donderdag 14 maart

Workshop concentreren
15:45-17:00, Herwijnen, Waaldijk 67. Praktijk Kindercoach Eefke geeft een gratis workshop over concentratie bij kinderen. Je kind zit op school uit het raam te staren, met de buurman te kletsen of van alles te doen behalve het schoolwerk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren ook slechter presteren op school. Gelukkig blijkt ook dat concentreren te leren valt. Geef je zoon of dochter daarom nu op voor deze gratis workshop. Leeftijd: 6 tot en met 12 jaar. Kosten: geen. Aanmelding en nadere informatie via de website.
www.kindercoacheefke.nl.

Film vol poëzie
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Charmante film voor wie geïnteresseerd is in poëzie. 'Paterson' uit 2016, van de onafhankelijke Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch. Over een buschauffeur die in zijn vrije tijd gedichten schrijft en gelukkig is met zijn vriendin, die niets liever doet dan hun huis opschilderen en die als vrijwilligster op dorpsfeesten taarten bakt. Toegang: 5 euro. Gratis voor bezoekers die in de pauze hun eigen gedicht voordragen. Reserveren is niet nodig.

Over oude beroepen
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Jos Slieker verzorgt een lezing op uitnodiging van de Historische Vereniging Leerdam over beroepen uit het verleden. Den aan: vuilnismannen met paard en wagen, straatvegers, melkmannen enzovoorts. Ze komen allemaal voorbij, net als het kantoorpersoneel van Varsseveld en de mandenvlechters bij de Leerdamse Glasfabriek. De foto's die voorbij komen, zijn afkomstig uit de beeldbank van de Historische Vereniging Leerdam. De lezing is in Bibliotheek Leerdam, aanvang is 20:00 uur. Toegang is gratis.

vrijdag 15 maart

Stakingsdag
10:00-16:00, Herwijnen, GeoFort. Vanwege de staking van het Nederlandse overheid, biedt GeoFort een geheel begeleid programma aan voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hun ouders kunnen ondertussen flexwerken in Herwijnen. De kinderen verkennen onder begeleiding het fort en leren bijvoorbeeld hoe een zalm de weg vindt, waarom de noordpool verschuift, hoe een iPhone weet waar je bent, hoe kaarten kunnen liegen en nog veel meer. Bouwen ze een toren die een aardbeving kan doorstaan, vinden ze hun weg in het geurendoolhof en leven ze zich uit in de vleermuisspeurtuin. Tussen de middag gaan ze pannenkoeken printen, eten en versieren. Hier krijgen ze ook een toffe kleurplaat met 3D-bril. Aan deelname zitten kosten verbonden. Meer informatie is te vinden op de website. www.geofort.nl/agenda/15maart/

Aqua Zoo extra lang open
11:00-17:00, Leerdam, onderwatermuseum AquaZoo. Vanwege de onderwijsstaking is AquaZoo in Leerdam extra lang open, van 11:00 tot 17:00 uur. Er zijn een aantal extra activiteiten, bovendien lopen er gidsen rond om bezoekers rond te leiden. Kinderen kunnen een speurtocht doen, maar ook turen door de verschillende microscopen om waterwezens te zien die je met het blote oog niet ziet. Ook zijn er onderwaterdrones. AquaZoo heeft weer een aantal nieuwe vissen, zoals blauwoogjes, vossenkopvissen, zaagbaarsjes, zandhappende grondels, vijlvissen en poetsvisjes. Het museum is te vinden onder het verpleeghuis aan het Lingesteynplantsoen 21. www.aquazoo-leerdam.nl

Indische middag
15:00-20:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam (OWTS) organiseert een lentekumpulan in het Spijkse dorpshuis. De band Tony and Friends zorgt voor fijne dansmuziek en Thom en Esther Manuputty zorgen voor lekkere hapjes. De entree is 10 euro op de dag zelf. Of 8 euro, bij vooraf reserveren via 06-28758347 of owts@live.nl. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree.

