Raad staat stil bij schietincident in Utrecht

meerkerk • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft donderdagavond op indrukwekkende wijze stil gestaan bij de aanslag afgelopen maandag in Utrecht waarbij drie dodelijke slachtoffers – waaronder een 19-jarig meisje uit Vianen – en vijf gewonden vielen.

Burgemeester Jan Pieter Lokker hield een toespraak, waarna de raad een minuut stilte in acht nam om de slachtoffers te herdenken. Later tijdens de vergadering besteedden alle fracties aandacht aan de gebeurtenis. Zo zei VVD-leidster Hanneke van der Leun: "Een inwoonster van onze gemeente is het slachtoffer geworden van een laffe daad. Als je 19 jaar bent, hoort de wereld aan je voeten te liggen, dan ben je vrij en sta je aan het begin om je leven te leven, je dromen te vervullen en de wereld te ontdekken. Dan hoort het niet dat iemand anders zomaar op een willekeurige maandagochtend de wereld stil legt en mensen vermoordt." Ze wees op het landelijke debat waarin volgens haar de verschillen worden uitvergroot. "Hier in de Vijfheerenlanden staan we naast elkaar en zetten we mensen niet tegenover elkaar. Hier groeten we elkaar op straat en kijken we naar de mens en niet naar afkomst. Hier staan we klaar voor elkaar, helpen we elkaar. Wij zijn sterk in verscheidenheid. Wij zijn een samenleving. Wij zijn Vijfheerenlanden."

Ook Erik van Doorn van GroenLinks toonde zich geëmotioneerd door de gebeurtenissen. "Ik voel verdriet als ik denk aan de mensen die zijn omgekomen en aan een 19-jarig meisje uit onze gemeente die dat nooit had mogen overkomen. Ik voel ook verdriet over hoe het zich nu verder ontwikkelt. Het wantrouwen groeit, de tegenstellingen worden duidelijker. Als raad en college hebben we hierin een grote verantwoordelijkheid."

Harry van Tilburg van Lokaal Alert voelde zich eveneens persoonlijk betrokken. "Het verlies van een kind, je wereld staat stil. Onbegrijpelijk. Woede, wanhoop: het is zo herkenbaar van mij. Ik betuig alle nabestaanden mijn deelneming en respect, ik wens iedereen sterkte toe." Ook alle andere fracties spraken hun afschuw uit over de aanslag.