Terug naar de jaren '60 van Beltzicht

leerdam • Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat jongerencentrum Beltzicht in Leerdam werd geopend. Dit is reden voor een feestje, onder de noemer 'Beltzicht Returns: Back to the summer of '69'' barst zaterdag 6 april een muzikaal festijn los in Het Dak.

Er is natuurlijk vooral muziek die herinnert aan de jaren '60. De bands LSDoors, Livin' Blues Xperience en de Woodstock Tribute Band zijn uitgenodigd. LSDOORS is een tributeband van The Doors, de band bestaat uit: Roel van Beusekom (gitaar), Teun van Beusekom (toetsen), Eric de Vries (basgitaar), Joost Kuijsters (drums) en Gerard Groeneveld (zang). Het gezelschap begon zo'n 1,5 jaar geleden, de bedoeling was om een paar keer op te treden en vervolgens het project op te heffen. Maar omdat het spelen van nummers van The Doors zoveel voldoening gaf, besloten de muzikanten er maar mee door te gaan. LSDOORS wil niet alle nummers exact zo spelen zoals The Doors dit deed, immers: er is maar één The Doors. Maar wel om het gevoel van de muziek van toen over te brengen.

Ook de Haagse bluesformatie Livin' Blues Xperience met frontman Nicko Christiansen treedt op tijdens het reüniefeestje van Beltzicht. De band ontstond in de jaren '70 als Livin'Blues en is sindsdien nooit meer weggeweest van de Nederlandse podia. De legendarische bluesband speelde met vele internationale muzikanten zoals Toto, Peter Green van Fleetwood Mac en Rory Gallagher en had vele grote hits in Europa zoals 'Wang Dang Doodle', 'LB Boogie' en 'Black Liza'.


Reünie

Beltzicht was in haar hoogtijdagen immens populair, honderden jongeren kwamen op de activiteiten af. Maar: het jongerencentrum slurpte ook geld, de gemeente moest vaak bijspringen om Beltzicht van een financiële strop te redden. Er werden al eerder reüniefeestjes voor oud-Beltzichtgangers georganiseerd. In 1986 in zaal Berenschot en in 2001 en 2008 in Het Dak. Alle bijeenkomsten werden redelijk druk bezocht. Het festival op zaterdag 6 april wordt mede mogelijk gemaakt door Het Dak en stichting Darius, de opbrengst gaat naar verpleeghuis Lingesteyn. De aanvang is 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn inmiddels in de voorverkoop te verkrijgen bij Het Dak aan de Tiendweg. Op onderstaande website is veel fotomateriaal van de Beltzicht-jaren te vinden.


q www.beltzicht.jimdo.com