Top 2000-concert in Gellicum
20:00, Gellicum, Vlietskant 1. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt geeft haar jaarlijkse concert, het thema is deze keer: 'Top 2000'. Herkenbare muziek uit de bekende hitlijst komt voorbij. Er is een bar en een quiz: oftewel, bezoekers kunnen zich in het Top 2000-café wanen. De presentatie is in handen van Martijn van Nieuwkerk. Aanvang is 20:00 uur, entree is 5 euro (pinnen mogelijk). Er is ook een uitvoering op zaterdag 16 maart.

LingeFilm: 'Woman at War'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Woman at War' te zien. Halla is een 50-jarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. Omgedoopt tot 'de bergvrouw' voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit, mét resultaat. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief: haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Ook te zien op woensdag 20 maart.

Todos lo Saben
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De film 'Todos lo Saben' is te zien bij GO, met Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen. Het is een spannende film waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind. Laura (Penélope Cruz) en haar gezin reizen hierin vanuit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje voor een huwelijk. De bruiloft is een grote reünie met de hele familie, dorpsvrienden en haar oude liefde Paco (Javier Bardem). Wanneer het feest ruw verstoord wordt door de verdwijning van Laura's dochter, staat het leven van de Spaanse familie op z'n kop. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven. De filmavond begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro. www.go-leerdam.nl

zaterdag 16 maart

Wandeltocht
08:00, Leerdam, wijkgebouw Patrimonium. Wandelsportvereniging Prins Bernhard organiseert de derde en laatste wandeling van de winterserie. Deelnemers starten vanuit wijkgebouw Patrimonium aan de Jeekelstraat 40a. Er zijn verschillende afstanden: 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Lopers op de lange afstanden kunnen starten vanaf 08:00 uur tot 10:00 uur en de lopers op de andere afstanden vanaf 09:00 uur. Het starbureau sluit om 17:00 uur. Er liepen vorige maandag zeshonderd wandelaars mee, de vereniging hoopt dit record te verbreken. Meer informatie is te verkrijgen via dcvanzee@planet.nl of 0345-617196.

Kledingbeurs in Zijderveld
09:30-11:30, Zijderveld, De Oude School. In De Oude School in Zijderveld vindt van 09:30 tot 11:30 uur een kledingbeurs plaats. Er is kinder- en tienerkleding te koop (voor de lente en zomer, vanaf maat 80), en ook speelgoed en babyartikelen. De opbrengst is 50 procent voor de inbrenger en 50 procent voor de vakantiebijbelweekactiviteiten in Zijderveld. Aanmelden voor de verkoop kan tot woensdag 13 maart via Anne-Marie Meerkerk: 0345-502125 of kledingbeurszijderveld@hotmail.com.

zondag 17 maart

Flamenco
14:00, Acquoy, Fort bij Asperen. Flamencoduo Theresa y Timen komen met hun voorstelling 'Des/Amor' langs bij het Cultuurcafé in Fort bij Asperen. Aanvang is 14:00 uur. Toegang is gratis, na afloop is er een collecte.

Rivierenland Klassiek
16:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Aarón Ormaza Vera (1995) speelt werken van J.S. Bach en Schumann. In het voorprogramma Tomás van Emden (piano) en zijn zus Maira van Emden (zang). Van hun vader zijn schilderen te zien in de expositie 'Draden komen bij elkaar'. Entree: 10 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

'SuperWaar'
15:30, Leerdam, Bethelkerk. De duurzaamheidswerkgroep van Kerk aan de Linge organiseert in de Bethelkerk de workshop 'SuperWaar'. Wie regelmatig boodschappen doet, weet dat bij elk schap keuzes moeten worden gemaakt. Het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. De verschillende keurmerken helpen, maar zorgen ook voor verwarring. Tijdens deze workshop leren deelnemers om weloverwogen keuzes te maken. De activiteit begint om 16:00 uur, vanaf 15:30 staat de koffie (fair trade natuurlijk) klaar in de nevenruimte van de kerk.

