Gemeente belooft beterschap na late betaling inkomenstoeslag

Alsnog geld voor minima West Betuwe

west betuwe • Dat schrijft het college van B&W van gemeente West Betuwe als reactie op een noodkreet van de cliëntenraad Avres. Tot vorig jaar kregen de cliënten het geld in februari op hun rekening gestort. Tot deze week was er echter nog geen geld op hun rekening gestort. In de brandbrief van 6 maart smeekt de cliëntenraad de gemeente om deze mensen op zeer korte termijn te verlossen uit hun huidige penibele situatie.

Bewijsstukken

Door de herindeling moesten aanvragen voor bijzondere bijstand en voor een minimabeleid sinds dit jaar opnieuw worden aangevraagd bij de nieuwe fusiegemeente West Betuwe. Volgens de cliëntenraad verliep de communicatie begin januari niet gestroomlijnd. Na aandringen van de cliëntenraad en ook vanuit de sociale dienst West Betuwe kwamen er twee aanvraagformulieren op de site. "Voor hun aanvragen moeten mensen opnieuw onnodig veel bewijsstukken aanleveren. Onnodig, omdat de gevraagde informatie bekend is", schrijft de cliëntenraad. "Bovendien vond er geen vermelding van een afhandelingstermijn en uitbetalingstermijn plaats. Tot op heden (brief is van 6 maart) is dat nog steeds zo."

De cliëntenraad vraagt zich waarom de gegevens door West Betuwe opnieuw moeten worden gecontroleerd. "Waarom kan dit niet sneller, zeker wanneer in de bestanden te zien is dat deze mensen een toekenningsbesluit hebben vanuit Avres?" Volgens de cliëntenraad had West Betuwe kunnen weten wanneer er werd uitbetaald en welke gevolgen dit zou hebben voor cliënten. "West Betuwe heeft besloten het allemaal op de eigen wijze te doen."

Harmonisatie

De gemeente zegt in de antwoordbrief dat de gemeente inmiddels een lijst met de namen van 79 inwoners heeft ontvangen die vorig jaar een individuele inkomenstoeslag hebben ontvangen van Avres. "Deze inwoenrs ontvingen deze toeslag in februari. Avres betaalde dit bedrag in 2018 automatisch en zonder aanvraag. Gezien de huidige situatie vinden wij het klantvriendelijk dat de inwones die recht hebben op de individuele inkomenstoeslag, deze ook zo snel mogelijk ontvangen. Binnen een week hebben deze mensen een brief op de deurmat waarin de inviduele inkomenstoeslag wordt toegekend. De betaling op hun rekening vindt uiterlijk in week 12 plaats."

'Geen schoonheidsprijs'

De gemeente is het met de cliëntenraad eens dat het communicatietraject rondom deze veranderingen geen schoonheidsprijs verdient. "Omdat het minimabeleid nog niet is geharmoniseerd, was het lang niet duidelijk waar iedereen recht op heeft. Dat is nu wel duidelijk: in 2019 hebben de inwoners recht op de regelingen minimabeleid zoals deze bestonden in hun voormalige gemeente." De gemeente biedt zijn excuses aan. "En we beloven beterschap."