• Stroomhuis toont 'Todo sobre mi madre'.
• Stroomhuis toont 'Todo sobre mi madre'. Foto: PR Stroomhuis

'Todo sobre mi madre' bij Stroomhuis

neerijnen • Stroomhuis Neerijnen staat op donderdag 28 maart in het teken van de landelijke Boekenweek. Deze heeft als thema 'De moeder de vrouw'. Daarom wordt uiteraard gedraaid de film: 'Todo sobre mi madre'.

Deze opmerkelijke film 'Todo sobre mi madre' (vertaling: 'Alles over mijn moeder') dateert al uit 1999 en is enige tijd na de dood van dictator Franco gemaakt door de Spaanse topregisseur Pedro Almodóvar. Net als in het sonnet van Martinus Nijhoff, uit 1934 - 'O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer' - dat geïnspireerd is op de naar Nijhoff vernoemde Waalbrug bij Zaltbommel, gaat het over de archetypische vrouw, de moeder. In 'Todo sobre mi madre' verliest die archetypische moeder haar zoon. Maar het verhaal wordt verteld - net als in het sonnet - vanuit het perspectief van de zoon die op zoek is naar zijn bron, zijn moeder: in de film via haar naar zijn biologische vader.

Dit onstuimige filmische verhaal zit ook vol andere archetypische vrouwfiguren: de verpleegster, de non, de actrice, de hoer, geheel passend binnen het kader van de Boekenweek. Deze film is ook nog steeds van groot cultureel belang: hoofdrolspeelster Carmen Maura heeft vorig jaar de European Film Award (EFA) mogen ontvangen voor haar totale oeuvre als actrice.

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, geeft voorafgaand aan de vertoning een toelichting, met speciale aandacht voor de filmische en literaire achtergrond van deze film in het kader van de Boekenweek. De filmavond in het Stroomhuis vindt plaats in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland. De inleiding start om 19:30 uur, entree is 5 euro (4 euro voor leden van de bieb). Reserveren niet nodig.