donderdag 4 april

Inzamelen goederen
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. De hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen organiseert weer een inzameling voor de kerkmarkt die in juni wordt georganiseerd. In principe is alles dat nog bruikbaar is, welkom. Ook oud ijzer mag ingeleverd worden. Alleen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed neemt de organisatie niet in ontvangst. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

Britse broedvogels en Japan
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Kees Terlouw en Sonja van Baren geven een dialezing in het natuurcentrum van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden. Kees Terlouw uit Vianen komt vertellen over de bijzondere reis door Japan die hij met zijn partner Diny maakte. Beelden van Nagasaki, Hiroshima, Kyoto, de Japanse Alpen, Tokyo en Nikko komen aan bod. Sonja van Baren vertelt aan de hand van foto's het een en ander over de broedvogels van de Britse kust. De toegang is gratis, er is wel een verloting om uit de kosten te komen.

vrijdag 5 april

Talkshow Editie Leerdam
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker is te gast in de lokale talkshow Editie Leerdam in stadspodium GO in Leerdam. Hij wordt geïnterviewd over de fusiegemeente Vijfheerenlanden en de plannen en projecten voor de nabije toekomst. Zo kan ook Leerdam kennis met hem maken. De eerder aangekondigde tekenaar en schilder Ruben Lopulalan is verhinderd vanwege opnames van het tv-programma Project Rembrandt. Maar Henk van 't Pad schuift wel aan, hij praat over de rol van de waterschappen in Nederland. Van 't Pad stond onlangs namens de PvdA op de kieslijst voor Waterschap Rivierenland. Jan Peter Chatrou wordt ondervraagd over de projecten van de Leerdamse Lions Club, en wethouder Cees Taal over het nieuw aan te leggen Stadspark tussen de Glasblazerij en de jachthaven aan de Linge. De live muziek wordt verzorgd door het jazzcombo van de Leerdammers Jan de Kroon en Pieter Danz. De talkshow in het theater van GO begint om 21:00 uur; de foyer is open vanaf 20:30 uur. De entree is gratis en iedereen mag gedurende de avond vragen stellen en meediscussiëren.

Bingo
19:00, Leerdam, wijkpaviljoen Patrimonium. Buurtvereniging Groen van Prinstererstraat organiseert een familiebingo. Als prijzen zijn er grote en kleine levensmiddelenmanden, huishoudelijke artikelen, verrassingspakketjes, planten, taarten en verschillende waardebonnen te winnen. De zaal gaat open om 19:00 uur, de bingo start om 20:00 uur. Een boekje kost 10 euro, tweede boekje 5 euro. Er zijn tien rondes. Iedereen is welkom.

Jubileumconcert
19:00, Oosterwijk, Zangershof. Vanwege het 100-jarig bestaan van gemengde zangvereniging Kunst naar Kracht staat er een extra feestelijk voorjaarsconcert op het programma. Voor de pauze treedt het koor met meerdere stukken op en na de pauze verleent de egelanderkapel De Lingemuzikanten uit de Betuwe haar medewerking. Het jubiluemoptreden vindt plaats in verenigingsgebouw Zangershof in Oosterwijk, vanagn is 19:30 uur, de zaal is om 19:00 uur open. Er zijn nog enkele toegangskaarten te koop die uitsluitend 's avonds aan de zaal verkrijgbaar zijn.

LingeFilm: 'The Favourite'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Kostuumdrama 'The Favourite' is te zien bij LingeFilm. Het begin van de 18de eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne's slechte gezondheid en haar woede-uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Ook te zien op woensdag 10 april.
www.lingefilm.nl

zaterdag 6 april

Verkoopdag
09:00-13:30, Leerdam, Maranatha. Vrouwenvereniging Debora van de christelijke gereformeerde kerk houdt een verkoopdag in Maranatha. Het gaat om een rommelmarkt, er zijn onder meer boeken, boodschappen, speelgoedartikelen, koeken, bloemen en decoratieartikelen te koop. Er is ook kleding.

Lezing over voeding en nah
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Stichting Hersenletsel Zuid-Holland organiseert een themabijeenkomst voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah), hiervoor is Irene Zwinkels als gastspreker uitgenodigd. Zij is als voedingsconsulent gespecialiseerd in eetproblemen waarmee mensen met nah geconfronteerd kunnen worden. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden wordt in verband met de koffie en thee wel op prijs gesteld, dit kan bij de contactpersoon Lies Bonsang via 06-15091924 of hersenletselzhz@gmail.com.

'Beltzicht Returns'
19:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat jongerencentrum Beltzicht in Leerdam werd geopend. Dit is reden voor een feestje, onder de noemer 'Beltzicht Returns: Back to the summer of '69'' barst een muzikaal festijn los in Het Dak. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Het Dak en stichting Darius, de opbrengst gaat naar verpleeghuis Lingesteyn. De aanvang is 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn inmiddels in de voorverkoop te verkrijgen bij Het Dak aan de Tiendweg.

