Vijfheerenlanden wil meer toeristen trekken

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden wil de komende jaren 20 procent meer toeristen naar de nieuwe gemeente trekken.

Dat zei wethouder Cees Taal vorige week tijdens het persgesprek. "Het is onze ambitie de drie aspecten van dit prachtige gebied te combineren: Leerdam Glasstad, Vianen Vrijstad en het groen van de prachtige natuur van Zederik." Om dat te bereiken, sluit de gemeente aan bij het toeristisch platform 'Utrecht Region' - dat aanwezig is op internationale beurzen - en het Groene Hart. "We verwachten op die manier steeds meer toeristen uit België en Duitsland hier naar toe te halen", zei Taal. De wethouder recreatie en toerisme verwacht bovendien veel van het Waterliniepad dat de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt. Zeker als de Waterlinie de status 'Unesco Werelderfgoed' krijgt, waarvoor het is voorgedragen. "Het beroemde Pieterpad valt bij dat wandelnetwerk in het niet", grapte Taal.

Ander goed nieuws: komende zomer komen de eerste jonge talentvolle glasblazers uit Novy Bor naar Leerdam voor een glasstage. Dat is het resultaat van de contacten tussen Leerdam en de Tsjechische glasstad. Voor de Tsjechen is zo'n bezoek mogelijk een springplank naar een internationale carrière, terwijl Leerdam hoopt dat sommige kunstenaars hier enige tijd blijven 'hangen' om zo Leerdam als Glasstad een impuls te geven. Het is de bedoeling om zo het voortbestaan van het glasblazersambacht in de toekomst te waarborgen.

André Bijl