• Anouk van der Zande tijdens een eerdere reis op Bali.
• Anouk van der Zande tijdens een eerdere reis op Bali. Foto: aangeleverd

Pittige fietstocht van 400 kilometer en 7.000 hoogtemeters

Anouk zoekt avontuur in Vietnam

leerdam/vianen • In zeven dagen peddelt ze 400 kilometer weg, samen met nog veertien andere sportievelingen en avonturiers. "Die kilometers, daar ben ik niet zo bang voor", zegt de huid- en oedeemtherapeute. "Maar er zitten ook 7.000 hoogtemeters bij. Met stijgingen tot wel 10 procent. En dat maakt het pittig."

Met de fietstocht willen Anouk en haar reisgenoten geld ophalen voor de Nederlandse tak van Plan International. De organisatie werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en dezelfde kansen hebben als jongens. "En dat is hard nodig, want wereldwijd worden dagelijks meisjes achtergesteld en gediscrimineerd", schrijft de organisatie op haar website.

Eén van de projecten van Plan International is de inzet voor meisjes in Azië die door hun ouders worden gedwongen om te trouwen met een (veel) oudere man. Anouk: "In Vietnam trouwt namelijk 44 procent van de meisjes gedwongen voor haar achttiende jaar. Eén op de negen meisjes is zelfs jonger dan 15 jaar. Hoe onwerkelijk is dit voor ons, wij leven in een land met zoveel mogelijkheden."

Voorbereiding

Anouk is deze week begonnen met de voorbereiding van haar fietstocht. Dat wil zeggen twee keer per week spinningles en in het weekend een pittig tochtje op de racefiets. Ook een trainingsritje in Zuid-Limburg staat op haar programma. "Ik ben gek op het maken van verre reizen. Ik heb al reizen gemaakt naar Azië, Midden-Amerika en Australië. Verder heb ik de Kilimanjaro beklommen en een pittige voettocht gemaakt in de Himalaya in Nepal - tot 4.400 meter."

Vietnam is weer een heel andere uitdaging. "Het schijnt een prachtig land te zijn", weet Anouk, "met veel rijstvelden, mooie dorpjes, lieve en vriendelijke mensen. En natuurlijk lekker eten. Maar onderweg ook kuddes met koeien en andere dieren. En waarschijnlijk veel chaos op de weg. Het is niet helemaal zonder gevaar."

Sponsoring

Om deel te kunnen nemen aan de fietstocht moet iedere deelnemer 4.000 euro meebrengen voor het goede doel: 3.000 euro voor de projecten van Plan Internationaal en 1.000 euro voor de persoonlijke ondersteuning van een Vietnamees meisje. Anouk heeft een Facebook-pagina opgezet 'Cycle for Plan, op naar Vietnam', waar ze regelmatig blogs op zal plaatsen.

Inmiddels heeft ze al zo'n 2.000 euro aan toezeggingen. "Het zou leuk zijn als nog meer bedrijven mij willen sponsoren. Ook denk ik erover om presentaties te gaan verzorgen op scholen of misschien een loterij organiseren." Meer informatie is te verkrijgen via anoukvanderzande@hotmail.com of via de website van Plan International Nederland


q www.cycleforplan.nl