• De openingshandeling met heel veel rook.
• De openingshandeling met heel veel rook. Foto: Dick Aanen

Groeiend aantal bezoekers aan science center

'GeoFort aanbeland op level 19'

herwijnen • Bij de opening van het science center/kindermuseum in 2012 lag de verwachting dat er jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers per jaar naar Herwijnen zouden afreizen. Dit aantal is de laatste twee jaar ruimschoots overstegen, met maar liefst 100.000 bezoekers per jaar. Het entreegebouw was hard nodig. "We zijn aanbelang bij level 19", zei GeoFort-directeur Willemijn Simon van Leeuwen tijdens een praatje voor de aanwezigen.

De officiële openingshandeling werd onder grote belangstelling verricht door de Gelderse gedeputeerde Josan Meijers, oud-directeur van Naturalis Wim van der Weijden, Kadaster-directeur Dorine Burmanje, Mart van Bracht, directeur van het Systeemintegratie-programma van de Topsector Energie, Fortvrouw Willemijn Simon van Leeuwen en Fortwachter Bart Bennis.

Openingshandeling

Gedeputeerde Meijers benadrukte een uurtje daarvoor in een voorstelrondje met Van Leeuwen nog eens het enorme belang van GeoFort. "Jullie museum vertelt het verhaal over Nederland en over de kracht van ons waterbeheer." Meijers vertelde dat ze vorige week een bezoek had gebracht aan de Unesco in Parijs, waar bekend werd gemaakt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar GeoFort deel van uitmaakt, nu officieel is genomineerd voor de Unesco Werelderfgoed.

Wim van der Weijden, de voormalige directeur van Naturalis, was betrokken bij de erkenning van GeoFort tot beste kindermuseum van de wereld in 2016. Die eer werd officieel toegekend door een internationale jury van de European Museum Academy and Hands On! Hands On! Association of Children in Museums International. Van der Weijden: "Jullie museum focust zich niet zozeer op het behoud van een collectie, maar vooral op overdracht van kennis." Nergens in de wereld is een instelling die zich zo nadrukkelijk focust op geowetenschappen. Kadaster-directeur Dorine Burmanje was destijds de eerste die het helemaal zag zitten met de ideeën van Willemijn Simon van Leeuwen. Het initiatief werd beloond met een fikse subsidie. "Jij was zo enthousiast dat we gewoon geen nee konden zeggen." En nog belangrijker: "Het heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen."

Mart van Bracht houdt zich in zijn huidige functie vooral bezig met energietransitie. "Het is belangrijk dat we onze kennis niet alleen delen met knappe koppen", stelde hij. "We willen dat echt iedere burger begrijpt wat het allemaal betekent. GeoFort is een hele mooie plek waar dat allemaal daadwerkelijk wordt uitgelegd, voor kinderen van 4 tot 94."

Helga van Leur

Het hoogtepunt van het openingsevenement was een inspirerende presentatie van Helga van Leur, voormalig weervrouw van RTL. Maar ook een bekende meteoroloog en klimaatdeskundige. Ze vertelde over klimaatverandering - of hoe zij het ook wel noemt 'klimaatverstoring' - en over de gevolgen hiervan. Een relevant thema voor een science center als GeoFort, waar alles om de toekomst van de aarde draait. Zoals Helga mooi verwoorde: "Op het verleden bouw je de toekomst."

Helga van Leur studeerde bodem, water en atmosfeer aan de Wageningen Universiteit, met in haar pakket veel zogenaamde geogerelateerde vakken. "Mijn vak is om naar landschappen en naar veranderingen te kijken. Ik heb jarenlang op televisie het weer gepresenteerd. Na twintig jaar dacht ik: de wereld is nog zoveel groter dan dat. En dan kom je ook op plekken zoals het GeoFort. Er zijn plekken in de wereld waarbij je denkt: 'ach, leuk dat ik er geweest ben. Maar bij zo'n GeoFort dacht ik: 'Yes!'. Ik heb gelijk m'n hele vrienden- en familiekring uitgenodigd: jullie moeten allemaal naar het GeoFort, want dat is zo leuk."


Dick Aanen

q www.geofort.nl