donderdag 28 maart

Ledenvergadering
19:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End in Leerdam organiseert haar jaarlijkse ledenvergadering. Donateurs en leden zijn welkom deze avond, de zaal is open om 19:00 uur.

vrijdag 29 maart

Samen eten voor goed doel
18:30-21:30, Acquoy, Fort bij Asperen. De maandelijkse gezamenlijke maaltijd in Fort bij Asperen heeft deze keer een Keniaans tintje, de opbrengst is namelijk voor stichting Why Not. De organisatie zet zich in voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking in Kenia. Het menu van deze avond bestaat dan ook uit Afrikaans en Keniaanse gerechten. Deelname aan het buffet dat uit drie gangen bestaat, kost 25 euro. Dit is inclusief een welkomstdrankje. Aanmelden kan via fortasperen.annemieke@gmail.com.

Inzamelavond
19:00-20:00, Opijnen, Pastoriestraat 6. De hervormde kerk in Opijnen organiseert weer een inzamelavond voor de rommelmarkt die in juni plaatsvindt. Kleding en kleine meubels zijn ook welkom. Geen computers, bankstellen, orgels. Meer informatie is te verkrijgen bij Gea Klip via 0418-651922.

Bingo
20:00, Leerdam, kantine LRC Leerdam. Supportersvereniging Door Weer en Wind organiseerde de vierde editie van haar inmiddels beroemde voorjaarsbingo. De prijzenjagers zijn er weer in geslaagd om een mooi prijzenpakket samen te stellen waarbij prijzen van de sponsoren worden afgewisseld met drie geldrondes. Aan het einde van de avond is er de superronde met de grotere geldprijzen, hoofdprijs is 200 euro. De bingo begint om 20:00 uur. De kantine is open vanaf 19:00 uur.

LingeFilm: 'The Hate U Give'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het drama 'The Hate U Give' te zien, hierin speelt de 16-jarige afro-Amerikaanse Starr Carter de hoofdrol. Wanneer ze in de auto zit met haar beste vriend Khalil worden ze aangehouden door de politie. Hoewel Khalil zelf ongewapend is, wordt hij doodgeschoten door een witte politieagent. Starr is hierna compleet verslagen door emoties en wil zich inzetten als activist in een wereld die gekenmerkt wordt door tegenstellingen en ongelijkheid. De film is ook zondag 31 maart te zien.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. In het stadspodium is weer een bierproefavond. Tijdens de proeverij zijn er weer snacks verkrijgbaar, ook niet-drinkers kunnen natuurlijk aanschuiven. Er zijn ook andere drankjes verkrijgbaar. Het proeven van de in totaal vijf biertjes kost 12,50 euro. Reserveren kan via de website. www.go-leerdam.nl

zaterdag 30 maart

Kledingbeurs
09:00-13:00, Leerdam, christelijk gereformeerde kerk. Verkoop van tweedehands dames-, heren- en kinderkleding ten bate van de christelijke gereformeerde kerk in Leerdam. Adres is de Noordwal 30 in Leerdam.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open, er is voor de laatste keer uitverkoop in de kledinghoek. Alles mag weg voor lage prijzen.

Beurs
10:00-14:30, Geldermalsen, Ons Huis. De Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars bestaat dit jaar 25 jaar, daarom is er een jubileumbeurs in Ons Huis. De toegang is gratis. Er zijn vele duizenden kaarten beschikbaar. De beurs is van 10:00 tot 14:30 uur open.

Voorjaarskrans maken
10:00-12:15, Asperen, De Kruidenbrouwerij. Renate Brouwer organiseert een workshops voorjaarskrans maken. Er wordt gebruik gemaakt van heerlijk geurende kruiden. Tijdens de workshop wordt ook aandacht besteed aan wat je nog meer met deze kruiden kunt doen, behalve een voorjaarskrans maken. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te verkrijgen via info@dekruidenbrouwerij.nl.
www.dekruidenbrouwerij.nl

