woensdag 6 maart

Vogelgeluiden
20:00-22:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Presentatie door Henk Meeuwsen, expert in vogelgeluiden. Hij maakte de geluidsopnamen voor natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Wild. Ook is hij vaak te gast bij Vroege Vogels en werkte hij mee aan de Veldgids Vogelzang en de app BirdSounds Europe. Georganiseerd door Vogelwerkgroep IVN West-Betuwe. Entree: 5 euro.

donderdag 7 maart

Dialezing
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Op uitnodiging van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden geeft Hans Stel een lezing over wolven, lynxen en primaten. Stel is een gepassioneerd natuurfotograaf, hij fotografeert al sinds zijn twaalfde. Hij reist ook veel naar verre oorden om dieren te fotograferen. Daarnaast organiseert hij meerdere reizen per jaar voor enthousiaste amateurfotografen. Ook geeft hij workshops fotografie het hele jaar door, zowel in het binnen- en het buitenland. De lezing in Schoonrewoerd begint om 20:00 uur, de toegang is gratis. Er is wel een verloting om uit de kosten te komen.

vrijdag 8 maart

De Première
19:45, Geldermalsen, Schenkerij De Beurs. In het kader van de Internationale Vrouwendag speelt Eveline van Rijswijk op uitnodiging van D66 West Betuwe haar voorstelling De Première, een onemanshow over 100 jaar vrouwen op het Binnenhof. Hoe verliep de entree van de vrouwen, welk verschil konden zij maken en waar blijft de eerste vrouwelijke premier? Inloop: 19:15 uur, aanvang: 19:45. Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage. Zeker zijn van een plaats: reserveren via ashley@d66westbetuwe.nl.

Pubquiz
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Weer een avondje pubquizzen in het Leerdamse theater. Meedoen kan in teams van drie tot maximaal zes personen. Opgeven kan op de website van GO. Entree is 2,50 euro.
www.go-leerdam.nl

zaterdag 9 maart

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur in Schoonrewoerd is weer open. In de kledinghoek is er uitverkoop, alles mag weg voor een lage prijs.

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak. Veteranen Café Leerdam houdt weer een bijeenkomst in Het Dak. Veteranen zijn welkom van 14:00 tot 16:00 uur.

Bingo
19:00, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert weer een bingo in Opijnen. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels en verschillende taarten. Aan het einde van de avond wordt er gespeeld om een hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk in Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open, de bingo begint om 19:30 uur en er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

Blue Dew in Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Theaterfolkband Blue Dew maakt een reis door de geschiedenis van het oude Ierland. De mooiste nummers uit de voorstellingen van de afgelopen tien jaar, een muzikale mix van levensliedjes, Ierse folk en vrolijke blue Grass. Entree: 15 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

the KinKsMen
20:30, Leerdam, stadspodium GO. The Kinks-tributeband the KinKsMen speelt in GO. Het gezelschap bestaat uit vijf heren en één dame. Het optreden begint om 20:30 uur, entree is 10 euro.
www.go-leerdam.nl

LingeFilm: 'Fantastic Beasts'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Fantastic Beasts: The crimes of Grindelwald deel 2' is te zien bij LingeFilm. Met Johnny Depp en geschreven door J.K. Rowling. De film is ook te zien op zondag 10 maart.
www.lingefilm.nl

zondag 10 maart

Excursie
07:40, Leerdam, NS-station. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie naar Langenboom bij Mill, het gaat om een route van 6,5 kilometer. Aansluiting staat er een bezoek aan het Nederlands kampioenschap 'maasheggen vlechten' op het programma. Tientallen teams doen mee, ze strijden om de 'Gouden Hiep'. De maasheggen zijn bedoeld voor het maken van een ondoordringbare afscheiding van een stuk land. Ze zijn ontstaan in de Middeleeuwen, toen er nog geen prikkeldraad bestond. Koos Maat is deze dag de gids, hij is te bereiken via 06-27236372 of 0183-563362 of via de mail: koosmaat@solcon.nl. Deelnemers kunnen om 07:40 uur vertrekken vanaf het NS-station in Leerdam of om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen.

Dansmiddag
14:30-18:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Danssalon organiseert weer een dansmiddag in Spijk. Zowel paren als alleenstaanden zijn welkom, de middag is vooral bedoeld voor 40-plussers. Qua muziek passeren allerlei stijlen de revue: van tango, samba, salsa tot bachata. Na afloop is het mogelijk een hapje te eten in De Lindehof. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het dorpshuis via 0183-563856. De dansmiddag is van 14:30 tot 18:00 uur, entree is 6 euro.
www.de-danssalon.nl

Het Tokay Trio
15:00-17:00, Geldermalsen, Uiterdijk 1. In de serie 'Uiterdijk Klassiek concert' treedt het Tokay Trio op. Het strijktrio bestaat uit Ingrid Lubbers viool, Cobi Berculo altviool (voormalig 1e violiste in het Radio Filharmonisch orkest) en Jaap Sytsma - cello, (voormalig solo-cellist van het Nederlands Balletorkest en Holland Symfonia). Het muzikaal programma duurt van 15:00 tot 16:00 uur. Voor de gasten staat er na afloop een culinaire verrassing met een bijpassend wijntje klaar. Reserveren is nodig, dit kan via info@uiterdijkklassiek.nl. Tickets kosten 24,95 euro per persoon.

