Herinrichting Voorstraat op de lange baan

WEST BETUWE • De herinrichting van de Voorstraat in Asperen is op de lange baan geschoven. De raad van West Betuwe nam vorige week dinsdag een vorig jaar september door de raad van Lingewaal genomen besluit terug.

Het gaat om een investering van 675.000 euro. Volgens het college is er structureel een te laag budget beschikbaar voor het op een basisniveau onderhouden van de wegen in West Betuwe. "Een groot aantal wegen ligt er matig tot zeer slecht bij, waarbij verschillende wegen het einde van de levensduur al ruimschoots hebben bereikt en/of niet meer voldoen aan de inrichtingseisen voor het hedendaagse verkeersaanbod."

Het college oordeelt dat er in West Betuwe verschillende straten en wegen zijn die in een aanzienlijk slechtere staat verkeren dan de Voorstraat in Asperen. "Naar onze inwoners is het moeilijk uit te leggen dat één of enkele straten met een betere onderhoudstoestand, voorrang krijg(t)(en) op straten en wegen die volledig 'op' zijn." De Voorstraat wordt volgens wethouder Jacoline Hartman (LLBWB) opgenomen in het beheerplan Wegen, waarschijnlijk pas begin 2020.

Veel fracties gingen tandenknarsend akkoord. "Dit is niet waar wij op gehoopt hadden", zei Linda van Willigen namens de ChristenUnie. "De gemeenteraad van Lingewaal heeft het besluit niet ondoordacht genomen. De Voorstraat is al lange tijd een hindernisbaan voor voetgangers, fietsers en mensen in een rolstoel de straat willen overbruggen. Er is door kris-kras geparkeerde auto's geen ruimte voor voetganers, er is geen ruimte voor parkeervakken en fietsers kunnen bij gladheid de straat alleen in het midden berijden. Ook komen er dagelijks zo'n 40 vrachtwagens door de voorstraat, ondanks een vrachtwagenverbod." Van Willigen is overigens wel blij dat de Voorstraat met voorrang wordt opgenomen.

Fred Kloppenborg (PvdA) sloot zich daarbij aan: "Het gaat hier niet om de toestand van het wegdiek, maar om herinrichting van de Voorstraat. Een straat immers waarbij beperkingen gelden, omdat het eigenlijk een dijk is. Namelijk het verlengde van de Lingedijk."

De Man en Ad van Krieken (CDA) betreuren het besluit, omdat er naar de bewoners toe verwachtingen zijn gewekt. Van Krieken vond het zelfs dieptriest. De Man vindt wel dat de motie over het weren van vrachtwagens naar voren moet worden geschoven. Ashley Karsemeijer (D66) vroeg aandacht voor de communicatie.