• Max van Zandwijk bij zijn computergestuurde draaibank.
• Max van Zandwijk bij zijn computergestuurde draaibank. Foto: Peter Verbeek

Zilver voor Max van Zandwijk

leerdam • Max van Zandwijk is trots op zijn behaalde tweede plek bij de landelijke vakwedstrijden Skill Heroes, discipline metaalbewerking. Wijnand van den Berg, zijn praktijkbegeleider bij Alrometall, was eveneens in zijn nopjes.

Alrometall is gevestigd in Leerdam en is een stabiele onderneming met omstreeks dertig medewerkers. Als metaal bewerkend bedrijf doen ze verspaning van metaal, non-ferro en kunststof producten. Alrometall is sinds 2015 onderdeel van TSL en heeft zich sterk ontwikkeld op het gebied van automatisering en robotisering. Het machinepark is sterk uitgebreid, waardoor het flexibeler is geworden en nóg complexere producten kan maken. Tevens is Alrometall een leerbedrijf dat medewerkers opleid tot allround draaier en/of frezer. Elk product is uniek en dat maakt het dat iedere dag anders is.

De 20-jarige Max van Zandwijk uit Herwijnen is een van de studenten die stage loopt bij Alrometall. Hij is bezig met zijn laatste jaar van een BBL-opleiding. Aan de hand van de tekening die een klant stuurt van een onderdeel schrijft hij computerprogramma's van alle bewerkingen die nodig zijn om tot een kant-en-klaar product te komen. Daarna stelt hij ook de computergestuurde draaibank in die het onderdeel maakt. "Ik mocht het Da Vinci College uit Dordrecht vertegenwoordigen bij de vakwedstrijden die Skills Heroes jaarlijks organiseert voor mbo'ers", vertelt Max. "Ik heb alle medewerking gekregen van Alrometall. Ter voorbereiding heb ik, samen met Wijnand, vooraf enkele examenwerkstukken van vorig jaar gemaakt."

Op donderdag 14 en vrijdag 15 maart moesten twee werkstukken worden gemaakt. De eerste dag was voor het programmeren en het draaien twee keer 2,5 uur beschikbaar; de dag erna moest alles een half uur sneller. "Het waren pittige opdrachten, maar ze waren te doen. Het niveau van de overige finalisten was hoog en daarom ben ik extra trots met het behalen van de tweede plek. Als ik klaar ben met mijn opleiding kan ik hier blijven. Ik heb het hier erg naar mijn zin en door de investeringen binnen Alrometall zie ik nog voldoende uitdagingen om mij verder door te ontwikkelen."