• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk.
• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk. Foto: Dick Aanen

Vernieuwbouwplan blijkt veel duurder dan verwacht

Sloop De Schakel voorlopig afgeblazen

leerbroek • Dat schrijven B&W in een brief aan de gemeenteraad. In oktober 2017 werd het totale project geraamd op bijna 1,6 miljoen euro. "Die bedragen waren gebaseerd op grove ramingen. Nu we gedetailleerder kijken, blijkt dat het beduidend duurder uitpakt", legt gemeentevoorlichter Marieke Kuysters uit. Bovendien zijn de prijzen van de materialen de afgelopen tijd fors gestegen. "Daarom gaan we het bestaande gebouw niet slopen voor we een goed plan hebben." Dat betekent een vertraging voor de nieuwbouw van De Schakel die gecombineerd zou worden met de bouw van een nieuw kerkelijk centrum voor de hersteld hervormde gemeente van Leerbroek. De exploitatie van het nieuwe dorpshuis zou aan een stichting worden overgedragen en diezelfde stichting zou verantwoordelijk zijn voor de nieuwbouw van De Schakel. "De gemeente voorziet de stichting van de financiële middelen in de vorm van een subsidie om de nieuwbouw uit te voeren en te bekostigen", schrijft het college aan de raad. Het was de bedoeling om uiterlijk half maart te starten met de sloop van het bestaande gebouw. "Eind februari zijn echter de actuele kosten bekend geworden. Het beschikbare krediet lijkt nu onvoldoende om de plannen te realiseren", aldus B&W. "Op basis van de meest recente informatie dreigt er een 'substantieel tekort' op het beschikbare budget voor de sloop en de nieuwbouw."

Omdat nog niet alle bedragen volledig bekend zijn en er nog gekeken wordt naar mogelijke besparingen, is de hoogte van het tekort nog niet goed aan te geven. Maar zelfs met de nodige besparingen lukt het niet om de plannen met het beschikbaar gestelde geld uit te voeren. "Daarom willen we geen onomkeerbare acties ondernemen en laten het gebouw nog niet slopen", schrijft het college. "Wij willen een duurzame oplossing om een dorpshuisvoorziening in Leerbroek te behouden. Sloop van het gebouw is onomkeerbaar en zou de keuzemogelijkheden drastisch inperken."

Inmiddels is het college druk bezig met een alternatief. "Het college vindt goede dorpshuizen belangrijke voorzieningen voor een kern. We werken hard aan een nieuw voorstel dat we met de commissie en de gemeenteraad gaan bespreken", benadrukt gemeentevoorlichter Kuysters. Om de situatie op te lossen, zijn meerdere varianten mogelijk: meer geld beschikbaar stellen voor de nieuwbouw, het project fors bijstellen of het bestaande gebouw overeind houden en opknappen. Kuysters onthult niet in welke richting het college denkt, evenmin doet ze een uitspraak over de duur van de vertraging.

Begin deze maand namen de oude gebruikers afscheid van De Schakel en werd de inboedel geveild. Op dit moment staat het gebouw leeg. Kuysters: "De gebruikers hadden elders al tijdelijke huisvesting gevonden. Ze worden over het uitstel geïnformeerd."