Collecte ZOA in Waardenburg

waardenburg • In de week van maandag 25 tot en met zaterdag 30 maart collecteren vrijwilligers in Waardenburg voor stichting ZOA. De hulporganisatie vraagt aandacht voor de ruim 68 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt ingezet op plekken waar de nood het hoogst is. Mensen die de collectant mislopen, kunnen ook doneren door 'ZOA' te smsen naar 4333 (eenmalig kost dit 1,50 euro).


VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers

leerdam • VluchtelingenWerk Leerdam heeft vorig jaar 29 statushouders gehuisvest en op weg geholpen, dertien nieuwe Leerdammers volgden een participatieverklaringstraject. Maar liefst 324 bezoekers kwamen er langs op de spreekuren van de organisatie en het team van VluchtelingenWerk Leerdam hield zich bezig met vijf dossiers met aanvragen voor gezinsherenigingen. Ook dit jaar is er weer veel werk te verrichten, maar daarvoor zijn wel vrijwilligers nodig die een paar uur per week kunnen helpen als huisvestingsbegeleider. Als een vluchteling in Nederland mag blijven, verhuist hij of zij op den duur naar een stad of een dorp. Een huisvestingsbegeleider van VluchtelingenWerk Leerdam helpt deze mensen bij hun eerste zaken en wijst nieuwe Leerdammers de weg in hun nieuwe woonplaats. Letterlijk en figuurlijk. Meer informatie over de beschikbare vrijwilligersfuncties is te vinden op de vacaturebank van VluchtelingenWerk.

q www.vluchtelingenwerk.nl


Weer Wandelen voor Water

leerdam • Rotary Leerdam organiseert woensdag 20 maart voor de vijfde maal het evenement Wandelen voor water. Een record van ruim vierhonderd leerlingen van acht lokale basisscholen - obs De Hobbitstee, basisschool El Boukhari, cbs Juliana, rkbs Floris Radewijnsz, obs Het Mozaiek (Leerdam), cbs De Open Poort, obs De Zandheuvel (Asperen) en obs De Rietput (Heukelum) - nemen deel aan deze sponsorloop. Vorig jaar werd 15.000 euro opgehaald voor het goede doel. De kinderen lopen tijdens Wandelen voor water 6 kilometer met 6 liter water in een rugzak, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen. Wandelen voor water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden. Rotary Leerdam besteedt de opbrengst aan waterfilters in Ethiopië. Met het innovatieve filter kan een gezin zelf vier liter water per dag veilig en schoon filteren. Voor de mensen in Ethiopië het verschil tussen leven en dood, gezondheid of ziekte.


Avond over drugs in Herwijnen

herwijnen • Stichting Chris en Voorkom! verzorgt woensdag 20 maart in de gereformeerde kerk in Herwijnen een informatieavond over drugsverslaving. De avond is met name gericht op ouders. Er is uitleg over het mechanisme groepsdruk en de werking van het puberbrein. De aanwezigen krijgen tips om hun kinderen te helpen bij het maken van gezonde keuzes. Er komt wellicht nog een vervolgavond, dit is afhankelijk van de reacties van de aanwezige ouders. De avond begint om 20:00 uur.