• Koen Looy zorgde voor het enige doelpunt in de derby.
• Koen Looy zorgde voor het enige doelpunt in de derby. Foto: Jeroen de Bruin

Wéér wint 'Heicop' van buurman sc Everstein

Vier op een rij voor HSSC'61

hei- en boeicop • HSSC'61 was voor de vierde keer op rij te sterk voor buurman sc Everstein. In een door de wind bepaalde derby was de thuisploeg de gelukkigste. Uit een door de gasten fel betwiste strafschop maakte Koen Looy trefzeker het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

Welbeschouwd is er geen fluit aan om onder zulke omstandigheden te voetballen. Met de harde wind die schuin over het Heicopse kunstgras waaide, vlogen prachtige crosspasses hopeloos over de zijlijn en konden lukraak getrapte ballen ineens 22 spelers in de problemen brengen. Een dergelijke wedstrijd zegt helemaal niets over de werkelijke krachtsverhoudingen tussen twee ploegen en dus was het op Het Plein al snel duidelijk dat de gelukkigste zou winnen. Als er al een winnaar zou komen.

Die winnaar kwam er en dat was dus inderdaad de gelukkigste ploeg. Al was die zege gezien de vorige drie wedstrijden ook niet direct een verrassing. HSSC'61 weet zich duidelijk het best op te laden voor de ontmoeting met de buurman.

Reactie

Het heeft weinig zin om het veel over de wedstrijd te hebben. Beide ploegen waren in fases van de wedstrijd bovenliggend, maar kregen niet veel goede kansen. Voor rust voetbalden de gasten met de wind in het gezicht wat verzorgder, maar was HSSC'61 via een van richting veranderd schot van Nicky van Dam het dichtst bij een doelpunt. Na rust was de thuisploeg juist beter, maar er moest een strafschop aan te pas komen om het echte verschil te maken. Die penalty kwam er zo'n twintig minuten voor tijd. De aanval daaraan voorafgaand was prima. Jari Aantjes zette hem zelf op en via Nicky van Dam en Koen Looy kwam Aantjes weer aan de bal. In het strafschopgebied ging de rechtsback neer na een ingreep van Luuk van der Harst. Ogenschijnlijk een duidelijke strafschop, maar de reactie van heel sc Everstein deed anders vermoeden. "Ik raakte ook gewoon de bal", zei Van der Harst na afloop. "En dat zei de scheidsrechter ook. Maar ik raakte ook mijn tegenstander en dus vond hij het een strafschop. Ik kon daar niet bij. Maar daar zullen zij wel anders over denken." En dat was het geval. "Een duidelijke penalty', zei Aantjes. "Hij raakte de bal helemaal niet, maar schoffelde me gewoon onderuit. Wel fijn dat in zo'n wedstrijd toch nog een goede aanval aan de basis van de beslissing staat. "

Zekerheidje

Koen Looy ging achter de bal staan en bleek weer een zekerheidje: 1-0. In het slotkwartier wisten de gasten de druk wel op te voeren. Via twee vrijwel identieke situaties was Everstein nog dichtbij de gelijkmaker. Eerst knalde Simon van Zante uit een corner bij de tweede paal ineens over. Vlak voor tijd schoot ook Erik Bergshoeff na een hoekschop ineens op doel, maar zijn inzet ging voorlangs. "Ik stond op een halve meter van die bal, maar zag hem niet aankomen. Als ik mijn voet er tegen had gezet, had hij gewoon binnen gegaan", baalde Van der Harst, die ook niet kon verklaren waarom Everstein maar niet weet te winnen van zijn buurman. "Het was voor mij de eerste keer, maar ik had heel graag gewonnen hier. Maar het zat er vandaag gewoon niet in. Alle ballen vielen net verkeerd."

HSSC-trainer Gerrit Molenaar was trots op zijn ploeg. "Goed voetbal is niet mogelijk onder zulke omstandigheden, maar de reactie na vorige week was goed. Over de inzet heb ik niks te klagen. Maar we moeten het nu wel doortrekken naar volgende week." Molenaar vond de zege niet onverdiend. "Als er één ploeg had moeten winnen, maakten wij daar toch wat meer aanspraak op. Maar als we die penalty niet hadden gekregen, had ik met 0-0 ook kunnen leven." Everstein-trainer Wim het Lam vond zijn ploeg na rust tegenvallen. "Toen hebben we het in de duels laten afweten. De penalty vond ik overigens dubieus, maar die jongen mag natuurlijk nooit in die positie komen, dat ging te makkelijk. Het was vandaag een typische 0-0 wedstrijd die de gelukkigste heeft gewonnen. Dat punt hadden we graag gehad, maar op meer hadden we vandaag geen recht."

Maarten van Hoogevest