woensdag 20 maart

Winterharde varens
20:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Groei & Bloei heeft Harry Roskam uitgenodigd voor een lezing over winterharde varens. Varens bestaan al heel lang en komen overal, behalve op de polen voor op aarde. De avond begint om 20:00 uur, niet-leden betalen 3,50 euro entree. www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 21 maart

Lezing
10:00-12:00, Leerdam, zorgcentrum Huis ter Leede. Imker Jos Willemse uit Driebergen geeft een lezing over het bijenvolk in Huis ter Leede. Deze activiteit is een initiatief van stichting Moestuinen Leerdam. Willemse is een biodynamische imker, hierbij staat de gezondheid van het bijenvolk centraal en in veel mindere mate de honingopbrengst. De lezing is van 10:00 tot 12:00 uur, Willemse maakt gebruik van beeld en geluid. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette Le Blanc geeft lezing n.a.v. van de tentoonstelling 'Jan Sluijters, de Wilde Jaren', die tot 7 april te zien is in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Over hoe de kunstenaar zich onder invloed van nationale en internationale kunst ontwikkelde tot een toonaangevende modernist. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Workshop Boosheid
15:00-17:00, Herwijnen, Waaldijk 67. Praktijk Kindercoach Eefke geeft een gratis workshop over boosheid met kinderen. Zijn het de prikkels van de schermpjes? Is het iets anders? Mijn zoon of dochter is constant boos! En ja, wat doe je daar aan? In ieder geval geen roos plukken. In deze workshop gaan we het volgende doen: oefeningen om er achter te komen wanneer en waarom we vaak boos worden, oefeningen om boosheid op een andere manier te leren uiten, plezier hebben in je emotie de baas zijn en tips voor de ouders. Kosten: geen. Aanmelden via de website.
www.kindercoacheefke.nl.

Antarctische dieren
20:00-22:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Ruben Fijn verzorgt op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden een lezing in Schoonrewoerd. Fijn is zeevogel-ecoloog bij een ecologisch adviesbureau en is gespecialiseerd in onderzoek aan zee- en kustvogels. Rode draad voor hem is het in kaart brengen van vogelbewegingen met behulp van vogelradars en geavanceerde technieken om vogels in het veld te volgen zoals GPS-loggers en zenders. Dit kan zowel op grote schaal bij de studie aan trekbewegingen maar ook op kleine schaal tijdens foerageertochten van individuele vogels. In het verleden bestudeerde hij verschillende aspecten van de ecologie van zeevogels rond Antarctica. Tijdens deze lezing toont hij foto's die hij maakte op de Zuidelijke Orkneyeilanden, dat zijn sub-antarctische eilanden die liggen aan de rand van de Scotiazee, in de Zuidelijke Oceaan. De lezing begint om 20:00 uur, toegang is gratis. Er is wel een verloting om uit de kosten te komen. www.natuurcentrum.nl

vrijdag 22 maart

Lezing over Klimt
14:00, Leerdam, stadspodium GO. Naar aanleiding van de tentoonstelling in het van Gogh museum in Amsterdam geeft Eva van Leeuwen een lezing over de bijzondere kunstenaar Gustav Klimt en het bruisende Wenen ten tijde van de belle epoque. Opgeleid en begonnen als academisch kunstschilder, geliefd ook als portrettist van de hogere klassen, brak Klimt halverwege zijn leven radicaal met het traditionele, op zoek naar vernieuwing. Hij koos voor een volstrekt persoonlijke en geheel eigen stijl, die een synthese was van een veelheid aan invloeden. Deze lezing kan alleen worden gehouden bij voldoende belangstelling, dus tijdig reserveren is noodzakelijk. De aanvang is 14:00 uur, entree is 14 euro (inclusief koffie of thee).
www.go-leerdam.nl

Kruk maken
15:00, Beesd, Middenstraat 34. In deze workshop van KinderCrea maken kinderen een stoere kruk van een autoband. De band gaan de deelnemers bekleden met stof of leer. De workshop is bedoeld voor kinderen van 6 jaar of ouder. KinderCrea zorgt voor alle materialen en wat lekkers om te drinken en eten. De workshop duurt zo'n 2 uur. Deelname kost 10 euro. Aanmelden kan via info@kindercrea.net of via de website. www.kindercrea.net

Bingo
19:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End uit Leerdam organiseert een prijzenbingoavond. De bingo begint om 19:30 uur De zaal is open vanaf 19:00 uur. Er zijn tijdens deze bingoavond onder meer boodschappenmanden en vele andere mooie prijzen te winnen. De bingo wordt gehouden in het wijkcentrum van West-End P.M. van Gentstraat 20 in Leerdam.