maandag 18 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open van 10:15 tot 11:45 uur, iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 19 maart

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Over de fiets
10:00-12:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Frans Alberts is te gast bij Inloop Vuren. Hij vertelt op deze morgen over het bekendste Nederlandse vervoermiddel: de fiets. Vele aspecten van de fiets door de jaren heen passeren de revue. Natuurlijk blijft er deze morgen genoeg tijd over voor het spelen van een spelletje (zoals koersbal), een praatje en een kopje koffie. Inloop Vuren wordt georganiseerd door stichting Vuren Actief en wordt gehouden op elke eerste en derde dinsdag van de maand van 10:00 uur tot 12:00 uur in cultureel centrum De Koels.

Over het oudere brein
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Kees Vreugdenhil houdt bij Nuts Geldermalsen een lezing over het oudere brein. Vreugdenhil is gepromoveerd in de onderwijskunde. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd in de relatie tussen hersenontwikkeling en leren. Hij legt in deze lezing uit wat er met het brein gebeurt als mensen boven de 50 jaar oud zijn. De avond begint om 20:00 uur, leden van Nuts Geldermalsen hebben gratis toegang, leden van de bibliotheek betalen 4 euro, niet-leden betalen 5 euro.

woensdag 20 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Piet van Andel van ooievaarsopvang Herwijnen is te gast bij de Buurtontmoetingsplek (Bop). Iedereen is welkom, tussen 10:00 en 12:00 uur.

Puzzelverkoop
10:00-20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Puzzelmarkt Leerdam houdt weer een verkoop, er zijn onder meer puzzels van Jumbo, Ravensburger, MB, Clementoni en Gibsons te koop. De opbrengst gaat naar kinderen in Malawi die als gevolg van aids wees zijn geworden. Maranatha is op deze dag overigens ook stembureau, er zijn verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap Rivierenland. Overtollige puzzels zijn die dag ook zeer welkom.
www.puzzelmarktleerdam.nl

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Schaapje knutselen
15:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Speciale editie van het voorleesuurtje in Bibliotheek Leerdam, vanwege de aankomende lente kunnen kinderen een schaapje knutselen terwijl ze kunnen luisteren naar mooie lenteverhalen. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Winterharde varens
20:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Groei & Bloei heeft Harry Roskam uitgenodigd voor een lezing over winterharde varens. Varens bestaan al heel lang en komen overal, behalve op de polen voor op aarde. De avond begint om 20:00 uur, niet-leden betalen 3,50 euro entree.
www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 21 maart

Lezing
10:00-12:00, Leerdam, zorgcentrum Huis ter Leede. Imker Jos Willemse uit Driebergen geeft een lezing over het bijenvolk in Huis ter Leede. Deze activiteit is een initiatief van stichting Moestuinen Leerdam. Willemse is een biodynamische imker, hierbij staat de gezondheid van het bijenvolk centraal en in veel mindere mate de honingopbrengst. De lezing is van 10:00 tot 12:00 uur, Willemse maakt gebruik van beeld en geluid. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Kunstlezing Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lisette Le Blanc geeft een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling 'Jan Sluijters, de Wilde Jaren', die te zien is in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Over hoe de kunstenaar zich onder invloed van nationale en internationale kunst ontwikkelde tot een toonaangevende modernist. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Workshop Boosheid
15:00-17:00, Herwijnen, Waaldijk 67. Praktijk Kindercoach Eefke geeft een gratis workshop over boosheid met kinderen. Deelnemers doen oefeningen om er achter te komen wanneer en waarom we vaak boos worden, oefeningen om boosheid op een andere manier te leren uiten, plezier hebben in je emotie de baas zijn en tips voor de ouders. Kosten: geen. Aanmelden via de website.
www.kindercoacheefke.nl.