Jaarlijkse uitvoering met toneel
19:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Het Heukelumsch Mannenkoor geeft op de zaterdagen 16, 23 en 30 maart weer haar jaarlijkse uitvoering. Het koor staat deze avond onder leiding van dirigent David Visser, met pianobegeleiding van Monique Zwaan. Soliste op deze avond is Simone Nijssen. Kaarten voor de avond zijn verkrijgbaar aan de zaal voor 7 euro. Na het zangprogramma spelen plaatselijke toneelspelers het humoristische stuk 'Ikke, ikke en de rest kan…!' De uitvoering begint steeds om 19:30 uur.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Concert
19:30, Leerdam, partycentrum Het Dak. Christelijke muziekvereniging De Bazuin opent het muzikale jaar in Het Dak. Verschillende onderdelen van de vereniging presenteren zich deze avond. De jongste leerlingen van de vereniging laten onder leiding van Zhasha van Meeteren zien en horen wat ze de afgelopen maanden hebben geleerd op trompet, dwarsfluit en slagwerk. Direct aansluitend zal jeugdorkest Jong Bazuin hun repertoire ten gehore brengen met hun dirigent Marcus Kerpershoek. Er is ook nog even aandacht voor het bij De Bazuin succesvolle MusicKids-programma. Hierbij kunnen kinderen vanaf 7 jaar tijdens een aantal maanden op een laagdrempelige manier kennismaken met alle instrumenten van de vereniging en hoe het is om samen muziek te maken. Begin mei zal een nieuwe serie lessen van start gaan. Het showkorps is ook van de partij, het korps staat sinds het najaar van 2018 onder leiding van haar nieuwe dirigent Peter Smits. Tijdens het concert zullen de leden naast enkele marsen ook de complete show, waarmee zij dit seizoen optreden, ten gehore brengen. De egerländerkapel De Lingemuzikanten verzorgt ook een gastoptreden deze avond. De zaal gaat open om 19:00 uur en de toegang is gratis.

Mannen van Achterom
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Het Brabantse theatertrio De Mannen van Achterom voeren hun voorstelling op in GO, de show gaat over het ouder worden. Met herkenbare hilarische scenes, prachtige liedjes en een mooie - ja het mag weer - moraal. De avond begint om 20:30 uur, entree is 12,50 euro. Kaarten reserveren kan via de website. www.go-leerdam.nl

maandag 1 april

Handwerkcafé
10:00-12:00, Opijnen, dorpshuis Keijsershof. Het Handwerkcafé houdt weer een bijeenkomst. Belangstellenden zijn elke eerste en derde maandag van de maand tussen 10:00 en 12:00 uur 's ochtends welkom. Deelnemers moeten wel hun eigen haak-, brei- of borduurwerk meenemen. Deelname is gratis, aanwezigen moeten alleen voor de koffie betalen.

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, iedereen is welkom in dorpshuis EMM voor een kop koffie en een praatje.

dinsdag 2 april

'Zing Nederlands met me'
19:00-20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. De Leerdamse band Cristal Blue werkt weer mee aan de bijeenkomst 'Zing Nederlands met me' in de Leerdamse bibliotheek, de activiteit is bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal willen oefenen. Er worden Nederlandse liedjes gezongen. Koffie, thee en koekjes staan klaar. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Paranormale vereniging PASO organiseert weer een avond, medium Ria Verhoeks is uitgenodigd. Foto's van overlevenden staan deze avond centraal. De aanvang is 20:00 uur.

woensdag 3 april

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in dorpshuis De Poort is weer open. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee, een gezellig praatje, spelen van diverse spelletjes en vervolg van sjoelcompetitie.

Open eettafel in Zijderveld
12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Er is weer een open eettafel in De Krooshof in Zijderveld, de zaal is om 12:00 uur open, de maaltijd begint om 12:30 uur. Aan- of afmelden kan bij mevrouw Van Nifterik via 0345-641965 tot uiterlijk 12:00 uur op de maandag voorafgaande aan de woensdag van de open eettafel.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Alzheimer Trefpunt West-Betuwe
19:30-21:30, Geldermalsen, zorgcentrum Ravestein. Het Alzheimer Trefpunt West-Betuwe is deze keer te gast in Geldermalsen, centraal deze avond staat de dementievriendelijke samenleving. Jeanine Tucker, dementievriendelijke uitvaartverzorger, beantwoordt vragen zoals: kan onze moeder mee naar de condoleance en is dat niet te druk en verwarrend. Annette van Zoelen, welzijnsmedewerker bij STMR, vertelt over haar ervaringen in het betrekken van kinderen bij ouderen met dementie en andersom. Inloop is vanaf 19:00 uur, het programma begint om 19:30 uur. Meer informatie is te verkrijgen via 0345- 573688 of alzheimertrefpuntwestbetuwe@gmail.com.