Lenteconcert
19:00, Kedichem, dorpshuis De Stoof. Gemengde zangvereniging Uitspanning Door Inspanning (UDI) geeft weer een lenteconcert in het dorpshuis in Kedichem. De dirigent van het koor is Raimond Metting. Aan deze avond werken verder mee: mannenkoor Zang en Vriendschap uit Leerdam en popkoor Let's get Started uit Lexmond. Dit koor uit Lexmond staat ook onder leiding van dirigent Raimond Metting. De avond begint om 19:30 uur, de zaal is open 19:00 uur en de entree is gratis. Het koor zoekt trouwens nog nieuwe zangers, UDI oefent elke donderdag vanaf 20:00 uur in De Stoof. Iedereen is welkom.

Voorjaarsconcert
19:30, Beesd, Het Klokhuis. Harmonie Concordia geeft haar voorjaarsconcert, thema is: 'Space'. De slagwerkgroep opent de avond. De afgelopen tijd heeft de groep, onder leiding van Sander van Ingen, hard gewerkt om special effects toe te voegen aan hun nummers. De jeugdleden, die na de slagwerkklas doorgegaan zijn, doen ook al mee met een deel van het programma. Na de pauze gaat de harmonie, onder leiding van Theo Bindels, verder met het programma. Zangschool Beesd doet dit jaar ook mee, waaronder popkoor 'Based on'. Marieke Zevenbergen, eigenaar van de zangschool en dirigent van het popkoor heeft ook enkele solisten gevonden die deze avond van zich laten horen. Entree voor de avond is 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Vanaf 19:30 uur zijn de deuren open, om 20:00 uur begint het concert.

Live muziek en bier
20:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Brouwerij Woerkumer Bier houdt zaterdag 6 april een proeverij in dorpshuis De Krakeling in Heukelum. De plaatselijke band De Pensionados zorgt voor de muzikale omlijsting.

zondag 7 april

Kruidenwandeling
13:00-15:00, Asperen, Kruidenbrouwerij. Renate Brouwer van de Kruidenbrouwerij organiseert een kruidenwandeling met kleine proeverij. Deelnemers gaan op zoek naar look-zonder-look, daslook en kleine veldkers. Tijdens de wandeling proeven de deelnemers daslookpesto, wilde kruidenboter en een kruidendrank. Aan deelname zitten kosten verbonden, opgeven kan via info@dekruidenbrouwerij.nl. De wandeling is van 13:00 tot 15:00 uur in de omgeving van Asperen.
www.dekruidenbrouwerij.nl

maandag 8 april

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 9 april

Over hulpverlening in Hongarije
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Arco Hakkert van stichting Samaritánus Hongarije vertelt bij Dorpsontmoetingspunt (DOP) in Deil over hulpverlening in Hongarije. In zijn presentatie zal hij ingaan op het ontstaan van de stichting, de werkzaamheden en specifiek hoe het kindervakantiepark Cuha-Tábor tot stand is gekomen. Inloop vanaf 09:30 uur.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

PCOB
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. Joke Kraal-Janse uit Gouda verzorgt een presentatie op de contactmiddag van de PCOB. Ze vertelt over de geschiedenis van de gezondheidszorg met als titel: 'Aderlaten of Haarlemmerolie'. Eerst vertelt ze over Hippocrates en Galenus, die beiden in de oudheid leefden. Daarna komt de geschiedenis van de gezondheidszorg vanaf de veertiende tot de twintigste eeuw aan bod. Onderwerpen als hygiëne, verzorging en behandeling van zieken, liefdadigheidsinstellingen en de gevolgen van nieuwe uitvindingen zullen worden belicht. Het verhaal wordt verluchtigd met tekeningen, schilderijen en foto's van voorwerpen, oude gebouwen en gevelstenen, die aan vroeger herinneren. Ook komische zaken en wonderlijke recepten van kwakzalvers en foto's van bloedzuigers etcetera zullen aan de orde komen. Ook niet-leden van de PCOB zijn welkom, koffie en thee staat vanaf 14:00 uur. De presentatie begint om 14:30 uur. Afsluiting is om 16:30 uur.

