Leerdamse vereniging op Zutphens concours

leerdam/zutphen • Koninklijke stedelijke muziekvereniging Kunstliefde en Vriendschap doet zaterdag 16 maart mee aan het MBGF-concours in Zutphen.

De vereniging is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen, in de Hanzehof in Zutphen mag het Leerdamse gezelschap zich van haar beste kant laten zien. Ze treden om 10:35 uur op. Voor mensen die dit willen meemaken, de locatie is te vinden aan de Coehoornsingel 1 in Zutphen. In totaal doen er negen orkesten uit heel Nederland mee aan de wedstrijd, de organisatie is in handen van Muziekbond Gelderland-Flevoland (MBGF). Kunstliefde en Vrienschap staat als eerste optreden van het evenement gepland.


Divisies

Kunstliefde en Vriendschap neemt af en toe deel aan een festival of een concertconcours. Het orkest komt uit in de vijfde divisie. De moeilijkheidsgraad van de muziek die gespeeld wordt, past bij het niveau van het orkest. Het programma dat wij zullen spelen duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit de stukken 'Odyssee' van Jan Bosveld en 'Columbus' van Rob Goorhuis.

Het orkest wordt door een vakkundige jury beoordeeld op intonatie, klankvorming en -balans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. De jury bestaat uit Durk Lautenbach, Fried Dobbelstein en Jan de Haan. Zij hebben allen hun sporen in de muziekwereld verdiend.


Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal behaalde punten valt er een eerste, tweede of derde prijs te behalen. De punten zijn belangrijk voor promotie of degradatie of handhaving in de divisie, maar er zijn ook andere redenen om aan een concours deel te nemen, zoals voorbereiding op deelname andere kampioenschappen of wedstrijden. Een concours is een middel om het niveau van het orkest te meten. De jury geeft vaak nuttige opmerkingen, die gebruikt kunnen worden om het niveau te handhaven of verschillende onderdelen binnen het orkest te verbeteren.

Los van het concours zelf is ook de voorbereiding van grote waarde. Onder leiding van Juul 't Lam hebben de leden van Kunstliefde en Vriendschap zeer intensief op een aantal stukken gerepeteerd.


q www.mbgf.nl