WTC Glasstad Leerdam wielervrouwen Marjolijn Laurman en Corine Voogd.
WTC Glasstad Leerdam wielervrouwen Marjolijn Laurman en Corine Voogd. Foto: Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Wielerclub op zoek naar vrouwen

leerdam • Wieler Tour Club (WTC) Glasstad Leerdam verzorgt zondag 7 april de eerste fietstocht van het nieuwe seizoen. Zoals elk jaar wordt er ook dit jaar weer in meerdere groepen gereden, met verschillende snelheden. Nog gezocht: vrouwen.

WTC Glasstad Leerdam Leerdam werd opgericht in 2014. Initiatiefnemer was Cees Taal, die ondanks zijn drukke werkzaamheden als wethouder van de Vijfheerenden nog steeds tijd vindt voor zijn grote hobby. Er zijn jaren geweest dat hij meer dan 8.000 kilometer per jaar wegtrapte. Vorig jaar pakte hij zelfs de titel bij het Nederlands kampioenschap wielrennen voor wethouders. Het gaat goed met WTC. Taal: "Vijf jaar geleden begonnen we met dertig tourfietsers en we zitten nu op 88 leden. Dat is een mooie omvang, lekker overzichtelijk."

Funfactor

Er wordt door de leden al jarenlang gefietst op dinsdag, donderdag en zondag. Bij WTC Glasstad Leerdam staat niet de prestatiezucht maar de sportieve funfactor centraal. Immers: in een groep fietsen stimuleert en is gezelliger, zo weet Taal. "We hebben een groep die zo'n 26 tot 27 kilometer per uur fietst, een groepje die zo'n 29 kilometer per uur gaat en een groepje fanatieke fietsers die een gemiddelde van boven de 33 kilometer wegtrapt."

Corine Voogd, de buurvrouw van Cees Taal, is bestuurslid en samen met Marjolijn Laurman één van de weinige actief fietsende vrouwen binnen de vereniging. Als het enigszins mogelijk neemt ze deel aan alle drie de wekelijke tochten. Ze is inmiddels zeer ervaren. Vorig jaar beklom ze op één dag twee keer de Mont Ventoux.

"Onze wens is dat meer dames zich bij ons aansluiten. Ik denk dat veel vrouwen nog wat drempelvrees hebben. Ze zijn bang dat het te hard gaat. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Want in een groepje is 26 of 27 kilometer per uur heel goed te doen." Ook zit er een opbouw in de trainingsomvang: van ongeveer 50 kilometer begin april tot ongeveer 80 kilometer in de loop van het zomerseizoen. Corine: "Het hangt er ook een beetje vanaf hoe lang het licht blijft."

Bij WTC Glasstad Leerdam staat veiligheid absoluut voorop. Tijdens de fietstochten is de leiding in handen van één van de 25 door de NFTU opgeleide wegkapiteins. Cees Taal: "Bij rotondes volgen we netjes de fietsstrook. We fietsen steeds met hooguit twee fietsers naast elkaar en we zorgen ervoor dat de groep fietsers niet te groot wordt."


q www.wtcglasstadleerdam.nl