• Tussen de golfbaan en de A15 wordt een wal aangelegd.
• Tussen de golfbaan en de A15 wordt een wal aangelegd. Foto: Janneke Boogaard

Sloten rondom Spijkse golfbaan vervuild

spijk • De sloten tussen de snelweg A15 en de Haarweg bij Spijk zijn ernstig vervuild met zware metalen, volgens de gemeente na werkzaamheden aan de golfbaan op die plek.

Gemeente West Betuwe heeft de werkzaamheden stilgelegd en raadt gebruik van en contact met grond- en oppervlaktewater af in dit gebied.

De vervuiling is volgens de gemeente ontstaan bij het aanleggen van de geluids- en zichtwal langs de nieuwe negen holes-baan van The Dutch. Het probleem kwam aan het licht toen het na een lange droge periode ging regenen. Het water dat de sloten in liep had een andere kleur dan normaal. Daarop is Waterschap Rivierenland metingen gaan verrichten.

Volgens grondbedrijf Sent One, dat al een jaar aan het werk is op het terrein, is er niets mis met de materialen die zijn gebruikt voor de wal. Mede-eigenaar Theo Witjes van Sent One: "Het verband tussen de metingen en wat wij daar doen, is me niet duidelijk. We willen samen met de gemeente en met hulp van onafhankelijke bureaus onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als er inderdaad iets misgegaan is, is dat heel vervelend en gaan we onderzoeken hoe we het op kunnen lossen", aldus Witjes.

Hij bevestigt dat voor de fundering van de wal staalslakken zijn gebruikt. Dat is afvalmateriaal uit de hoogovens. "Dit wordt heel vaak toegepast in dergelijke projecten. Wij hebben daar vergunningen voor van de gemeente, en alle grondstoffen zijn gecertificeerd. We zijn ons van geen kwaad bewust." In de Bodemrichtlijn van het rijk is wel opgenomen dat bij gebruik van staalslakken in zoetwatergebied het gevaar van uitspoeling van gevaarlijke stoffen aanwezig is. Aangeraden wordt om in dat geval speciaal doek toe te passen om uitspoeling te voorkomen. Dat is in Spijk niet gebeurd. "Ik heb nog nooit gehoord dat dat elders wél gebeurt", zegt Witjes.

Het waterschap heeft een gemaal stilgezet, de inlaat vanaf de Linge stopgezet en op drie plaatsen watergangen laten afdammen om de schade te beperken. Of het nabijgelegen Lingebos gevaar loopt door de vervuiling, wordt nog onderzocht.