Oproep raad: 'Gebruik geen ballonnen meer'

west betuwe • Inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties krijgen van gemeente West Betuwe het dringende advies om voortaan geen ballonnen meer aan te schaffen, uit te reiken en op te laten in de gemeente. De fracties van GroenLinks en Verenigd West Betuwe (VWB) drongen daar vorige week dinsdagavond op aan in een breed gedragen motie.

Volgens de twee partijen komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu, terwijl ook de hoeveelheid ronddrijvend plastic in het water blijft groeien. Restanten van ballonnen, maar ook de touwtjes zijn vaak onderdeel van dit zwerf- en drijfvuil. "Deze restanten van ballonnen worden vaak opgegeten door vissen, vogels en andere dieren, met alle gevolgen van dien."

Ontmoedigen

De Tweede Kamer heeft al in december 2014 een motie aangenomen waarin de gemeenten wordt opgeroepen het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan. Zo'n 59 gemeenten hebben inmiddels zelfs een verbod ingesteld op het oplaten van ballonnen, terwijl tachtig gemeenten een ontmoedigingsbeleid voeren. GroenLinks en VWB dringen in hun voorstel ook aan op ontmoediging, bewoners krijgen het dringende verzoek "geen ballonnen aan te schaffen, uit te reiken en op te laten".

De motie werd mede ondersteund door SGP, ChristenUnie, D66, PvdA en raadslid Léon van Dun van Dorpsbelangen. CDA, Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, VVD en drie leden van de fractie van Dorpsbelangen stemden tegen de motie. Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB) was pertinent tegen. "Ballonnen oplaten is een traditie en die houden wij graag in ere. Straks komt er ook nog een verbod op Zwarte Piet. GroenLinks kan beter een motie indienen tegen windmolens waardoor duizenden vogels sneuvelen." Van Kuilenburg denkt bovendien dat veel ballonnen tegenwoordig biologisch afbreekbaar zijn. Dat werd echter bestreden door GroenLinks-fractievoorzitter Andrea Zierleyn. "De meeste ballonnen zijn juist niet biologisch afbreekbaar. En veel dieren zien ze aan voor voedsel."