Zaltbommel krijgt maandelijks Kunstrondje

zaltbommel • Negentien kunstenaar in de binnenstad van Zaltbommel doen vanaf zondag 7 april mee aan Kunstrondje Zaltbommel. Eén van de deelnemers is de uit Haaften afkomstige Gerda Elfring.

Kees van de Wal is de kartrekker voor de organisatie van het nieuwe Kunstrondje. Sinds een aantal jaren woont en werkt hij in de Nonnenstraat, recht tegenover Museum Stadskasteel. "Ik had het geluk dat ik dit huis kon kopen met daarachter de oude werkplaats van een aannemer", vertelt hij. Die werkplaats heeft hij verbouwd tot modern, ruim en licht atelier.

Kunstenaar René van Dam, bekend van de Beeldentuin in Bruchem, was al snel enthousiast over het initiatief. Hij is sinds kort te vinden in de Gasthuisstraat, vlak bij de kruising met de Markt en de Boschstraat. Hij moet er nog veel aan verbouwen, kan er nog niet wonen, maar wel al werken. Hij is dan ook van de partij op de eerste editie van Kunstrondje Zaltbommel. "Ik ga gewoon improviseren", lacht hij.

Gerda Elfring is een nieuw, maar inmiddels al bekend, gezicht in de Bommelse binnenstad. De kunstenares uit Haaften opende vorig jaar een galerie in de Gamerschestraat. Daarvoor had ze een galerie in Wijk bij Duurstede. "Daar werden ook kunstrondjes gehouden op zondagen", vertelt ze. Gerda was ook meteen enthousiast toen Kees en René met het voorstel kwamen.

Niet alle deelnemers hebben een eigen atelier; Karen de Bondt bijvoorbeeld. Kunstliefhebbers zijn bij haar elke eerste zondag van de maand welkom in haar woonkamer om naar haar schilderijen te komen kijken. En Piet Krens in de Kloosterstraat, richt zijn gang in als 'Microgalerie WhateverPiet' met onder andere pentekeningen van Zaltbommel.

De kunstenaars betalen met elkaar de kosten van de organisatie. Ook de gemeente Zaltbommel draagt een steentje bij. "Daarvan hebben we onder andere een folder laten drukken met daarop de namen van alle deelnemers en een plattegrondje. Ook hebben we een vlag laten maken met daarop het logo van het Kunstrondje", vertelt Kees. Aan die vlag kunnen bezoekers aan de binnenstad zien of het atelier inderdaad op die zondagmiddag open is. De folder wordt verspreid via VVV's in het hele Rivierengebied, bij alle deelnemers, bij verschillende bed & breakfast-locaties, in hotel Van der Valk en via het Regionaal Bureau voor Toerisme. De ateliers zijn van 13:00 tot 17:00 uur geopend.


q facebook.com/kunstrondjezaltbommel