenario's tot een gemiddeld tarief van 235 euro per huishouden. Dit bedrag is nodig om de kosten te dekken. De prijzen die Avri ontvangt voor de ingezamelde grondstoffen zijn dalende. Zo is de papierprijs afgelopen jaar gedaald en blijft die prijs naar verwachting laag. Die dalende lijn geldt ook voor andere grondstofstromen, zoals textiel. Verder ontvangt Avri steeds minder vergoeding voor het inzamelen van het kunststof verpakkingsafval. Tegelijkertijd stijgen de verwerkingskosten voor het afval. Daarnaast zorgen overheidsmaatregelen - zoals de meer dan verdubbelde belasting op de verbranding van restafval - voor stijging van de afvalstoffenheffing.

In het totaal zorgen deze aspecten voor een kostentoename van ongeveer 19 euro op de afvalstoffenheffing. Omdat er ook enkele meevallers zijn, is de stijging beperkt tot 16 euro. Het algemeen bestuur stelt de begroting in juli 2019 vast en neemt in december 2019 een definitief besluit over de tarieven afvalstoffenheffing voor 2020. Gemeenteraden worden nu al gevraagd om hierover hun mening te geven zodat een evenwichtig besluit genomen kan worden.


Op zoek naar een burgemeester

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden moet op zoek naar een vaste burgemeester en hoewel de gemeenteraad verantwoordelijk is voor deze zoektocht, mogen ook inwoners meedenken. De eerste stap bij het vinden van een burgemeester is het opstellen van een profielschets. Hierin staat wat er van de nieuwe burgemeester wordt verwacht en over welke eigenschappen hij of zij moet beschikken. Gemeente Vijfheerenlanden wil hulp bij het opstellen van deze tekst, via onderstaande website kunnen inwoners anoniem aangeven welke eigenschappen ze belangrijk vinden. Invullen kan tot vrijdag 26 april. De resultaten worden toegevoegd aan de profielschets, die in mei wordt overhandigd aan de Commissaris van de Koning.

q www.BurgemeesterVijfheerenlanden.nl