Prikken tegen meningokokken

regio • GGD Gelderland-Zuid gaat bijna 30.000 jongeren, tussen de 15 en 18 jaar, inenten tegen de meningokokkenziekte. Het inenten is vrijdag gestart en moet voor de zomer klaar zijn. Deze jongeren hebben allemaal een uitnodiging van het RIVM ontvangen. Ze kunnen voor de inenting terecht op een van de acht priklocaties en dagen in de regio. Nieuw is dat de GGD op vijf prikdagen tot 20:00 uur in de avond prikt. Dit om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. In juni start de tweede vaccinatieronde voor jongeren geboren in 2003 en 2005. Zij ontvangen hiervoor nog een uitnodiging van het RIVM. De 14-jarigen kregen in het najaar al een prik tegen deze ziekte. Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden.

q www.ggdgelderlandzuid.nl


Spelregels voor sociale initiatieven

west betuwe • Het college B&W van West Betuwe heeft de spelregels voor het toekennen van het leefbaarheidsbudget in 2019 vastgesteld. Er is 180.000 euro beschikbaar voor de 26 dorpen in de gemeente. Dit betekent per dorp een bedrag van 6.900 euro. Het leefbaarheidsbudget is bedoeld voor initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van de leefbaarheid of de sociale cohesie in een dorp. Ook geldt dat de activiteit toegankelijk is voor alle inwoners van het dorp. Iedereen die een groep inwoners van de gemeente West Betuwe vertegenwoordigt en verenigingen/stichtingen in de gemeente kunnen een aanvraag indienen. De gemeente vraagt aan initiatiefnemer(s) ook een eigen bijdrage. Dit kan zijn in de vorm van geld, vrijwilligerswerk of materialen, zodat inwoners zelf actief bijdragen aan het initiatief. Verder moet het initiatief draagvlak hebben onder de inwoners. Aan het einde van 2019 volgt een evaluatie van het leefbaarheidsbudget en de spelregels.

q www.westbetuwe.nl/leefbaarheid


Ooievaars volgen via webcam

schoonrewoerd • Ook dit jaar staat er weer een webcam gericht op het ooievaarsnest achter natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd. Mensen kunnen thuis meekijken naar de avonturen van het ooievaarspaar. Vorig jaar groeiden op dit zelfde nest drie jongen groot, zij hadden een grote schare trouwe fans. Velen zagen de eerste paringen half maart en zagen half juli de jongen voor het eerst het nest verlaten. Er is inmiddels weer een ooievaarspaar gesignaleerd op het nest, een eerste paring is al vastgesteld. Een eerste ei wordt dan ook al snel verwacht. Of het om de zelfde vogels gaat als voorgaande jaren is niet bekend, hiervoor moeten de pootringen afgelezen worden. Meekijken kan via de onderstaande website.

q www.natuurcentrum.nl


Koenderseweg dicht

leerdam • De Koenderseweg in Leerdam is van donderdag 21 maart 19:00 uur tot en met vrijdag 22 maart 04:00 uur afgesloten, wegens het asfalteren van de bouwweg bij Broekgraaf.