'Vertel mij wat'
20:00, Geldermalsen, schenkerij De Beurs. Kom luisteren naar waargebeurde verhalen uit de Betuwe. 'Vertel mij wat' is een idee van Paula Smit uit Acquoy. Ze bedacht dat het leuk zou zijn als je op een avond in een café verhalen zou kunnen horen van vertellers die zelf iets bijzonders hebben meegemaakt. Ze worden niet voorgelezen, maar spontaan vertelt. Op een 'Vertel Mij Wat'-avond treden er minstens zes vertellers op en ook is er live muziek. Aanmelden kan via de website.
www.vertelmijwat.net

LingeFilm: 'First Man'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont 'First Man', in deze met een Oscar bekroonde film geeft regisseur Damien Chazelle de kijker een kijkje in het leven van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong en de legendarische ruimtemissie waardoor hij de eerste man werd die een voet op de maan zette op 20 juli 1969.

donderdag 4 april

Inzamelen goederen
19:30-20:30, Waardenburg, kerkelijk centrum De Oude School. De hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen organiseert weer een inzameling voor de kerkmarkt die in juni wordt georganiseerd. In principe is alles dat nog bruikbaar is, welkom. Ook oud ijzer mag ingeleverd worden. Alleen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed neemt de organisatie niet in ontvangst. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.

vrijdag 5 april

Mamacafé Leerdam
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Deze keer is Marian Verdonk van muziekwerkplaats de Doorbraak te gast bij het Mamacafé Leerdam. Ze legt met voorbeelden uit hoe muziek effect heeft op de ontwikkeling en de emoties van kinderen. Kinderen kunnen leuk meedoen deze ochtend.

Talkshow Editie Leerdam
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker is te gast in de lokale talkshow Editie Leerdam. Hij wordt geïnterviewd over de fusiegemeente Vijfheerenlanden en de plannen en projecten voor de nabije toekomst. Zo kan ook Leerdam kennis met hem maken. Ook tekenaar en schilder Ruben Lopulalan schuift deze avond aan, Jan Peter Chatrou mag vertellen over de projecten van de Leerdamse Lions Club en wethouder Cees Taal over het nieuw aan te leggen Stadspark Leerdam tussen de Glasblazerij en de jachthaven aan de Linge. De talkshow in het theater van GO begint om 21:00 uur; de foyer is open vanaf 20:30 uur. De entree is gratis en iedereen mag gedurende de avond vragen stellen en meediscussiëren.

Jubileumconcert
19:00, Oosterwijk, Zangershof. Vanwege het 100-jarig bestaan van gemengde zangvereniging Kunst naar Kracht staat er een extra feestelijk voorjaarsconcert op het programma. Voor de pauze treedt het koor met meerdere stukken op en na de pauze verleent de egelanderkapel De Lingemuzikanten uit de Betuwe haar medewerking. Het jubiluemoptreden vindt plaats in verenigingsgebouw Zangershof in Oosterwijk, vanagn is 19:30 uur, de zaal is om 19:00 uur open. Er zijn nog enkele toegangskaarten te koop die uitsluitend 's avonds aan de zaal verkrijgbaar zijn.

zaterdag 6 april

Verkoopdag
09:00-13:30, Leerdam, Maranatha. Vrouwenvereniging Debora van de christelijke gereformeerde kerk houdt een verkoopdag in Maranatha. Het gaat om een rommelmarkt, er zijn onder meer boeken, boodschappen, speelgoedartikelen, koeken, bloemen en decoratieartikelen te koop. Er is ook kleding.

Lenteconcert
19:00, Kedichem, dorpshuis De Stoof. Gemengde zangvereniging Uitspanning Door Inspanning (UDI) geeft weer een lenteconcert in het dorpshuis in Kedichem. De dirigent van het koor is Raimond Metting. Aan deze avond werken verder mee: mannenkoor Zang en Vriendschap uit Leerdam en popkoor Let's get Started uit Lexmond. Dit koor uit Lexmond staat ook onder leiding van dirigent Raimond Metting. De avond begint om 19:30 uur, de zaal is open 19:00 uur en de entree is gratis. Het koor zoekt trouwens nog nieuwe zangers, UDI oefent elke donderdag vanaf 20:00 uur in De Stoof. Iedereen is welkom.

Voorjaarsconcert
19:30, Beesd, Het Klokhuis. Harmonie Concordia geeft haar voorjaarsconcert, thema is: 'Space'. De slagwerkgroep opent de avond. De afgelopen tijd heeft de groep, onder leiding van Sander van Ingen, hard gewerkt om special effects toe te voegen aan hun nummers. De jeugdleden, die na de slagwerkklas doorgegaan zijn, doen ook al mee met een deel van het programma. Na de pauze gaat de harmonie, onder leiding van Theo Bindels, verder met het programma. Zangschool Beesd doet dit jaar ook mee, waaronder popkoor 'Based on'. Marieke Zevenbergen, eigenaar van de zangschool en dirigent van het popkoor heeft ook enkele solisten gevonden die deze avond van zich laten horen. Entree voor de avond is 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Vanaf 19:30 uur zijn de deuren open, om 20:00 uur begint het concert.