Meezingcafé
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Stadspodium GO organiseert een gezellig meezingcafé. Vanaf 16:00 uur kan er uit volle borst worden gezongen. Met gitaarbegeleiding van Donna Bastiaans. Entree is 2,50 euro. www.go-leerdam.nl

zaterdag 23 maart

Vroege Vogelexcursie
6:36, Neerijnen, Het Stroomhuis. Bij zonsopgang met ervaren gidsen van natuurorganisatie IVN op pad. Vorig jaar waren bij zo'n excursie wel zestig verschillende vogelsoorten te zien waaronder groene specht, boomklever, roodborsttapuit en Cetti's zanger. Neem verrekijker en waterdichte schoenen mee. Vooraf koffie, na afloop ontbijt in de UIT-spanning. Deelname kost 10 euro incl. ontbijt. Reserveren noodzakelijk (tot uiterlijk 21 maart) via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Eenakterfestival
10:00-16:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Zes toneelgroepen uit de regio doen mee met het eenakterfestival in De Pluk in Geldermalsen vanwege het 75-jarig bestaan van toneelgroep Elckerlyc, elk met een zelfgekozen eenakter. Belangstellenden kunnen één, enkele of alle voorstellingen bezoeken. Aanvang is 10:00 uur. De prijsuitreiking is rond 16:30 uur. Meer informatie is op de website te vinden. De deelnemende verenigingen zijn: KuCu (Culemborg), Wdt (Wageningen), GEM (Nijmegen), Try Out (Druten), Up & Go (Amerongen) en Elckerlyc zelf. 's Middags is er pauzemuziek door Roelof Krijgsman (accordeon) en Nasim de Haas (viool).
www.toneelgroepelckerlyc.nl.

Jaarlijkse uitvoering met toneel
19:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Het Heukelumsch Mannenkoor geeft op de zaterdagen 16, 23 en 30 maart weer haar jaarlijkse uitvoering. Het koor staat deze avond onder leiding van dirigent David Visser, met pianobegeleiding van Monique Zwaan. Soliste op deze avond is Simone Nijssen. Kaarten voor de avond zijn verkrijgbaar aan de zaal voor 7 euro. Na het zangprogramma spelen plaatselijke toneelspelers het humoristische stuk 'Ikke, ikke en de rest kan…!' De uitvoering begint steeds om 19:30 uur.

Bingoavond
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging DES houdt een bingoavond in haar clubgebouw, de bingo begint om 20:00 uur. De zaal is wel al om 19:00 uur open. Als hoofdprijs is er 100 euro te winnen.

Voorjaarsconcert
19:00, Asperen, dorpshuis EMM. Ad Astra geeft haar jaarlijkse voorjaarsconcert in dorpshuis EMM, het oudste dorpshuis van Nederland. Het leerlingenorkest onder leiding van Ron van Duffelen start de avond. Het orkest laat zien en horen dat je op elke leeftijd op elk instrument kunt beginnen met muziek maken. Het slagwerkensemble onder leiding van John Derks staat altijd garant voor een swingend en stralend optreden met veel melodisch slagwerk. Het fanfareorkest onder leiding van Anne van den Berg speelt een aantal sfeervolle fanfarewerken en sluit af met lichte muziek. De aanvang is 19:30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

One After 909
20:30, Everdingen, dorpshuis 't Knooppunt. De The Beatles-coverband One After 909 staat in dorpshuis 't Knooppunt, de band heeft al meerdere malen mogen spelen in de Cavern Club in Liverpool: daar waar het voor The Beatles ooit is begonnen. De band heeft als streven de authentieke The Beatles-sound neer te zetten en het publiek een fijne meezingavond te bezorgen. Het optreden begint om 20:30 uur, entree is 5 euro.

zondag 24 maart

Excursie
08:40, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie rondom landgoed Rijnhuizen in Nieuwegein. Het landgoed ligt tegenover Oud-Jutphaas en heeft een prachtig park rond kasteel Rijnhuizen. De deelnemers het park met diverse soorten planten en bomen bekijken. Waaronder een aantal stinzenplanten. Ook staan hier een aantal bijzondere bomen zoals de mammoetboom, de Californische sequoia en de watercipres. Gids is Bart de Groot, meer informatie is bij hem te verkrijgen via 06-40339872 of bdegroot4@kpnmail.nl. Deelnemers vertrekken om 08:40 uur vanaf de parkeerplaats bij het NS-station in Leerdam of 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan het Benedictushof 132 in Vianen. Aanhaken kan ook op de startlocatie, om 09:30 uur bij de ingang van landgoed Rijnhuizen.

