• Volle concentratie tijdens de cursus.
• Volle concentratie tijdens de cursus. Foto: Aangeleverd

WHV maakt werk van scheidsrechters

asperen • WHV uit Asperen is bezig om haar opleiding voor scheidsrechters te verbeteren. Vorige week werd een flinke stap gezet.

"De manier waarop we leren verandert snel. De Nederlandse volleybalbond gaat met de tijd mee en heeft een nieuwe vorm ontwikkeld. WHV heeft als vooruitstrevende club het initiatief genomen om dit als een van de eerste verenigingen in Nederland in de praktijk te brengen", laat het bestuur van de volleybalvereniging weten.

Opleiden

De club is zelf verantwoordelijk om scheidsrechters op te leiden. De afgelopen tien jaar werden dertig scheidsrechters opgeleid en beoordeeld door WHV-voorzitter Olaf van Arkel om tot de 1ste klasse te mogen fluiten. Vanaf de promotieklasse worden scheidsrechters begeleid door externe beoordelaars. "Tijden veranderen, want in de periode voor 2008 werden alle scheidsrechters door de volleybalbond opgeleid en reisden de volleyballers hiervoor naar Rotterdam."

Verenigingsexperts

Vorige week werden acht verenigingsexperts uit de regio onder handen genomen door de ervaren scheidsrechtersbegeleider en -trainer Dave Koppelaar. Dit team kreeg de opdracht om de dertien WHV-scheidsrechters verder op te leiden aan de hand van praktische opdrachten in de zaal. "De aanpak is erop gericht om direct te leren door te doen, alle scheidsrechters ervaren direct het effect van hun handelen. Naast diverse opdrachten floten de scheidsrechters ook rally's. Door deze aanpak kregen de scheidsrechters direct 'feedback' op hun handelen." Na deze ochtend zijn de scheidsrechters er natuurlijk nog niet, omdat er geoefend moet worden tijdens wedstrijden. In ieder geval werd de basis gelegd voor hun verdere ontwikkeling.

Feedback

Diezelfde aanpak stimuleert de technische commissie van WHV. De trainers bieden de trainingen zo aan dat de spelers elkaar feedback geven om zo veel meer leermomenten in korte tijd tot stand te brengen. Op deze manier worden de trainingen veel dynamischer en wordt er in korte tijd meer geleerd.

WHV leidde dit seizoen al acht scheidsrechters op, vorige week kwamen daar dertien scheidsrechters bij die tot de eerste klasse mogen fluiten én vijf verenigingsexperts die de komende jaren de scheidsrechters mogen opleiden, zowel voor WHV als voor andere verenigingen die hier interesse in hebben.

Geslaagd

WHV-scheidsrechterscoördinator Merlijn van Wijk kijkt terug op een geslaagd experiment dat zeker voor herhaling vatbaar is. Het is de visie van WHV om de jeugdleden direct ook scheidsrechtersvaardigheden aan te bieden, zodat zij zich hierin eerder kunnen ontwikkelen.