• Leden van het hockeyteam met Thijs, Kyra en Jonne.
• Leden van het hockeyteam met Thijs, Kyra en Jonne. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Deelnemende teams koppelen sportieve prestatie aan goed doel

Warmlopen voor de Sportmarathon

vijfheerenlanden • Er hebben zich inmiddels acht teams aangemeld: spelers van hockeyclub Leerdam, waterpolovereniging SG de Linge / PCG, LRC 5 & Friends en teams van de gemeente Vijfheerenlanden, sportschool Puur-Sport in samenwerking met personal trainer Mingus Bakarbessy, CrossFit Leerdam, TCL Leerdam en badmintonclub Leerdam.

Sportmarathon Vijfheerenlanden is een initiatief van Thijs 't Lam. Het is de bedoeling dat in totaal twintig teams van minimaal twaalf en maximaal 25 personen in 24 uur tijd in competitieverband zoveel mogelijk lokale sportactiviteiten gaan beoefenen die de gemeente Vijfheerenlanden te bieden heeft. Natuurlijk gaat het om de prestatie, maar meedoen is nog belangrijker. Voorwaarde voor deelname is dat de teams hun deelname koppelen aan een zelfgekozen doel.

Hockey

Hockeyclub Leerdam ondersteunt met haar deelname bijvoorbeeld de stichting MUS (Maatschappelijk Uniek Sociaal), een organisatie die een woonvoorziening in de gemeente Leerdam gaat realiseren voor jongeren die zonder hulp niet zelfstandig kunnen wonen. MUS wil daarbij dat de woonvoorziening onderdeel is van de directe woonomgeving en midden in de maatschappij kan staan. Johan Boonekamp was 1,5 jaar geleden initiatiefnemer. Hij is heel blij met de steun van de hockeyteams. Het idee kwam van Sjoerd van der Sluijs, speler van het eerste team.

De 18-jarige zoon van Johan Boonekamp, Thijs Boonekamp, is namelijk al een tijdje actief bij de Leerdamse de hockeyclub. "Hij is benoemd tot hulptrainer en opgenomen in de technische staf. Het is prachtig om te zien: hij hoort er helemaal bij. Deze sociale contacten zijn onmisbaar voor Thijs. Anders zou hij vereenzamen." Naast Thijs zet de hockeyclub zich ook in voor Kyra Doddema en Jonne Bruin. Moeder Sandra Doddema en vader Dietward Bruin zijn eveneens nauw betrokken bij het wooninitiatief van MUS. Dietward was jarenlang trainer bij de hockeyclub.

Waterpolo

De waterpoloërs uit Leerdam gaan zich inzetten voor het KWF Kankerbestrijding. Via allerlei acties gaan de leden proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Niels Zillig en Tosca Kortleve, twee clubleden die in het pinksterweekend meedoen aan de Roparun. Niels loopt mee bij een team van Rivas, Ingrid van Viegen, moeder van één van de spelers van de waterpoloclub, gaat met het Rivas-team mee als begeleidster. Tosca heeft zich aangesloten bij een groep lopers van een landelijk hardloopteam. Tijdens de tweedaagse Sportmarathon Vijfheerenlanden gaan deelnemende teams onder meer de sportieve strijd tegen elkaar aan in het water van zwembad Berenschot. Richard van Veen van het waterpoloteam: "Het zijn natuurlijk allemaal deelnemers die nog nooit waterpolo hebben gespeeld. Dus dat is op zich al spectaculair. Op deze manier dat voor waterpolo meer nodig is dan een beetje zwemmen. Waterpolo vergt heel veel conditie, het is echt een heel zware sport." De ideeën om geld in te zamelen voor het goede doel zijn nog niet helemaal duidelijk. "Maar we zitten onder andere te denken aan een clinic waterpolo."

De 24-uursmarathon start vrijdagavond om 18:00 uur. De startlocatie is voor het stadhuis van Vianen. Van daaruit zwermen de deelnemers uit naar de andere locaties. De organisatie van de individuele onderdelen wordt overgelaten aan de sportclubs uit de Vijfheerenlanden. De teams mogen bestaan uit verenigingen, buurtschappen, bedrijven, scholen, vriendengroepen of familie. Teams en clubs kunnen zich nog inschrijven via sportmarathonvijfheerenlanden@gmail.com of door even te bellen naar: 06-83579138.

Meer informatie op de Facebook-pagina Sportmarathon Vijfheerenlanden of Instagram-account Sportmarathonvijfheerenlanden.


Dick Aanen