LingeFilm: 'Spider-man'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Spider-man: Into the Spider-Verse' te zien. Door een mislukt experiment raken verschillende dimensies verstrikt in elkaar. Met in elk een eigen versie van Spiderman of Spiderwoman. En nu is het de opdracht van onze helden om deze situatie te herstellen.

Passiedienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. In de gereformeerde kerk in Herwijnen wordt een passiedienst gehouden. COV Laudate uit Hardinxveld-Giessendam en vocaal ensemble Cantate uit Gorinchem, beide onder leiding van dirigent Niels Kuijers, zingen in deze dienst het begin- en slotkoor en alle koralen uit de Matthäuspassion van J.S. Bach. Dominee E.P. van der Veen uit Oldemarkt leest de verbindende evangelieteksten en neemt de verdere invulling van de dienst voor zijn rekening. De zang van de koren en van de gemeente wordt begeleid op het orgel door Arjan Versluis uit Hardinxveld-Giessendam. De dienst begint om 18:30 uur, adres is Achterweg 13.

LingeFilm: 'Mary Shelley'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De film 'Mary Shelley' draait bij LingeFilm. Zij is pas 19 jaar wanneer ze het verhaal optekent van het monster van Frankenstein. Het ongelofelijke verhaal van Mary Shelley is al 200 jaar geleden geschreven en spreekt vandaag de dag nog tot de verbeelding. Deze film is gebaseerd op ware feiten en geeft het beeld van een jonge vrouw, die al op een veel te jonge leeftijd van alles heeft meegemaakt. Weggelopen met een getrouwde minnaar, een kind gekregen en weer verloren, financieel aan de grond en daar toch weer uitgeklommen. Regisseur Haifaa Al-Mansour (de eerste Saoedische vrouw die in Saoedi-Arabië een speelfilm heeft gemaakt) schetst een prachtig beeld van het leven in de 19de eeuw. Al gauw is het duidelijk dat Mary's situatie de bron is voor haar boek. Een boek dat niet onder haar naam werd uitgegeven, maar dat iedereen kent. Ook te zien op woensdag 27 maart.

dinsdag 26 maart

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd. www.hersenletsel.nl/zuid-holland

woensdag 27 maart

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Heleen van Royen
20:00, Culemborg, theater De Fransche School. In het kader van De Boekenweek 2019 is Heleen van Royen te gast bij theater De Fransche School. Ze draagt voor uit haar werk en beantwoordt vragen van het publiek. Ook is er tijd om boeken door haar te laten signeren. De Boekenweek is dit jaar van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart en heeft als thema 'De Moeder De Vrouw'. Tickets voor de lezing zijn te verkrijgen op de website van het theater.
www.theaterdefranscheschool.nl

vrijdag 29 maart

Bingo in Haaften
20:00, Haaften, kantine vv Haaften. Vv Haaften organiseert een bingo, vanaf 19:30 uur openen de deuren van de kantine en ontvangt iedereen een gratis kopje koffie of thee. De bingoballen gaan rollen om 20:00 uur en een bingoboekje kost 10 euro. Er zijn allerlei leuke prijzen te winnen. De hoofdprijs van deze avond is een geldprijs ter waarde van 150 euro.

Bingo
20:00, Leerdam, kantine LRC Leerdam. Supportersvereniging Door Weer en Wind organiseerde de vierde editie van haar inmiddels beroemde voorjaarsbingo. De prijzenjagers zijn er weer in geslaagd om een mooi prijzenpakket samen te stellen waarbij prijzen van de sponsoren worden afgewisseld met drie geldrondes. Aan het einde van de avond is er de superronde met de grotere geldprijzen, hoofdprijs is 200 euro. De bingo begint om 20:00 uur. De kantine is open vanaf 19:00 uur.

zaterdag 30 maart

Voorjaarskrans maken
10:00-12:15, Asperen, De Kruidenbrouwerij. Renate Brouwer organiseert een workshops voorjaarskrans maken. Er wordt gebruik gemaakt van heerlijk geurende kruiden. Tijdens de workshop wordt ook aandacht besteed aan wat je nog meer met deze kruiden kunt doen, behalve een voorjaarskrans maken. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te verkrijgen via info@dekruidenbrouwerij.nl. www.dekruidenbrouwerij.nl

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden.
www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

zondag 31 maart

Open podium
14:00-17:00, Asperen, Fort bij Asperen. Bij het Cultuurcafé van het Fort bij Asperen verzorgt pianist Jos Derks deze keer een open podium. Deelnemers kunnen meezingen of op een andere manier hun talent laten zien. Deelnemers die al een verzoeknummer hebben, kunnen zich melden via fortasperen.manon@gmail.com. De activiteit staat overigens in het teken van de Roparun, een muzieknummer aanvragen kan door middel van een donatie.