'Zorgen, maar West Betuwe is niet onveilig'

west betuwe • Burgemeester Harry Keereweer van de gemeente West Betuwe maakt zich zorgen over de veiligheid in de regio. "Maar dat wil niet zeggen dat het onveilig is", zei hij dinsdagavond tijdens een raadsdebat over de veiligheidsstrategie in de regio.

Keereweer vertelde de raadsleden dat hij zo goed mogelijk heeft geprobeerd om zijn zorgen kenbaar te maken in de regio.

Aanvaring

Hij kwam dinsdagavond in aanvaring met Jos Rietbergen, fractievoorzitter van de lokale partij Verenigd West Betuwe. Volgens Rietbergen wordt er momenteel allerminst effectief gewerkt door de politie. Hij wil dat de wijkagenten die zijn toegewezen aan West Betuwe weer de beschikking krijgen over een eigen politiebureau in de gemeente, het liefst natuurlijk in de kern Geldermalsen.

"Nu moeten agenten elke dag eerst naar Tiel rijden om daar hun auto op te halen. Om vervolgens terug te rijden naar hun wijk in West Betuwe. Dat betekent dat je per dag al 1,5 uur kwijt bent om heen en weer te pendelen."

Keereweer zei in zijn antwoord dat hij niet van plan is om bij de regiogemeenten te pleiten voor een nieuw politiebureau.

"Daar ga ik niet over. Daar gaan ook de regio-burgemeesters niet over. De enige die daarover wat te zeggen heeft is de minister van Justitie. Hij vindt politiebureaus niet effectief en ook niet bedrijfsmatig. Wat meneer Rietbergen schetst is een beetje het beeld van twintig, dertig jaar geleden. De politieagenten van tegenwoordig rijden rond en zitten niet meer op het bureau. We krijgen als gemeente geen politiebureau meer terug, hoe hard ik me als burgemeester ook opstel."

Brief

Toch heeft Keereweer wel in een brief aan regioburgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wel degelijk aandacht gevraagd voor het probleem. "De Waarden kent alleen nog politiebureaus in Tiel, Culemborg en Zaltbommel plus een aantal steunpunten met een minimale bezetting en zonder vaste openstelling voor de inwoners. Daar komt bij dat tijdens grote evenementen, zoals de Vierdaagse in Nijmegen, de politiebureaus in Culemborg en Zaltbommel gesloten zijn om voldoende inzet elders te kunnen genereren. Dit is beslist geen service naar onze inwoners."