Vrijwilligers in actie voor schone Waal

west betuwe • Zo'n tweehonderd vrijwilligers van zeventien verenigingen uit de gemeente West Betuwe maken op zaterdag 13 april de oevers van de Waal schoon. Zij steken tussen 08:15 tot 14:30 uur de handen uit de mouwen op diverse locaties, door het opruimen van zwerfafval dragen ze bij aan het project 'Schone rivieren'.

Wethouder Govert van Bezooijen is aanwezig bij de start om 08:15 uur bij het Heuffterrein in Vuren. Daar staat een koffiewagen die de verenigingen vanaf de dijk koffie schenkt. In totaal maken de vrijwilligers in West Betuwe ongeveer 34 kilometer uiterwaarden schoon.

In acht Gelderse gemeenten gaan meer dan duizend vrijwilligers aan de slag. De verenigingen ontvangen een financiële vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Vorig jaar ruimden ze in totaal bijna 30.000 kilo afval op. Zwerfvuil dat anders via rivieren in de zee terechtkomt.

De opruimacties van deze Waaljutters zijn onderdeel van de landelijke Schone Rivieren-aanpak, een initiatief van IVN, stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast deze actie is er ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek gestart met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten worden gebruikt om beleid aan te scherpen.