• Nieuwe expositie over 'alledaags' glas.
• Nieuwe expositie over 'alledaags' glas. Foto: nl.123rf.com

De schoonheid van 'alledaags' glas

leerdam • Bij het Nationaal Glasmuseum is vanaf vrijdag 19 april de tentoonstelling 'Glas in zicht' te zien, de expositie belicht het 'alledaags' decoratief glas.

Het is voor het eerst in Nederland dat er over dit soort glas een tentoonstelling wordt georganiseerd door een breed publiek. Zo komt aan bod: glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland, maar ook het zogenaamde 'bouwglas', met unieke exemplaren van glazen bouwstenen en dakpannen. Verschillende decoratietechnieken vanaf 1850 passeren de revue: gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, mousselineglas, maar ook zeefdrukken en glas in beton. Aanleiding voor de expositie is uitgebreid onderzoek over glasfabriek Bouvy (1854-1926), evenals de recente aanwinsten van de kleurrijke glas-in-loodramen uit de periode 1920-1930 van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes.

Met workshops, wandelingen en een fotoproject wil het Nationaal Glasmuseum de ogen openen voor de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, in huis en om de hoek. Immers: elk huis heeft ramen. Ze zijn vanzelfsprekend, maar ook erg bepalend voor de sfeer van het huis, die sterk wordt bepaald door het invallende licht. Door het vensterglas te bewerken wordt inkijk tegengegaan en privacy gewaarborgd. Aan de hand van werken uit particuliere en eigen collecties, diverse films en historische foto's maakt 'Glas In zicht' de ontwikkeling van venster- en bouwglas inzichtelijk. Bovendien wordt uitgelegd welke machines, gereedschappen en materialen toen en nu werden gebruikt en welke decoratietechnieken er zijn.


q nationaalglasmuseum.nl/glasinzicht