Lezing en fietsexcursie
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Anja de Wit en Anton van der Velde van de Werkgroep Natuur & Landschap van Stroomhuis Neerijnen geven een lezing over het 'lezen' van het Rivierenlandschap. Vanuit drie vragen: 'Wat zie ik, waar zie ik dat en waarom zie ik dat daar?'. Op zaterdag 13 april om 9:00 uur volgt een fietstocht van circa 35 km. Entree lezing plus excursie: 10 euro, alleen lezing: 5 euro. Reserveren is nodig en kan via de website.
www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 10 april

Excursie stinzenplanten
10:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Stinzenexcursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteeelen. Langs knikkend volgelmelk, bostulp, holwortel, Italiaanse aronskelk en daslook. Door het parkbos en de kasteeltuin over landgoed Waardenburg en Neerijnen. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. meer informatie bij Bert Vos: 06-19717255 of Fieke Vos: 06-42800802. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website.
www.glk.nl/activiteiten

Lezing
20:00, Geldermalsen, Ons Huis. Bij Groei & Bloei West Betuwe is Stefan Jaspers te gast, hij won in 2016 een zilveren plak op de beroemde Chelsea Flower Show. Zijn tuin - met daarin onder meer verfplanten gemaakt door kunstenares Claudy Jongstra - vraagt aandacht voor het duurzame karakter van kleinschalige ambachten. Stefan Jaspers komt bij Groei & Bloei vertellen over zijn belevenissen. De avond begint om 20:00 uur, locatie is Ons Huis in Geldermalsen. Entree voor niet-leden is 3,50 euro, leden hebben gratis toegang.

vrijdag 12 april

Passie- en paasconcert
19:00, Geldermalsen, Centrumkerk. Woord en Daad organiseert een passie- en paasconcert in de Centrumkerk in Geldermalsen. De uitvoerenden zijn het christelijk gemengd koor Sjier Hasjiriem uit Werkendam onder leiding van Reinier Korver, Jan Peter Teeuw (orgel en piano), Lukas Ebbers en Wilco Offermans (trompet) en Muriël Bouman (fluit). Aanvang is 19:30 uur, maar de kerk is open vanaf 19:00 uur. Toegang gratis, er is een collecte voor werkgelegenheid van jongeren in Benin, Afrika.

LingeFilm: 'Wildlife'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Wildlife', over het echtpaar Jeanette en Jerry en hun 14-jarige zoon Joe. Als Jerry zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat hij zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man. Ook te zien op woensdag 17 april.

zaterdag 13 april

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Veteranencafé Leerdam houdt weer een bijeenkomst, locatie is Het Dak aan de Tiendweg in Leerdam. Vanaf 14:00 uur zijn de veteranen welkom.

LingeFilm: 'The Wife'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'The Wife' te zien. Joan Castleman heeft veertig jaar lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man Joe Castleman. Hun pact zorgde voor een stevig huwelijk, maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan. Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

zondag 14 april

Excursie stinzenplanten
10:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Stinzenexcursie met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteeelen. Langs knikkend volgelmelk, bostulp, holwortel, Italiaanse aronskelk en daslook. Door het parkbos en de kasteeltuin over landgoed Waardenburg en Neerijnen. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. meer informatie bij Bert Vos: 06-19717255 of Fieke Vos: 06-42800802. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Red Carpet Sunday
12:00, Leerdam, centrum. De rode loper ligt weer uitgerold in Leerdam. Inwoners en bezoekers van de Glasstad kunnen weer genieten van de nieuwste modetrends, gepresenteerd door de modewinkels van Leerdam.

Dansmiddag
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Danssalon organiseert weer een dansmiddag in Spijk. Zowel paren als alleenstaanden zijn welkom, de middag is vooral bedoeld voor 40-plussers. Qua muziek passeren allerlei stijlen de revue: van tango, samba, salsa tot bachata. Na afloop is het mogelijk een hapje te eten in De Lindehof. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het dorpshuis via 0183-563856. De dansmiddag is van 14:30 tot 18:00 uur, entree is 6 euro. www.de-danssalon.nl

Klassiek concert
15:00, Geldermalsen, Uiterdijk 1. Arte Duo komen op treden aan de Uiterdijk in Geldermalsen. Pianiste Lineke Lever en saxofoniste Aubrey Snell van Arte Duo werken al 18 jaar samen. Zij hebben zich bewezen als klassieke musici die de klassieke saxofoon- en pianomuziek bekender willen maken bij een groter publiek. Het Arte Duo geeft concerten op alle belangrijke concertpodia van het land: het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw Eindhoven. Tijdens de middag zijn ook werken van kunstenaar John Noy te bewonderen. Het concert begint om 15:00 uur met een culinaire verrassing en een bijpassend wijntje. Reserveren is noodzakelijk, dit kan via info@uiterdijkklassiek.nl. Entree is 24,95 euro. www.uiterdijkklassiek.nl

maandag 15 april

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn vanaf dat moment elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. De aanwezigen creatievelingen kunnen elkaar eventueel helpen of van advies voorzien. Mensen die willen leren breien, haken of iets dergelijks zijn ook welkom. Zelfs dorpelingen op zoek naar gezelligheid, die gewoon even een kaartje willen leggen of een kop koffie willen drinken, kunnen aanschuiven. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.