• Het pas geschonken Fietslabyrint komt goed van pas.
• Het pas geschonken Fietslabyrint komt goed van pas. Foto: Iris Stekelenburg

Huis ter Leede stelt beweegcoach aan

leerdam • Sinds kort is Ageeth Vrolijks in dienst als beweegcoach bij woonzorgorganisatie Huis ter Leede in Leerdam-Noord. Zij was daar een jaar eerder al betrokken vanuit stichting SamenDoen als buurtsportcoach voor 60-plussers.

Huis ter Leede heeft de gezondheid van haar bewoners hoog in het vaandel staan, blijven bewegen maakt daarvan een groot onderdeel uit. Ageeth Vrolijks begeleid onder meer de wandelingen in Noord die elke woensdagochtend om 10:30 uur vanaf Huis ter Leede vertrekken. Ze coacht ook muzikale beweegsessies en binnenkort start ze met zogenaamde 'beweegspelen', zoals darten, jeu des boules en hockey. Deze beweegspelen vinden plaats in restaurant De Boulevard van Huis ter Leede en kunnen zowel zittend als staand gedaan worden.


Bewegen aan tafel

Voor de verpleegafdeling De Kajuit ontwikkelde Vrolijks weer beweegactiviteiten die aan tafel gedaan kunnen worden. "De zes huiskamers van De Kajuit waar maximaal acht mensen wonen met dementie, hebben een beweegbox met geschikte materialen. Zoals zachte frisbees om mee over te schuiven, zachte buizen om mee op tafel te slaan en zachte ballen om over te gooien voor wie dat kan. Want dat is echt heel persoonlijk. Het is mooi om te zien dat bewoners van wie je het niet verwacht, opeens in beweging komen!" Bewegen aan tafel in een groep is niet voor iedereen geschikt. Voor sommige bewoners geeft het bijvoorbeeld teveel prikkels. Vrolijks ontwikkelt in dat geval dan een individueel beweegplan. Vrolijks: "We steken in op bewegingsgerichte zorg, wat mooi past bij belevingsgerichte zorg. Medewerkers, familie, vrijwilligers en andere betrokkenen kijken door een andere bril en laten bewoners zoveel mogelijk zelf doen. Niet de weegschaal naar de bewoner rijden, maar hem of haar naar de weegschaal laten lopen aan het einde van de gang als dat nog gaat. Iemand zelf de kam laten pakken of het kopje koffie als dat verantwoord is. In beweging blijven is, juist ook voor ouderen, van zeer groot belang."