Muziek op de Dijk
15:30-16:30, Deil, dorpskerk. Bach, Bach en nog eens Bach, zo luidt de titel van het programma van Muziek op de Dijk. Het Cugnon Consort onder leiding van Chris Duindam voert drie prachtige composities uit van Bach, waaronder het Concert voor drie violen in D. In het Cugnon Consort spelen jonge getalenteerde musici samen met ervaren collega's. Entree: € 15 volwassenen; € 7.50 kinderen tot 12 jaar en CJP, inclusief consumptie na afloop. Reserveren: reserveringen@muziekopdedijk.nl.
www.muziekopdedijk.nl

maandag 11 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. De heer Veenendaal is deze ochtend weer aanwezig om met belangstellenden te tekenen. Verder is er voor iedereen een kop koffie en gelegenheid om een praatje te maken.

dinsdag 12 maart

Vogels spotten
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is Marcel van de Craats te gast, hij vertelt over zijn grote hobby: vogels spotten. Inloop is vanaf 09:30 uur.

Inloopochtend
10:00-12:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. De inloopochtenden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel zijn weer begonnen. Deelnemers kunnen herkenbare ervaringen en tips uitwisselen. Er zijn altijd gastvrouwen aanwezig die ervaring hebben met nah. Voor de koffie of thee wordt een bedrage van 1 euro gevraagd.
www.hersenletsel.nl/zuid-holland

Lezing natuurontwikkeling
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer geeft lezing over natuurontwikkeling langs Rijn en Waal in De Gelderse Poort, het gebied langs Rijn en Waal tussen Arnhem, Nijmegen en Duitse Grens. Teunissen is ook presentator van het natuurprogramma Buitengewoon van Omroep Gelderland. Entree: 5 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Freddy Kaak bij PASO
20:00, Leerdam, Noorderberg. Medium Freddy Kaak, bekend van het tv-programma 'Dit is de toekomst', is te gast bij paranormale vereniging PASO in Leerdam. Er komen deze avond verschillende dingen van bod: van tarot en numerologie tot zandlezen en spontane waarnemingen. Locatie is Noorderberg in Leerdam, aanvang is 20:00 uur.

woensdag 13 maart

Wandelen met senioren
10:00, Schelluinen, parkeerterrein van Staatsbosbeheer. Deze wandeling voor senioren gaat door de Avelingen. Deelnemers kunnen zich om 10:00 verzamelen op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer, tegenover de brug over het kanaal van Stenenhoek (vanuit Schelluinen over de brug rechts en even later links onder aan de dijk). De wandeling gaat langs het kanaal van Stenenhoek naar Boven Hardinxveld, een koffiepauze bij verpleeghuis De Lange Wei (koffie of gebak voor eigen rekening), en terug over de Rivierdijk en door de Avelingen. Verwachtte retourtijd is omstreeks 13:00 uur. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Creatieve middag
15:00-16:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert een creatieve middag voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Kinderen kunnen vrij aan de slag met het volop aanwezige knutselmateriaal. Er is begeleiding aanwezig als ze dit nodig hebben. De deelnemertjes kunnen tijdens de middag maken wat ze zelf willen, de creatieve middag van KinderCrea is geen workshop waarbij er één speciaal object gemaakt worden. Deelname kost 5 euro per kind. Opgeven kan via de website. www.kindercrea.net

Voorjaarskrans maken
19:30, Beesd, Middenstraat 34. KinderCrea organiseert deze keer een workshop voor volwassenen, deelnemers maken een voorjaarskrans van mos, takken, veertjes en kwarteleitjes. De avond begint om 19:30 uur, de workshop duurt zo'n 2 uur. Aan deelname zitten kosten verbonden, meer informatie is te vinden op de website of via de mail: info@kindercrea.net.
www.kindercrea.net

Samen eten
18:00, Beesd, Het Klokhuis. Ruben Bos verzorgt een gezamenlijke maaltijd in Beesd. Deelnemers moeten zich voor zaterdag 9 maart opgeven, deelname kost 10,50 euro (exclusief drankjes). Reserveren kan bij Joanne Bredero via 0345-681264 of joanne@klokhuisbeesd.nl.