Verwenontbijt bij Huis ter Leede

leerdam • Zo'n vijftien vrijwilligers organiseert zaterdag 16 maart een verwenontbijt voor de bewoners van woonzorgorganisatie Huis ter Leede in Leerdam. Dit in het kader van de landelijke actie NL Doet. De veertig bewoners van verzorgingsafdeling De Mast en vijftig bewoners van verpleegafdeling De Kajuit van Huis ter Leede worden getrakteerd op een ontbijtje tussen 09:30 uur en 1:30 uur in restaurant De Boulevard van Huis ter Leede. Met dank aan Bidfood en bakkerij De Jager. Dit jaar zijn de vrijwilligers afkomstig uit de kerken en vanuit het CDA. Huis ter Leede beschikt over zo'n honderdvijftig vrijwilligers, maar er zijn altijd nieuwe mensen welkom. Meer informatie is hierover te verkrijgen bij vrijwilligerscoördinator Sonja Bijl via vrijwilliger@huisterleede.nl of 06-13886423.


Dierentehuis zoekt vrijwilligers

leerdam • Stichting Dierentehuis Leerdam is op zoek naar vrijwilligers, met name mensen die in de ochtenden willen helpen met het schoonmaken van de dierverblijven. De organisatie is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 14:00 uur tot 17:00 uur via 0345-650016. Het asiel is te vinden aan de Koenderseweg 14 in Leerdam.


Eerste kievitsei gevonden

nieuwland • Kees de Jong, vrijwilliger van de Weidevogelwerkgroep Alblasserwaard, vond vrijdag het eerste kievietsei in provincie Utrecht. Hij vond in Nieuwland een nest met twee eieren. De kievitseieren worden gezien als een voorbode van de lente en het symbool van de start van het weidevogelseizoen. De afgelopen jaren is dat overigens niet zozeer tot feest, want het gaat al jaren slecht met de weidevogels. Het eerste kievitsei symboliseert voor Landschap Erfgoed Utrecht daarom ook de grote zorg die nodig is om de weidevogels als kievit, grutto, tureluur en scholekster te beschermen. Om te voorkomen dat weidevogels uit Nederland verdwijnen, werken agrariërs en vrijwilligers samen om deze bijzondere vogels te beschermen. Landschap Erfgoed Utrecht zoekt voor het aankomende weidevogelbeschermingsseizoen nog nieuwe vrijwilligers. Meer informatie hierover is te vinden op onderstaande website.

q www.landschaperfgoedutrecht.nl


Aandacht voor aangepast sporten

vijfheerenlanden • Gemeente Vijfheerenlanden gaat samenwerken met gemeenten IJsselstein, Houten, Nieuwegein en Lopik op het gebied van aangepast sporten. De betrokken wethouders zetten maandag 25 maart hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Samen investeren de gemeenten in een verbetering van het sportlandschap voor mensen met een beperking. Onder andere door zich aan te sluiten bij het initiatief 'Uniek sporten': hét landelijk online platform dat sporten en bewegen voor mensen met een beperking toegankelijker maakt. De eerste stap is al gezet: het sportaanbod voor mensen met een beperking in de samenwerkende gemeenten wordt geïnventariseerd en inzichtelijk gemaakt op de website en de app 'Uniek sporten' van het Fonds Gehandicaptensport. De inwoners van de vijf gemeenten kunnen zo op een eenvoudige manier bekijken wat er in hun regio allemaal mogelijk is.

q www.unieksporten.nl